Robert Franklyn Overmyer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Robert Franklyn Overmyer
Astronaut NASA
Robert Franklyn Overmyer
Št. príslušnosťUSA
Stavzosnulý
Narodenie14. júl 1936
Lorain, Ohio, USA
Úmrtie22. marec 1996 (59 rokov)
Duluth, Minnesota, USA
Predchádzajúce zamestnanietestovací pilot
Hodnosťplukovník US Navy
Čas vo vesmíre12 dní 2 hodiny 22 minút
Kozmonaut od1966 resp. 1969
MisieSTS-5, STS-51-B
Znaky misií
Kozmonaut do1986

Robert Franklyn Overmyer (* 14. júl 1936, Lorain, Ohio, USA – † 22. marec 1996) bol americký kozmonaut z programov MOL, Sojuz-Apollo a letov s raketoplánmi STS.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole v roku 1958 absolvoval fyzikálnu fakultu na Baldwin-Wallace College. Potom vyštudoval už s titulom leteckého inžiniera námornú postgraduálnu školu (U.S. Naval Postgraduate School), ukončil ju v roku 1964. Od 30. júna 1966 sa stal členom USAF pre program MOL-2. Od 14. augusta 1969 bol preradený do NASA k americkým kozmonautom. Bol členom podpornej posádky medzinárodného programu Sojuz-Apollo. Potom sa preškolil na lety s raketoplánom. V čase štartu sa stal 112. kozmonautom Zeme. Bol ženatý a mal tri deti.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Po prvýkrát letel na raketopláne Columbia na jeseň roku 1982. Išlo o päťdennú misiu STS-5, počas ktorej posádka vypustila družice SBS-3 a Anik C3. Veliteľom bol Vance Brand, v štvorčlennej posádke boli tiež Dr. Joseph Allen a Dr. William Lenoir. Štartovali z Kennedyho vesmírneho strediska na myse Canaveral, pristáli na základni Edwards Air Force Base v Kalifornii.

O tri roky neskôr bol v posádke siedmeho letu raketoplánu Challenger, misie STS-51-B. Hlavným a splneným cieľom bola aktivácia európskeho laboratória Spacelab 3. Posádku Challengeru tvorili veliteľ plk. Robert Overmyer, ďalej potom plk. Frederick Gregory, Dr. William Thornton , Dr. Norman Thagard, Dr. Don Lind, Dr. Lodewijk van den Berg a Dr. Taylor Wang. Na palube so sebou mali tiež niekoľko zvierat. Štart aj cieľ boli zhodné s predchádzajúcim letom.

Počas svojich dvoch letov strávil vo vesmíre 12 dní.

Po letoch[upraviť | upraviť zdroj]

Rok po svojom druhom lete od NASA vo svojich 50 rokoch odišiel. Prešiel do firmy McDonnell Douglas Corp., Space Station Div. Tragicky zahynul pri havárii experimentálneho lietadla Cirrus VK-30 v Duluth o desať rokov neskôr.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Milan Codr. Sto hvězdných kapitánů. [s.l.] : Práce, 1982.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]