Turbina corymbosa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Rivea corymbosa)
Turbina corymbosa

Turbina corymbosa (syn. Rivea corymbosa) je veľká drevnatá popínavá rastlina z čeľade pupencovité. Pochádza z Ameriky, kde sa vyskytuje od juhu Mexika po Argentínu. V Latinskej Amerike sa používajú aj jej nasledovné pomenovania: xtabentún, coaxihuitl, bado, ololiuqui alebo konope (corymbosa).

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Pre jej veľké srdcovité listy a zvonkovité biele kvety sa pestuje najmä ako ozdobná rastlina. Na Kube sa jej chutný nektár využíva na získavanie priehľadného a aromatického medu.

Obľubuje mierne teplé podnebie a je citlivá na mrazy. V mayskom jazyku, yucatéčtine, znamená názov “xtabentún” 'popínava rastlina, ktorá rastie na kameni'. Tento názov je odvodený z povesti o ženskom démonovi Xtabay.

Semená rastliny sú okrúhle, tmavohnedej kávovej farby a obsahujú amid kyseliny lysergovej, hydroxyetylamid kyseliny lysergovej a ergnovín. Mixtékovia, Mazatékovia, Činantékovia a Zapotékovia ich využívali pri veštení, hľadaní stratených osôb a objektov a pri diagnostikovaní chorôb. V dávnych časoch sa tieto semená používali na obradoch, ktoré predchádzali obetným rituálom osôb, keďže požitie semien spôsobovalo menšiu bolesť, odosobnenie a následne spánok.

V roku 1941 Richard Evans Schultes určil taxonómiu rastliny. V auguste roku 1960 Albert Hofmann opísal a izoloval psychotropné látky tejto rastliny.

Wade Davis v druhej kapitole svojej knihy Rieka - výskumy a objavy v Amazonskom pralese (One River: Explorations and Discoveries in the Amazon Rain Forest), kladie dôraz na fakt, že rastlina, ktorá bola už pred príchodom dobyvateľov používaná Aztékmi, sa odlišuje od LSD iba tým, že namiesto dvoch atómov vodíka má dve etylové skupiny.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]