Rock Hudson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rock Hudson
Celé menoRoy Harold Scherer Jr.
Narodenie 17. november 1925
Winnetka, Illinois, USA
Úmrtie2. október 1985 (59 rokov)
Beverly Hills, Kalifornia, USA
Povolanieamerický herec
Roky pôsobenia1947 – 1985
ManželkaPhyllis Gates
(1955 – 1958)

Rock Hudson, vlastným menom Roy Harold Scherer Jr., (* 17. november 1925, Winnetka, Illinois, USA – † 2. október 1985, Beverly Hills, Kalifornia) bol americký herec.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Hudson sa narodil v meste Winnetka v štáte Illinois, ako jediné dieťa Katherine a Roya Harolda Scherera Sr. Jeho otec bol nemeckého a švajčiarskeho pôvodu, zatiaľ čo jeho matka bola anglicko-írskeho pôvodu. Hudsonovi rodičia sa rozviedli, keď mal štyri roky. V roku 1932 sa jeho matka oženila s Wallaceom Fitzgeraldom, bývalým dôstojníkom námorného zboru. Fitzgerald prijal svojho nevlastného syna bez jeho súhlasu, ktorého právne meno sa potom stalo Roy Fitzgerald.

Hudson navštevoval New Trier High School vo Winnetke. Neskôr sa Hudson presťahoval do Los Angeles, aby žil so svojím biologickým otcom, ktorý sa znovu oženil.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po príchode do Los Angeles aj napriek tomu, že nemal žiadne skúsenosti s filmom, bol obsadený do vedľajších úloh vo filmoch ako One Way Street, Winchester '73, Peggy, The Desert Hawk a iné. Vo všetkých filmoch vystupoval pod pseudonymom Rock Hudson, ktoré bolo pôvodné odvodené od Gibraltárskej skaly a rieky Hudson.

V roku 1954 si zahral vo filme Magnificent Obsession, ktorá mu priniesla obrovský úspech. V roku 1957 hral vo filme Gigant, po boku Jamesa Deana a Elizabeth Taylor. Hudson získal za svoj herecký výkon nomináciu na Academy Awards. Bol tiež zvažovaný do hlavnej mužskej úlohy vo filme Sayonara, ktorú odmietol.

V roku 1959 hral po boku herečky Doris Day v komédií Pillow Talk. Počas natáčania sa skamarátil s Dayovou a spoločne spolupracovali aj v ďalších troch filmoch.

V 60. rokoch skôr spolupracoval so spoločnosťou Universal Pictures. V roku 1964 spolupracoval znovu s Doris Day, na filme Send Me No Flowers.

V roku 1966 hral v dráme Seconds. Film bol úspešný a herecký výkon Hudsona bol pozitívne prijatý kritikmi.

V roku 1969 hral vo filme The Undefeated, po boku Johna Waynea.

V 70. rokoch jeho herecká kariéra začala upadať. Spoločne s herečkou Julie Andrews hral vo filme Darling Lili (1970). Od roku 1971 do roku 1977 spolupracoval na seriáli McMillan and Wife. Tiež mal menšiu úlohu v seriály Dynasty. Počas natáčania bolo vidieť, že si Hudson nevie zapamätať svoj scenár. Počas natáčania sa tiež viditeľne zhoršovala aj jeho reč. Pôvodne sa predpokladalo, že sa objaví aj v piatej sérii seriálu, avšak kvôli jeho zlému zdravotnému stavu bola jeho postava prepísaná a zomrela.

V roku 1980 si zahral po boku Elizabeth Taylorovej, Angely Lansburyovej a Kim Novakovej vo filme The Mirror Crack'd.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Počas začiatkov svojej kariéry Hudson randil v tajnosti s jeho agentom, Henrym Willsonom. V roku 1955 sa časopis Confidential vyhrážal zverejnením článku o Hudsonovej homosexualite. Podľa niektorých kolegov (Julie Andrews, Mia Farrow, Elizabeth Taylor, Susan Saint James...) bola Hudsonova homosexualita v Hollywoode dobre známa počas celej svojej kariéry.

V roku 1955 sa Hudson oženil so Willsonovou sekretárkou Phyllis Gates. Gates požiadala o rozvod v apríli 1958.

Zdravotné problémy[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku osemdesiatych rokov, po rokoch intenzívneho pitia a fajčenia, začal mať zdravotné problémy, ktoré vyústili do infarktu v novembri 1981. Hudson sa zotavil z operácie srdca, ale naďalej fajčil.

Choroba a úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

5. júna 1984 bolo Hudsonovi diagnostikované vtedy neznáme ochorenie AIDS. Počas niekoľkých nasledujúcich mesiacov držal svoju chorobu v tajnosti a pokračoval v práci.

V júli 1985 spoločne s jeho dobrou kamarátkou Doris Day sa zúčastnil tlačovej konferencie v Hollywoode, v ktorej Dayová oznámila svoju novú televíznu show, s názvom Doris Day's Best Friends. V show sa objavil aj Hudson, ale vyzeral zle, veľmi unavene a jeho reč bola problémová. Jeho vystúpenie bolo dosť šokujúce.

O dva dni neskôr cestoval Hudson do Paríža, kde mal podstúpiť liečbu. Keď sa v júli 1985 zrútil vo svojej izbe v hoteli Ritz v Paríž, jeho publicista, Dale Olson, vydal vyhlásenie, v ktorom tvrdil, že Hudson trpel rakovinu pečene. Olson poprel správy, že Hudson mal AIDS. O štyri dni neskôr, 25. júla 1985, francúzska publicistka Yanou Collart potvrdila, že v skutočnosti mal AIDS.

Hudson bol prvou osobnosťou, ktorá zomrela na chorobu spojenú s AIDS, 2. októbra 1985, vo veku 59 rokov, v Beverly Hills v Kalifornii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Rock Hudson

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rock Hudson na anglickej Wikipédii.