Run (banka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Run na banku v Berlíne 13. júla 1931 v čase Veľkej hospodárskej krízy

Run (iné názvy: run na banku [ak ich je viac: run na banky], bankový run, run na vklady, nápor (vkladateľov) na banku/-ky, útok (vkladateľov) na banku/-ky; angl. bank run, run on the bank) je náhly a neočakávaný nárast (čistého) výberu vkladov z banky [1]. Vyskytuje sa v dôsledku (pravdivých alebo falošných) negatívnych informácií o stave danej banky alebo informácií o tom, že regulátor dá banku zavrieť. Dôsledkom runu je obyčajne dočasné alebo trvalé zatvorenie banky. Run nemusí mať iba podobu masového fyzického výberu vkladov z pobočiek banky, ale môže ísť aj o tzv. tichý run na banky, pri ktorom vkladatelia presúvajú tzv. hot money (t.j. úrokovo senzitívne peniaze na domácich účtoch) do iných bánk.[2].

Podobný je termín banková panika, ktorý sa používa:

  • (a) (trochu nepresne) ako synonymum pre run na banku, alebo
  • (b) vo význame nákazový run na vklady bankového sektora ako celku (t.j. vkladatelia stratia dôveru v bankový sektor ako celok a vyberajú vklady zo všetkých bánk bez ohľadu na skutočnú kvalitu aktív jednotlivých bánk)[1], alebo
  • (c) v trochu širšom zmysle vo význame trieda finančných šokov, ktoré majú pôvod v akejkoľvek náhlej a neočakávanej zmene očakávaní o strate vkladov, pričom existuje snaha - obyčajne neúspešná - premeniť vklady na bežných účtoch na obeživo. [3].

Banková panika sa vyskytuje najmä v časoch všeobecnej hospodárskej krízy, v časoch náhle vysokej inflácie alebo ako panická reakcia na krach nejakej významnejšej banky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Saunders, A.: Financial institutions management, 2000
  2. Barron's Banking Dictionary
  3. Banking Panics in the US: 1873-1933 [online]. EH.Net - Economic History Services, 2.1.2010, [cit. 2012-03-02]. Dostupné online. Archivované 2012-03-05 z originálu. (anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]