Robotizovaná prevodovka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Robotizovaný radič prevodovky I-Shift
Schéma dvojspojkovej prevodovky

Robotizovaná prevodovka alebo aj "automatizovaná" a "motorizovaná" prevodovka je druh prevodovky používaný v dopravných prostriedkoch.

Ide v podstate o manuálnu prevodovku, ktorá nie je ovládaná priamo vodičom cez mechanickú páku, ale pomocou servomotorov a riadiacej elektronickej jednotky. Automobil s robotizovanou prevodovkou nemá spojkový pedál, čo však neznamená, že vodič stráca možnosť ovplyvniť voľbu prevodového stupňa – radenie ovláda odtláčaním alebo pritiahnutím páky za volantom, alebo stupne volí dotykmi riadiacej páky, prípadne tlačidlami na volante. Prevodovka má tiež možnosť automatického volenia prevodových stupňov.

Výhodou robotizovanej prevodovky je jej jednoduchosť oproti automatickej alebo dvojspojkovej prevodovke. Nevýhodou môže byť napríklad jav straty trakcie pri preraďovaní čo sa prejavuje jemným trhnutím.

Robotizované prevodovky môžu byť jednospojkové, klasická koncepcia prevodovky s robotizovaným ovládaním alebo dvojspojkové.

Dvojspojková prevodovka má dva výstupné hriadele na dve spojky. Prvá hriadeľ ovláda párne stupne a druhá nepárne. Kým jedna spojka je v behu so zaradeným prevodovým stupňom, elektronická jednotka zaradí pravdepodobný nasledujúci stupeň pre druhú spojku. Pri preraďovaní sa len prvá spojka vypne a druhá pripojí. Výhodou je rýchlejšie radenie približne 0,5 s postačuje na zmenu rýchlostného stupňa. Nevýhodou je komplikovanejšia technológia, vyššie straty trením mechanizmu, náročnejší servis a drahšie opravy.

Príklady označenia[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]