Robert Mitchum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Robert Mitchum
americký herec a spevák
Robert Mitchum
Narodenie6. august 1917
Bridgeport, Connecticut, USA
Úmrtie1. júl 1997 (79 rokov)
Santa Barbara, Kalifornia, USA
ManželkaDorothy Spence (1940 –)
DetiJames, Christopher, Petrine Day
PodpisRobert Mitchum, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Robert Mitchum

Robert Mitchum (* 6. august 1917, Bridgeport, Connecticut, USA – † 1. júl 1997, Santa Barbara, Kalifornia) bol americký herec a spevák.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Prežil veľmi búrlivú mladosť, pracoval v mnohých rôznych profesiách, prevažne v robotníckych povolaniach. Jedným z týchto povolaní bol profesionálny boxer. Pri boxe utrpel vážne zranenie, ktoré viedlo k tomu, že musel boxovanie zanechať úplne. Odniesol si z neho svoj značne charakteristický vzhľad, totiž mierne krivý nos a jazvu na tvári. K filmu sa dostal cez amatérske divadlo, kde sa zoznámil s ľuďmi, ktorí disponovali potrebnými stykmi v Hollywoode. Zo začiatku hral vo filmoch len drobné či epizódne úlohy v podradných westernoch, vojnových a dobrodružných filmoch v spoločnosti RKO.

Jeho prvá veľká a úspešná filmová rola prišla až v roku 1945 v snímke The Story of G.I. Joe za ktorú bol tiež prvýkrát a naposledy nominovaný na cenu Americkej filmovej akadémie Oscar. Napriek afére s prechovávaním drog jeho filmová kariéra naďalej stúpala. Predstavoval zvláštny neopozeraný typ drsného, ​​niekedy až zlého chlapíka s nedbalou rečou, ležérnym vystupovaním a aj zvláštnou chôdzou, ktorý sa hodil do dobovej atmosféry vtedy módneho filmového film noir štýlu. Aj napriek veľkej nepriazni filmovej kritiky a jeho nie príliš dobrej povesti u jeho hereckých kolegov sa jednalo o veľmi často obsadzovaného a režisérmi často vyhľadávaného herca s veľmi osobitým hereckým štýlom, ktorý sa dobre hodil pre role vojakov, westernových hrdinov, dobrodruhov, drsných detektívov a pod.

Ku koncu svojho života sa viac venoval práci v televízii. Svoju poslednú úlohu stvárnil vo filme Mŕtvy muž.

Jeho filmografia je veľmi obsiahla, objavil sa najmenej v 130 rôznych filmových a televíznych dielach. Ide o jednu z mála amerických filmových hviezd, ktorá nikdy nezískala Zlatý glóbus alebo Oscara a ktorá aj napriek pomerne zjavnej nepriazni vtedajšej dobovej kritiky je v dnešnej dobe považovaná za hollywoodskeho klasika aj legendu svetovej kinematografie.

American Film Institute ho zaradil na 23. miesto medzi najväčšími mužskými filmovými hviezdami klasického amerického filmu.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. "Greatest Film Legends." filmsite.org. prístup 20. marec 2015

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Robert Mitchum na českej Wikipédii.