Roy Dunbard Bridges

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Roy D. Bridges)
Roy Dunbard Bridges, Jr.
Astronaut NASA
Roy Dunbard Bridges
Št. príslušnosťUSA
Narodenie19. júl 1943 (80 rokov)
Atlanta, Georgia, USA
Hodnosťgenerálmajor US Air Force
Čas vo vesmíre7 dní 22 hodín 45 minút
Kozmonaut od7. júl 1980
MisieSTS-51-F
Znaky misií

Roy Dunbard Bridges, Jr (* 19. júl 1943, Atlanta, Georgia, USA) je americký kozmonaut, ktorý absolvoval v roku 1985 let v raketopláne Challenger a tým sa stal 174. človekom vo vesmíre. Bol tiež riaditeľom Kennedyho vesmírneho strediska a tiež Langley Research Center americkej NASA.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Stal sa vojakom z povolania. Vysokoškolské vzdelanie získal na United States Air Force Academy a Purdue University, školy ukončil s doktorským titulom roku 2001. V tímu astronautov bol už od roku 1980, prešiel výcvikom, v roku 1985 absolvoval aj svoj let. Ešte budúci rok sa pripravoval na misiu STS-61-F, po havárii Challengeru však bol let zrušený.

Znova sa vrátil do NASA v roku 1997, pracoval na myse Canaveral ako riaditeľ Kennedyho vesmírneho strediska v rokoch 1997-2003. Získal hodnosť generála. Potom odišiel do spoločnosti ASA-Langley Space Research Center v Hampton (Virgínia), ktorá je napojená na NASA. Aj tu bol riaditeľom.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

V lete roku 1985 odštartoval z Floridy raketoplán Challenger na svoj ôsmy let. Na palube bola táto posádka: Charles Fullerton, plukovník Roy Bridges, Karl Henize, Franklin Musgrave, Anthony England, Loren Acton a John-David Bartoe. So sebou o. i. viezli Spacelab 2. Aj napriek niekoľkým technickým problémom bol plán experimentov splnený a sedemdňová misia tak bola zakončená pristátím na základni Edwards v Kalifornii úspešne.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Roy D. Bridges na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).