Robie House

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Robie house

Robie House je dom, ktorý je typickým a najznámejším predstaviteľom tzv. prériového štýlu. Stojí v Chicagu v štáte Illinois a bol navrhnutý a postavený v rokoch 1908 - 1910 americkým architektom Frankom Lloydom Wrightom pre obchodníka menom Frederick C. Robie. Je americkou pamiatkou (National Historic Landmark).

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Rodák z Chicaga Frederick C. Robie bol vyštudovaný inžinier. Keď mal 33 rokov, stal sa prezidentom spoločnosti, ktorá vyrábala bicykle. Ako inžinier a taktiež ako mladý a úspešný obchodník, mal jasnú a podrobnú predstavu, čo všetko musí spĺňať kvalitné bývanie. Bol inžinier túžiaci po dome, ktorý bude fungovať tak dobre ako výborne navrhnutý stroj. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa stal Robie House takým úspešným. Chcel dom, ktorý nebude mať uzavreté a stiesnené priestory a žiadne z klasických dekoračných prvkov. Keďže jedna z jeho podmienok bola, aby bol dom nehorľavý, nechcel drevený dom, ale uprednostňoval stavbu z betónu a ocele, s veľkými oknami chránenými previsajúcimi strechami. „Chcel som slnečné svetlo v mojej obývačke predtým, ako pôjdem ráno do práce a taktiež kontakt s ulicou bez toho, aby to narušilo moje súkromie,“ povedal svojmu synovi v rozhovore 50 rokov po tom, ako bol tento dom postavený. Navštevoval viacero významných architektov v Chicagu a pravidelne dostal odpoveď: „Viem čo chcete, jeden z tých prekliatych Wrightových domov.“ Wright a Robie sa nakoniec stretli v roku 1906.

Interiér[upraviť | upraviť zdroj]

Vstup do domu je atypicky zboku. Na vstupnom podlaží, tak ako u veľa prériových domov, sa nachádza herňa, miestnosť pre biliard, kotolňa, práčovňa a sklad. Schodisko pri vstupe vedie na hlavné podlažie, čo je vlastne jeden dlhý priestor s centrálne umiestneným krbom, ktorý ho rozdeľuje na obývačku a jedáleň. Na treťom nadzemnom podlaží sú spálne.

Taktiež všetok mobiliár bol navrhnutý Wrightom. Špeciálne známe sú jedálenský stôl a stoličky. Po stranách centrálneho obytného priestoru sa nachádzajú police pre kvetinovú výzdobu a stoly so sklenenými lampami. Wright zámerne umiestnil všetky dekorácie a svietidlá na kraj miestnosti, aby netvorili vizuálnu bariéru medzi hostiteľom a hosťom a aby centrálny priestor ostal voľný a otvorený.

Niektoré zo zvláštnych kusov nábytku ako napríklad kávové stolíky a obývačkové sedenie, predstavovali Wrightov svojský jazyk v modernom nábytkovom dizajne.

Konštrukcia a exteriér[upraviť | upraviť zdroj]

Keďže sa Robie house nachádza na úzkom pozemku, na rozdiel od väčšiny prériových domov je predĺžený iba v jednom smere. Horizontalita domu je zvýraznená dlhými previsajúcimi strechami s malým sklonom, betónovými pásmi, ktoré tvoria ukončenia zábradlí a špáry tehál, z ktorých sú neomietnuté fasády. Veľké presahy striech umožňujú štyri zvárané oceľové nosníky, dlhé asi 30 metrov, ktoré prebiehajú po dĺžke strechou. Vysunuté terasy, malé výšky podlaží, priebežné pásy parapetov a len čiastočné balkóny uzatvárajú alebo jednoducho len rámujú otvory. Plocho pretiahnuté oplotenia preberajú dynamickú horizontálu strechy a vďaka tomu dom vyzerá byť väčší, ako v skutočnosti je.

Význam pre svetovú architektúru[upraviť | upraviť zdroj]

Robie Gouse bol krátko po realizácii často publikovaný a zaznamenal obrovský celosvetový vplyv, predovšetkým medzi novou generáciou európskych architektov. Veľa z Wrightových ďalších prériových domov, postavených zväčša z cementovej omietky a dreva, sú komfortné obydlia vhodnejšie pre stredozápadnú prérijnú krajinu. Ale Robie House, postavený z betónu, tehál a ocele, s jeho elegantnosťou a moderným vzhľadom, je skutočne dom storočia strojov, vskutku umelecká práca. V Nemecku sa stal Robie House známym pod označením „parníkový dom“, čo nahrávalo Wrightovej myšlienke, že stroj sa môže stať nástrojom v rukách umelca. Mnohé dobové časopisy, zaoberajúce sa architektúrou a bývaním, označili Robie House za "dom storočia" a zdôrazňovali, že bez tohto domu by veľká časť modernej architektúry, tak ako ju poznáme teraz, nemusela existovať.

Silný, skulpturálny a dynamický, s prúdom línií a abstraktnou kompozíciou hmôt, ale pritom ukrývajúci a chrániaci, aj tak je možné v krátkosti charakterizovať tento dom. Predstavuje majstrovské použitie ocele, betónu, tehly a skla. Táto budova sama o sebe môže stáť ako predzvesť novej éry v domovej architektúre.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Robie House