Regulácia vypínaním valcov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Regulácia vypínaním valcov známa aj pod skratkou CDA (Cylinder DeActivation) je spôsob znižovania spotreby paliva a emisií zážihových motorov so škrtiacou klapkou. Je založená na všeobecnej vlastnosti týchto motorov, u ktorých sa uplatňuje kvantitatívna regulácia výkonu, že so znižovaním zaťaženia významne klesá účinnosť.

Pri nízkom zaťažení motora sa dosiahne vyššia celková účinnosť motora, ak pracuje menej valcov pri vyššom zaťažení. Toto priaznivo vplýva na zníženie spotreby paliva a produkciu všetkých škodlivín. Regulácia vypínaním valcov sa prevádza odstavením prívodu paliva do valca. Aby sa eliminovali straty na výmenu náplne, je možné použiť aj vysadenie práce ventilov pre daný cyklus. Výhodou tejto regulácie je možnosť použiť spoľahlivé konvenčné systémy spracovania výfukových plynov. Upravou rozvodového mechanizmu je možná 10 - 20 % úspora paliva a zníženie emisií CHx, NOx a CO [1].

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Taitt D.: Lotus into the future. (in) Engine technology international, November 1997, UIP UK & International Press UK, 1997.