Rudoľf Ivanovič Abeľ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Rudolf Abel)
Rudolf Ivanovič Abeľ
spravodajský dôstojník pre sovietsku spravodajskú službu MGB
Rudoľf Ivanovič Abeľ
Narodenie11. júl 1903
Newcastle upon Tyne, Spojené kráľovstvo
Úmrtie15. november 1971 (68 rokov)
Moskva, Sovietsky zväz
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Rudoľf Ivanovič Abeľ

Rudolf Ivanovič Abeľ, (rus. Рудольф Иванович Абель), vlastným menom Viliam Genrichovič (August) Fišer (rus. Вильям Генрихович Фишер) (* 11. júl 1903, Newcastle upon Tyne – † 15. november 1971, Moskva) bol spravodajský dôstojník (tzv. nelegál) pracujúci na území USA pre sovietsku spravodajskú službu MGB.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Fišer sa narodil v Newcastle upon Tyne v Anglicku v rodine ruských Nemcov. Jeho rodičia boli aktívni revolucionári, ktorí museli v roku 1901 z Ruska utiecť. Jeho otec Heinrich bol vášnivým boľševikom.

Willie vyrástol vo Whitley Bay. Vyštudoval na Monkseatonskom gymnáziu. Vyučil sa kresliarom a v roku 1920 vyštudoval vysokú školu. Rok nato sa aj s rodičmi presťahoval do novovzniknutého Sovietskeho zväzu.

Raná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po príchode do ZSSR začal Fišer pracovať ako prekladateľ v Kominterne. Počas základnej vojenskej služby v rokoch 1925-1926 spravil radistický výcvik. V roku 1927 ho prijali do OGPU (predchodca KGB) ako radista. Na tomto mieste slúžil v Nórsku, Turecku, Spojenom kráľovstve a Francúzsku. V roku 1936 sa vrátil naspäť do ZSSR a nastúpil na miesto riaditeľa školy na výcvik radistov-nelegálov.

V období tzv. Veľkého teroru len o chlp unikol pred odsúdením; okrem toho, že bol podozrivý pre svoj anglický pôvod, navyše ho obvinili z trockizmu. Stíhaniu síce unikol, ale v roku 1938 musel NKVD opustiť. Počas 2. svetovej vojny si znova urobil radistický výcvik a pripravoval sa na vysadenie za nemeckými líniami.

V spravodajskej službe[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1946 si urobil v radoch spravodajskej služby ďalší výcvik, ktorým bol pripravený na vysadenie do USA. Tam sa dostal cez Kanadu 17. novembra 1947. S menom Emil Robert Goldfus (skutočný Goldfus zomrel vo veku 14 mesiacov) prijal aj falošnú identitu a fiktívny životopis. Ako krytie si v Brooklyne otvoril maliarsky ateliér. Napriek tomu že nemal talent, vypracoval sa na zručného maliara. Počas svojho pobytu sa stýkal so skupinou mladých umelcov, s ktorými sa delil o sympatie k umeleckému realizmu. Bol známy ako inteligentný, ale trochu tajnostkársky.

V skutočnosti Fišer pôsobil ako rezident a z tejto funkcie riadil sieť agentov a súčasne uskutočňoval nábor nových. Medzi jeho podriadených patrili Lona a Morris Cohenovci, Julius a Ethel Rosenbergovci, David Greenglass a Klaus Fuchs, ktorí sa neskôr stali známymi ako Jadroví špióni.[1]

S Komunistickou stranou USA nemal Fišer nikdy nijaký kontakt, ale v rámci svojho životopisu tvrdil, že bol ako drevorubač členom ľavicovej organizácie IWW.

Zatknutie a odsúdenie[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 24. júna 1957 Fišera zatkla FBI. Stalo sa tak ako dôsledok zbehnutia jeho asistenta Reino Häyhänena (prípad neskôr vošiel do známosti ako Prípad dutého nikláku: polícia zatkla Häyhänena potom, čo našla ním odhodenú niklovú mincu s mikrofilmom skrytým vo vnútri). Za špionáž bol Häyhänen neskôr odsúdený na 30 rokov väzenia.

Po svojom zatknutí Fišer vyšetrovateľom FBI tvrdil, že jeho skutočné meno je Rudolf Abel. Rudoľf Ivanovič Abeľ bol Fišerov priateľ a radový dôstojník NKVD, ktorý v tom čase bol už dva roky po smrti (o čom Fišer nevedel). Dôvodom bola snaha upozorniť sovietske orgány na svoje zatknutie a tým dať ostatným sovietskym špiónom možnosť utiecť.

Po zatknutí uskutočnila FBI vo Fišerovom byte a ateliéri prehliadky, počas ktorých zadržala rad predmetov svedčiacich o protizákonnej činnosti ich majiteľa. Išlo o kamery a filmy na výrobu tzv. mikrobodiek, krátkovlnné vysielačky a rad dutých predmetov prispôsobených ako tajné skrýše na prepravovanie spravodajského materiálu (štetku na holenie, manžetové gombíky atď.)

Fišer bol obvinený zo sprisahania sa s cieľom odovzdať informácie o obrane USA Sovietskemu zväzu a z tajnej činnosti proti Spojeným štátom. 25. októbra 1957 vyhlásila porota federálneho súdu v New Yorku Fišera za vinného a sudca ho odsúdil na celkový trest 30 rokov odňatia slobody.[2]

Prepustenie[upraviť | upraviť zdroj]

10. februára 1962 bol Fišer na Glienickom moste (prezývanom aj Most špiónov) v Postupime vymenený za Garyho Powersa, pilota špionážneho lietadla U-2 zostreleného nad ZSSR a amerického študenta Frederica Pryora. Po usadení sa v Sovietskom zväze začal Fišer pracovať ako inštruktor v škole KGB. Za svoju činnosť bol odmenený Leninovým radom.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Fišer zomrel v roku 1971 na rakovinu pľúc a pochovaný je v Moskve vedľa svojho otca. Podľa jeho dcéry jeho posledné slova boli: „Nezabudnite, že sme Nemci“.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Československo branou pro sovětské špiony [online]. iDnes.cz, [cit. 2008-12-15]. Dostupné online.
  2. Zprostředkovatel pod jménem Gerhard Conrad [online]. Karel Pacner, [cit. 2009-09-15]. Dostupné online. Archivované 2012-01-19 z originálu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rudolf Ivanovič Abel na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]