Rugby (Warwickshire)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
centrum mesta

Rugby je obchodné mesto v Warwickshire vo West Midlands v Anglicku na rieke Avon. Mesto má 61 988 (sčítanie ľudu v 2001), je to druhé najväčšie mesto v okrese. Rugby s okrajovými časťami má populáciu asi 91 600 (odhad z 2005).

Rugby je 21 km východne od Coventry, na východnom okraji Warwickshire, v blízkosti hraníc s Northamptonshire a Leicestershire.

Mesto je vo svete známe tím, že tu vznikol šport ragby.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Osídlenia existovalo v oblasti Rugby v mladej železnej dobe a pár kilometrov od Rugby, existovala rímska osada známa ako Tripontium.

Rugby bola pôvodne malá anglosaská poľnohospodárska osada pod názvom Rocheberie. Rugby získal výsadu konať trh v roku 1255. Rugby škola bola založená v roku 1567 z peňazí Lawrence Sheriffa - lokálneho kupca, ktorý sa presťahoval do Londýna. Rugby zostalo ospalá časť krajiny s trhovým mestom až do 19. storočia a príchodu železníc. V roku 1838 z Londýna do Birminghamu bola postavená železnica okolo mesta, a v roku 1840 Midland železnice s križovatkou pri Rugby. Rugby sa stal dôležitým železničným uzlom a rozšírenie železničnej stanice a dielní prilákal pracovníkov mesta. Populácia Rugby sa rozrástla do roku 1940 na viac ako 40 000.

V povojnových rokoch, pri Rugby sa rozvíjala diaľničná sieť - M1 a M6. Rugby je najviac známe vynálezom športu rugby, ktorý sa hrá po celom svete. Objaviteľom hry je pripísaná Williamovi Webbovi Ellisovi - pri porušení vtedajších pravidiel vo futbalovom zápase hral v roku 1823 v škole (ktorá je blízko centra Rugby) prvýkrát nový šport. Tento bol pomenovaný podľa názvu mesta RUGBY.

Rugby je tiež miesto vzniku prúdového motora. V apríli 1937 Frank Whittle prvý na svete objavil prototyp prúdového motora.

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]