RoHS

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

RoHS je skratka, vychádzajúca zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2011/65/EU z 8. júna 2011, o obmedzení používania určitých nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach. Skratka vychádza z anglického názvu tejto Smernice, t. j. Restriction of the use of certain Hazardous Substances in electrical and electronic equipment.

Ciele[upraviť | upraviť zdroj]

Cieľom je obmedziť používanie šiestich v smernici označených látok pri výrobe elektrických a elektronických zariadení, ktoré sa vo veľkých množstvách dostáva na skládky, a tým prispieť k ochrane ľudského zdravia a životného prostredia. Obmedzenie sa preto netýka priemyselných, telekomunikačných, zdravotníckych, vedeckých atď. zariadení s dlhou životnosťou, ktoré sa vyrábajú v malých množstvách a pri ktorých sa dá predpokladať, že neskončia na skládke.

Obmedzené látky[upraviť | upraviť zdroj]

Smernica RoHS obmedzuje použitie týchto šiestich látok[1]:

Obmedzenie[upraviť | upraviť zdroj]

Používanie zariadenia obsahujúce olovo, ortuť, kadmium, šesťmocný chróm a zhášače horenia (PBB, PBDE) nad určený váhový limit je direktívou zakázané. Smernica a jej novela z 18. augusta 2005 stanovuje prípustný podiel kadmia na 0,01%, u ostatných na 0,1% v použitých materiáloch a výnimky pre niektoré zariadenia a technológie, ktoré použitie týchto látok nutne vyžadujú (napríklad olovo pri výrobe skla, ocele, zliatin medi a hliníka, v spájkach, akumulátoroch a podobne).

Výrobcovia zariadení zodpovedajú za to, že ich výrobky neobsahujú ani jednu zo spomínaných šiestich zakázaných látok vo väčšom než povolenom množstve. Smernica sa nevzťahuje priamo na jednotlivé komponenty a polotovary, a tak výrobcovia konečného zariadenia sú povinní vykonať také kroky, aby všetky materiálové časti, ktoré sú použité v ich výrobkoch, spĺňali tieto podmienky.

Hoci smernica platí len pre , výrobcovia všetkých elektronických zariadení mimo majú rovnakú povinnosť, pokiaľ sú ich výrobky importované do štátov EÚ. Podobné opatrenia uzákonilo aj viacero ďalších krajín mimo EÚ, napríklad Švajčiarsko, USA, Čína a Južná Kórea.

História smernice[upraviť | upraviť zdroj]

V decembri 2008 ohlásila Európska komisia zámer uskutočniť revíziu pôvodnej Smernice Európskeho parlamentu a Rady č. 2002/95/ES z 27. januára 2003, ktorej podoba je diskutovaná na odbornej i politickej úrovní.[2] Prvé čítanie v Európskom parlamente sa predpokladá v júni 2010.[3]. Nahradila ju nová Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2011/65/EU z 8. júna 2011.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Miroslav Šuta: Zákaz některých chemikálií v nových spotřebičích, Odpady, 9/2006
  2. Recast of the WEEE and RoHS Directives proposed
  3. RoHS timetable update [online]. [Cit. 2015-07-19]. Dostupné online. Archivované 2010-06-28 z originálu.
  4. EUR-Lex: Smernica 32011L0065
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku RoHS na českej Wikipédii.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]