Rodina Karma

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tento diagram zobrazuje najväčšie nepravidelné satelity Jupitera. Umiestnenie rodiny carme sa nachádza v strednej nižšej časti. Horizontálna os znázorňuje vzdialenosť od planéty, vertikálna os znázorňuje inklináciu. Excentricita je znázornená žltými čiarami, ktoré tiež ukazujú maximálnu a minimálnu vzdialenosť od Jupitera. Veľkosť jednotlivých planét je znázornená kruhmi v porovnaní s ostatnými.
Tento diagram porovnáva obežné prvky a relatívne veľkosti jednotlivých členov rodiny Carme. Horizontálna os znázorňuje ich priemernú vzdialenosť od Jupitera, vertikálna os znázorňuje ich orbitálnu inklináciu a kruhy relatívnu veľkosť.

Rodina Karma[1] alebo Rodina Carme je skupina retrográdnych nepravidelných satelitov planéty Jupiter, ktoré obiehajú po približne rovnakej obežnej dráhe a sú rovnakého pôvodu.

Okolo Jupitera obiehajú vo vzdialenosti 22,9 až 24,1 Gm, s orbitálnou inklináciou 164.9° až 165.5° a orbitálnou excentricitou medzi 0,23 a 0,27 (s jednou výnimkou).

Satelity patriace do tejto rodiny:

IAU (International Astronomical Union) si zarezervovala mená končiace na "-e" pre retrográdne satelity vrátane členov tejto rodiny.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Tento diagram ukazuje kompaktnosť rodiny Carme.

Veľmi malá disperzia základných orbitálnych prvkov medzi hlavnými členmi rodiny (700 000 km rozdiel vo vzdialenosti obežných dráh, menej ako 0,7° rozdiel v inklinácii) poukazuje na to, že rodina Carme vznikla z jedného pôvodného telesa, ktoré sa nárazom rozdelilo na viac častí. Disperzia môže byť vysvetlená veľmi malým rýchlostným impulzom (5 < δV < 50 m/s). Pôvodné teleso bolo veľkosti dnešného satelita Carme s priemerom ~46 km, ktorý dnes predstavuje 99% hmoty pôdného asteroida.

Dôkaz teórie o pôvodnom telese vychádza z viditeľného sfarbenia satelitov, ktoré sa javia v svetlo červenej (B-V= 0.76 a V-R= 0.47) podobne ako satelity typu D. Tieto informácie sú podobné so skupinou Hilda a s Trójanmi.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy mimozemských objektov [online]. Bratislava: ÚGKK, rev. 2015-12-07, [cit. 2017-06-12]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]