Súbor:Anenské údolí (přírodní rezervace a evropsky významná lokalita), CZ150618-001.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Anenské_údolí_(přírodní_rezervace_a_evropsky_významná_lokalita),_CZ150618-001.jpg(800 × 561 pixelov, veľkosť súboru: 341 KB, MIME typ: image/jpeg)

Tento zdieľaný súbor je z Wikimedia Commons a je možné ho používať na iných projektoch. Nižšie sú zobrazené informácie z popisnej stránky súboru.

Zhrnutie

Popis
English: The nature reserve and locality of European importance with named Valley of Anny. Photo location - Czechia, Pardubice Region, Skuteč town and Hroubovice village.
Čeština: Přírodní rezervace a evropsky významná lokalita Anenské údolí. Foto lokace - Česko, Pardubický kraj, město Skuteč a obec Hroubovice, Anenské údolí (přírodní rezervace).
Dátum
Zdroj Vlastné dielo
Autor Josef Kreuz (PEPan)
Pozícia kamery49° 51′ 56,73″ S, 15° 59′ 25,35″ V  Heading=310° Kartographer map based on OpenStreetMap.Tento a ďalšie obrázky na: OpenStreetMapinfo
Faktografie

Anenské údolí je název přírodní rezervace (kód ÚSOP 2117) o rozloze 74,19 ha a evropsky významné lokality s plochou 39,4 ha (kód ÚSOP 2947) na katastru města Skuteč (v částech Nová Ves u Skutče, Skuteč, Štěpánov u Skutče, Zbožnov) a obce Hroubovice v okrese Chrudim na území Pardubického kraje v České republice. Území bylo začleněno do Národního geoparku Železné hory. Přírodní rezervace byla vyhlášena poprvé 1.2.2001 bývalým Okresním úřadem Chrudim. Dne 15.4.2005 byla v projektu NATURA 2000 vyhlášena evropsky významná lokalita Anenské údolí s plochou částečně překrývající území přírodní rezervace, která byla opětovně vyhlášena 1.8.2014 Krajským úřadem Pardubického kraje. Důvodem k vyhlášení zvláště chráněných území přírodní rezervace (PR) a evropsky významné lokality (EVL) byly polopřirozené suché trávníky a křoviny na vápnitých podložích (Festuco Brometalia), louky nížin až podhůří, smíšené jasanovo-olšové lužní lesy temperátní a boreální Evropy, vápnomilné bučiny, hercynské dubohabřiny, výskyt modráska bahenního (Maculinea nausithous) a ohrožených druhů rostlin a živočichů. Správu chráněných území zajišťuje Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, pracoviště Východní Čechy v Pardubicích. Zvláště chráněné území v Česku leží při Anenském potoku na dvou lokalitách Štěpánovské stupňoviny, prezentované dvěma geomorfologickými útvary, údolím v hlubokém zářezu mezi příkrými svahy (až 40 m vysokými) s vrstvami usazených křídových hornin a jižně orientovaným příkrým svahem kuesty, s poměrně ostrou hranou v horní části podél místní komunikace mezi Zbožnovem (410 m n.m.) a Štěpánovem (400 m n.m.). Svah tzv. opukové stráně o délce jednoho kilometru byla v mapách dříve uváděna také jako přírodně chráněná Štěpánovská stráň. Údolí je pomístně jmenované „U svaté Anny", též „Svatoanenské údolí" nebo jen „Anenské údolí" a od něho byl odvozen název zvláště chráněných území. Pojmenování údolí souvisí s kaplí zasvěcené svaté Anně, která byla postavena zhruba v polovině jeho délky (cca 2 km) v roce 1831 nad pramenem železito-vápencové vody. V 19. století nedaleko kaple stávaly malé vodní a parní lázně. Území přírodní rezervace leží v regionální turistické oblasti Skutečska, které je prezentováno turistickou mapou „Vysokomýtsko a Skutečsko" (list č. 47 mapy v měřítku 1:50 000 edice Klubu českých turistů). Kolem kaple sv. Anny, napříč Anenským údolím prochází turistická modře značená trasa (úsek Nová Ves u Skutče - Svatá Anna - zřícenina hradu Košumberk na turistické mapě on-line).

Externí odkazy

Licencovanie

Ja, držiteľ autorských práv k tomuto dielu ho týmto zverejňujem za podmienok nasledovnej licencie:
w:sk:Creative Commons
uvedenie autorov meniť za rovnakých podmienok
Môžete slobodne:
  • zdieľať – kopírovať, šíriť a prenášať dielo
  • meniť ho – upravovať dielo
Za nasledovných podmienok:
  • uvedenie autorov – Musíte spomenúť autorov (jednotlivo alebo kolektívne), poskytnúť odkaz na licenciu a uviesť, či ste niečo zmenili. Môžete to urobiť ľubovoľným primeraným spôsobom, ale nie spôsobom naznačujúcim, že poskytovateľ licencie podporuje vás alebo vaše použitie diela.
  • meniť za rovnakých podmienok – Ak toto dielo zmeníte, prevediete do inej formy alebo použijete ako základ iného diela, musíte výsledok šíriť pod rovnakou alebo kompatibilnou licenciou ako originál.

Štítky

Pridajte jednoriadkové vysvetlenie, čo tento súbor predstavuje
Označení přírodní rezervace.

Položky prezentované týmto súborom

motív

Nějaká hodnota bez položky na Wikidata

18. jún 2015

49°51'56.732"N, 15°59'25.354"E

směr pohledu čeština: 310 stupeň

image/jpeg

6f5f5ee17253feddc8ac72848678c650e16f4690

metoda určení čeština: SHA-1 čeština

objem dat čeština

348 732 bajt

561 obrazový prvok

šířka čeština

800 obrazový prvok

História súboru

Po kliknutí na dátum/čas uvidíte ako súbor vyzeral vtedy.

Dátum/ČasNáhľadRozmeryPoužívateľKomentár
aktuálna10:18, 25. december 2016Náhľad verzie z 10:18, 25. december 2016800 × 561 (341 KB)PEPanUser created page with UploadWizard

Na tento súbor odkazuje nasledujúca stránka:

Globálne využitie súborov

Nasledovné ďalšie wiki používajú tento súbor:

Metadáta