Ruženec (predmet)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Podoba ruženca

Ruženec alebo hovorovo pátričky je predmet, ktorý je určený na to, aby veriaci nemusel sústrediť svoju pozornosť na počítanie a mohol sa plne venovať modlitbe. Má podobu slučky zo šnúry alebo retiazky, na ktorej je navlečených niekoľko korálok (väčšinou v skupinách). Pri modlitbe sa človek jednoducho orientuje hmatom a myseľ môže plne sústrediť na modlitbu.

Jednoduchšie vyhotovenie v podobe prsteňa obsahuje iba jednu desiatku, desať malých a jeden väčší výstupok, obyčajne v podobe kríža.

Korálky ruženca sú vytvorené zo širokej palety materiálov, z dreva, kostí, rozdrvených kvetov, polodrahokamov (achát, jantár, gagát alebo jaspis) alebo zo vzácnych materiálov ako sú koraly, krištáľ, pozlátené striebro alebo zlato. V 19. storočí a ranom 20. storočí sa niekedy náhrdelník vyrábal z tvrdých semien mahagónu Melia azedarach alebo klokočiny. Moderné ružence sú často zo skla, plastu alebo dreva. Staršie boli vyrábané z povrazu, často hodvábneho, dnes sú prevažne vyrábané zo sériovo vyrábaných korálok držiacich na retiazke.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]