Roomba

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Roomba Pro Elite)
Roomba

Roomba je robotický vysávač spoločnosti iRobot.

Robot sa pri vysávaní pohybuje po izbe v špirálach, pričom začína v strede miestnosti, kam ho treba položiť. Ak pri svojom špirálovom pohybe narazí na stenu, pohybuje sa pozdĺž nej, kým neobíde miestnosť dookola. Keby sa pri pohybe robot dlhší čas nedostal k stene, vyskúša ju nájsť priamočiarym pohybom. Robot potom povysáva miestnosť popri stenách a následne v priamočiarych líniách križuje miestnosť, až kým nevyprší nastavený čas vysávania. Zvolí si takú trajektóriu pohybu, aby povysával danú miestnosť v maximálnej možnej miere.

Robot má špeciálny detektor, ktorý mu pomáha, aby nespadol zo schodov, a ďalší detektor sledujúci stenu, pozdĺž ktorej sa pohybuje. Miestnosť definuje ako priestor, ktorý je uzavretý stenami, zavretými dverami a schodmi. Tam, kde tieto prirodzené prekážky nestačia, existuje podobne ako v prípade Trilobitu zábrana, za ktorú sa robot pri vysávaní nepustí. Nazýva sa virtuálna stena a je to zariadenie, ktoré vysiela robotom detegovateľný lúč. Tento lúč mu zabráni, aby sa dostal na miesto za ním. Lúčom sa dá pokryť vzdialenosť zhruba štyri metre.

Podľa výrobcu je robot koncipovaný tak, aby bol schopný vysávať všetky najčastejšie povrchy v domácnosti, to znamená stredne nízke a nízke koberce, drevené podlahy, linoleum a dlažbu. Výška hláv, ktoré vysávajú, sa automaticky nastavuje pri prechode z jedného typu povrchu na druhý. Podobne ako Trilobite ani Roomba sa nesmie používať na vlhké povrchy. Nevie sa vyrovnať ani s papierikmi rozhádzanými po zemi alebo prívodnými šnúrami elektrických prístrojov, takže ich musí používateľ pred vysávaním odstrániť. Nesmú sa vysávať ani koberce, ktoré majú strapce. Veľký pozor treba dávať, ak izba, ktorú robot vysáva, má balkón, aby naň nezostali náhodou otvorené dvere. Robot by mohol z balkónu vypadnúť, čím by sa, samozrejme, zničil a mohol by spôsobiť úraz aj náhodným okoloidúcim. Ak by sa robot zakliesnil do prekážky a nemohol by sa ďalej pohybovať, upozorní na to majiteľa pípaním.

Na jedno nabitie dokáže Roomba vysávať od 180 minút na tvrdých povrchoch až do 120 minút na stredne vysokých kobercoch, čo znamená, že za tento čas dokáže povysávať dve až tri stredne veľké miestnosti. Ako zdroj energie sa používa NiMH akumulátor. Po úplnom vybití akumulátora trvá jeho nabitie 12 hodín pomocou štandardnej nabíjačky alebo 2 hodiny pomocou prídavnej rýchlonabíjačky.

Pred vysávaním je potrebné umiestniť vysávač do stredu miestnosti a stlačiť jedno z troch tlačidiel, označených ako S (small – malá miestnosť do 3 × 3,5 metra), M (medium – stredne veľká miestnosť – 4,2 × 4,8 metra) alebo L (large – veľká miestnosť, 4,5 × 6 metra). Pri prvom vysávaní musí byť robot pod dozorom, aby sa predišlo jeho zakliesneniu alebo ustrnutiu na jednom mieste, po prvom vysávaní už nie je dozor potrebný. Keď robot skončí vysávanie, periodickým pípaním na to upozorní majiteľa.

Roomba možno kúpiť za cenu 199,95 USD, čo predstavuje zhruba 4000 Sk.

Roomba Pro[upraviť | upraviť zdroj]

Romba Pro je modifikácia robota Roomba spoločnosť iRobot vytvorená v roku 2004.

Od predchádzajúcej striebornej verzie ho možno odlíšiť farbou, ktorá je modrá. Má rovnaké vlastnosti ako Roomba, pridáva možnosť vysávania na presne vymedzenom mieste s priemerom zhruba jeden meter, tzv. Spot cleaning. Pri ňom sa pohybuje robot v špirále a zabezpečí tak dokonalejšie vyčistenie tohto malého priestoru. Ďalšou novinkou je ovládanie pomocou diaľkového ovládača. Cena tohto modelu je 229 USD.

Romba Pro Elite[upraviť | upraviť zdroj]

Romba Pro Elite je robotický vysávač spoločnosti iRobot.

Pridáva k vlastnostiam predchádzajúceho modelu Roomba Pro možnosť vysávať naraz viacero miestností, čo predchádzajúce modely bez nutnosti nového mapovania priestoru nedokázali. Max cleaning, ako sa tento mód práce volá, vysáva až dovtedy, kým sa úplne nevybijú akumulátory. Tento model má bordovú farbu. Je to najdrahší model v ponuke spoločnosti iRobot s cenou 249 USD.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Roomba