Súbor:Radivoje Raka Ljutovac.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pôvodný súbor(2 048 × 1 536 pixelov, veľkosť súboru: 1,01 MB, MIME typ: image/jpeg)

Tento zdieľaný súbor je z Wikimedia Commons a je možné ho používať na iných projektoch. Nižšie sú zobrazené informácie z popisnej stránky súboru.

Zhrnutie

Popis
Српски / srpski: Prvi avion koji je srušen u istoriji svetske ratne avijacije oborio je pre ravno 85 godina iznad Kragujevca srpski vojnik, zvao se Radoje Ljutovac. Da se srpski vojnici nikada nisu predavali neprijateljima, ma koliko oni bili nadmoćniji, govore zapisi o bombardovanju Kragujevca, koji su kao centar vojne industrije, tokom 1915. godine u tri navrata napale eskadrile austrougarske vojske. U to vreme nije postojalo pravo protivavionsko oružje. Zato su majstori u kragujevačkoj Vojnoj fabrici trofejne poljske topove zarobljene u balkanskim ratovima montirali na okrugle drvene platforme, i popeli ih na obližnje brdo da brane grad. Bombe bacane iz aviona su nanele velike štete i pobile mnogo ljudi. A onda je 30. septembra redov iz Prvog voda Radivoje-Raka Ljutovac dvogledom ugledao tri aviona koji kruže iznad grada. Nanišanio, opalio i postao slavan.

'Verovao sam u svoju ruku i iskustvo iz artiljerije. Avion se ukazao na spravi za nišanjenje. Eto srećnog trenutka. Sada treba biti miran, staložen. Tren-dva i moja ruka povlači obarač. Iz cevi je suknuo plamen. Istog trenutka avion se zateturao, iz njegovog trupa izbio je gust dim. Zatim je krenuo ka zemlji', pričao je kasnije, kada su ratovi već bili iza njega, junak Raka obilazeći škole i javne skupove.

Vojnik Ljutovac je iz običnog topa srušio avion 'Dajmler', koji je pao u sam centar Kragujevca, u glavnu ulicu, baš ispred kuće u kojoj se nalazio štab Vrhovne komande. Istorijska dokumenta kažu da je on, čim je video šta je uradio, uzjahao konja i u galopu se sjurio u grad. Ostalo je zabeleženo da se probio kroz masu radoznalog naroda koji je gledao avion u plamenu, stao mirno i vojničkim pozdravom odao poslednju poštu neprijatelju, poginulom pilotu Fon Šeferu i njegovom pomoćniku Otu Kišu. Šest dana kasnije, za svoj podvig, on je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde sa zlatnim mačevima. Kasnije je prešao put preko Albanije, preživeo proboj Solunskog fronta i dobio još dva odlikovanja. Kada je skinuo uniformu, Radoje Ljutovac, prvi svetski protivavionac, otvorio je trgovinsku radnju u Trsteniku, i živeo skromno do kraja života. Umro je u 81. godini, 25. novembra 1968.godine. Datum kada je on oborio austrougarski avion, uzet je za slavu Protivavionske artiljerije Kraljevine Jugoslavije. Isti 30. septembar je i danas Dan Artiljerijsko-raketnih jedinica Vojske Jugoslavije.
Tento obrázek zobrazuje kulturní památku Srbska s identifikačním číslem
NeznámýUnknown
Dátum
Zdroj Vlastné dielo
Autor Radovanovic Sasa
Pozícia kamery43° 59′ 53,42″ S, 20° 55′ 29,85″ V Kartographer map based on OpenStreetMap.Tento a ďalšie obrázky na: OpenStreetMapinfo

http://www.mod.gov.rs/novi_lat.php?action=fullnews&showcomments=1&id=105

Licencovanie

Ja, držiteľ autorských práv k tomuto dielu ho týmto zverejňujem za podmienok nasledovnej licencie:
w:sk:Creative Commons
uvedenie autorov meniť za rovnakých podmienok
Môžete slobodne:
  • zdieľať – kopírovať, šíriť a prenášať dielo
  • meniť ho – upravovať dielo
Za nasledovných podmienok:
  • uvedenie autorov – Musíte spomenúť autorov (jednotlivo alebo kolektívne), poskytnúť odkaz na licenciu a uviesť, či ste niečo zmenili. Môžete to urobiť ľubovoľným primeraným spôsobom, ale nie spôsobom naznačujúcim, že poskytovateľ licencie podporuje vás alebo vaše použitie diela.
  • meniť za rovnakých podmienok – Ak toto dielo zmeníte, prevediete do inej formy alebo použijete ako základ iného diela, musíte výsledok šíriť pod rovnakou alebo kompatibilnou licenciou ako originál.


Štítky

Pridajte jednoriadkové vysvetlenie, čo tento súbor predstavuje

Položky prezentované týmto súborom

motív

28. september 2012

43°59'53.416"N, 20°55'29.849"E

0.00061312078479460453 sekunda

64

image/jpeg

História súboru

Po kliknutí na dátum/čas uvidíte ako súbor vyzeral vtedy.

Dátum/ČasNáhľadRozmeryPoužívateľKomentár
aktuálna18:26, 29. september 2012Náhľad verzie z 18:26, 29. september 20122 048 × 1 536 (1,01 MB)Radovanovic SasaUser created page with UploadWizard

Na tento súbor odkazuje nasledujúca stránka:

Globálne využitie súborov

Nasledovné ďalšie wiki používajú tento súbor:

Metadáta