Rád cisterciánov prísnej observancie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trapistickí mnísi

Rád cisterciánov prísnej observancie (Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae, OCSO), ktorého členovia sú nazývaní trapisti, vznikol v 17. storočí v kláštore La Trappe (odtiaľ trapisti) vo Francúzsku, kde došlo k reforme cisterciánskeho rádu, ktorej iniciátorom bol Armand Jean Le Bouthillier de Rancé roku 1644. Rád má aj ženskú vetvu.

Rehole[upraviť | upraviť zdroj]

Trapisti zachovávajú rehoľu sv. Benedikta, v ktorej sa veľa priestoru venuje modlitbe, ale dôraz sa kladie aj na manuálnu prácu. Túto rehoľu vystihuje heslo, ktoré je spojené s benediktínmi: "Ora et labora" v preklade "modli sa a pracuj". Mnísi zachovávajú mlčanlivosť, pretože ticho vytvára priestor pre vnímanie Boha. Asi najznámejším trapistom na svete je Thomas Merton.

Život v trapistickom kláštore[upraviť | upraviť zdroj]

Život trapistov má prísne pravidlá. Vstáva sa veľmi skoro ráno (v českom trapistickom kláštore Nový Dvůr pri Toužime o 3:15 ráno). Deň je v znamení pravidelného striedania modlitby, bohoslužieb a duchovného čítania, ku ktorým tvorí protiváhu manuálna práca, pretože každý trapistický kláštor obhospodaruje pozemky a chová napr. ovce či iné zvieratá.

Trapisti v Čechách[upraviť | upraviť zdroj]

Kláštor trapistov v Novom Dvore

V roku 1999 začali opravovať a dostavovať ruinu statku v Novom Dvore pri Toužime v západných Čechách. Stavba bola prebudovaná na moderný kláštor rádu trapistov. Mnísi sa do objektu nasťahovali už počas stavby a sami s ňou pomáhali. Komunitu v Novom Dvore tvorí asi 30 rehoľníkov. V septembri 2011 bola povýšená na opátstvo.

Trapistky pôsobia v Poličanoch v stredných Čechách, kde prevádzkujú od roku 2007 Dům pro hosty a vybudovali kláštor Naší Paní nad Vltavou. Základný kameň posvätil apoštolský nuncius Diego Causer v roku 2008 a v roku 2012 kardinál Miloslav Vlk vysvätil kláštorný kostol.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Řád cisterciáků přísné observance na českej Wikipédii.