Robert Joseph Cenker

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Robert J. Cenker)
Robert Joseph Cenker
Astronaut NASA
Robert Joseph Cenker
Št. príslušnosťUSA
Narodenie5. november 1948 (75 rokov)
Uniontown, Pensylvánia, USA
Predchádzajúce zamestnanieinžinier
Čas vo vesmíre6 dní 2 hodiny 3 minúty
Kozmonaut od1985
MisieSTS-61-C
Znaky misií

Robert Joseph Cenker Jr. (* 5. november 1948, Uniontown, Pensylvánia, USA) je americký inžinier, 198. kozmonaut planéty po lete v raketoplánu Columbia z roku 1986 vo funkcii špecialista na užitočné zaťaženie.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Cenker získal titul bakalár (1970) a magister (1973) na Pennsylvania State University v aerokozmických technológiách a inžinierom elektrotechniky sa stal na Rutgers University v roku 1977. Ing. Cenker bol v tíme kozmonautov NASA od roku 1985 ako špecialista firmy RCA na užitočné zaťaženie v kozme.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Išlo o šesťdňovú misiu raketoplánu Columbia, ktorá vyniesla satelit Satcom 1. Posádku tvorila táto sedmička kozmonautov: Robert Gibson, Charles Bolden, Franklin Chang-Diaz, Steven Hawley, George Nelson, Robert Cenker a zástupca Demokratickej strany za štát Florida v Snemovni reprezentantov Clarence Nelson. Štart raketoplánu bol z rampy 39 na Vesmírnom stredisku Johna F. Kennedyho, pristátie kvôli zhoršenému počasia bolo na základni Edwards v Mohavskej púšti v Kalifornii.

Ing. Cenker mal na starosti prácu s citlivou televíznou kamerou IR-IE, vyvinutú práve jeho firmou. Bola určená pre snímanie objektov vyžarujúcich teplo v atmosfére aj na Zemi, čo bol jeden z aspektov programu Hviezdnych vojen (projekt SDI).

Po lete[upraviť | upraviť zdroj]

V škótskom Edinburghu sa v roku 2007 zúčastnil XX. planetárneho kongresu ASE - Združenia kozmických cestovateľov, ktoré združuje väčšinu kozmonautov sveta.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Robert Cenker na českej Wikipédii.