Rosalind Elsie Franklinová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rosalind Elsie Franklinová
britská fyzikálna chemička
Rosalind Elsie Franklinová
Štát pôsob.Spojené kráľovstvo
Narodenie25. júl 1920
Londýn, Spojené kráľovstvo
Úmrtie16. apríl 1958 (37 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Národnosťanglická
Známa vďakaobjavu štruktúry DNA, molekulárnej štruktúry uhlia a grafitu, štruktúry vírusov
Alma materUniversity of Cambridge
Profesiafyzikálna chémia, röntgenová kryštalografia
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Rosalind Elsie Franklinová

Rosalind Elsie Franklinová (* 25. júl 1920, Londýn, Spojené kráľovstvo – † 16. apríl 1958, Londýn)[1] bola britská fyzikálna chemička a biofyzička, ktorá mala veľkú zásluhu na objavení a objasnení molekulárnej štruktúry DNA, RNA, vírusov, uhlia a grafitu.[2] Hoci jej práca na uhlí a vírusoch bola oceňovaná už za jej života, jej zásadný podiel na objavení štruktúry DNA bol z väčšej časti uznaný a ocenený až po jej smrti.

Narodila sa do prominentnej britskej židovskej rodiny. Absolvovala jednu z mála súkromných londýnskych dievčenských škôl, na ktorých sa vyučovala fyzika a chémia – St Paul’s Girls’ School. Vďaka tomu mohla pokračovať v štúdiu na Cambridgeskej univerzite, ktoré ukončila v roku 1941. Po získaní doktorátu v roku 1945 sa venovala výskumu röntgenového žiarenia a v roku 1947 začala pracovať v laboratóriu Johna Randalla, v prestížnom vedeckom pracovisku na londýnskom King’s College.[3][4]

Franklinová je najviac známa svojou prácou na difrakčných obrazoch DNA, ktoré následne použili vedci James Dewey Watson a Francis Harry Compton Crick pri správnom určení štruktúry DNA. Franklinová zrejme sama rozpoznala štruktúru DNA, avšak Watson a Crick vo svojej slávnej práci z roku 1953 jej príspevok zmienili iba niekoľkými slovami. Jej zásluhy boli rozpoznané až na konci 60. rokov. Po práci na DNA viedla Franklinová tiež výskum na poli virológie.

Zomrela vo veku 37 rokov na rakovinu vaječníkov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The Rosalind Franklin Papers, Biographical Information [online]. [Cit. 2011-11-13]. Dostupné online.
  2. The Rosalind Franklin Papers, The Holes in Coal: Research at BCURA and in Paris, 1942–1951 [online]. [Cit. 2011-11-13]. Dostupné online.
  3. idiscover.lib.cam.ac.uk, [cit. 2019-02-11]. Dostupné online.
  4. Maddox, Brenda, "The double helix and the ‘wronged heroine’" Archivované 2016-10-17 na Wayback Machine, Nature, Vol. 421, 23 January 2003.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rosalind Franklinová na českej Wikipédii.