Rutilius Taurus Aemilianus Palladius

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rutilius Taurus Aemilianus Palladius (4. storočie) bol rímsky spisovateľ, autor diela Opus agriculturae (Poľnohospodárske práce) označovaného tiež názvom De Re Rustica (O poľnohospodárstve). Pohľad, ktorý prevláda v 14-dielnej knihe, prezrádza, že autor diela patril k bohatej veľkostatkárskej aristokracii v západnej časti Rímskej ríše, konzervatívnej vrstve veľkých pozemkových vlastníkov, ktorá sa bránila prechodu k novým technológiám a následným spoločenským zmenám.

Knihy II-XIII Opus agriculturae sa mesiac po mesiaci zaoberajú poľnohospodárskymi prácami určenými na každý mesiac v roku. Posledná kniha XIV, označená vlastným názvom De Insitione (O ovocných stromoch) je zložená v elegickom distichu. Ide o odkaz klasického rímskeho spisovateľa náučnej prózy o poľnohospodárstve, Palladiovho predchodcu Iunia Moderata Columellu. Palladius mimo neho čerpal i z diel Catona Staršieho a encyklopedistu Varrona.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CONTE, Gian Biagio. Dějiny římské literatury. Preklad Dagmar Bartoňková et al. Vyd. 1. Praha : KLP, 2003. 790 s. ISBN 80-85917-87-4.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rutilius Taurus Aemilianus Palladius na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).