S.W.A.T. (seriál z roku 2017)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S.W.A.T.
Originálny názov S.W.A.T.
Žáner akčný
dobrodružný
krimi
dráma
thriller
Námet Aaron Rahsaan Thomas
Shawn Ryan
Krajina USA USA
Pôvodný jazyk angličtina
Počet sérií 7
Počet častí 136 (zoznam častí)
Produkcia
Výkonný producent Shawn Ryan
Neal H. Moritz
Aaron Rahsaan Thomas
Marney Hochman
Danielle Woodrow
Pavun Shetty
Justin Lin
Producent Nicolas Bradley
Shemar Moore
Dĺžka časti 40–44 minút
Produkčná spoločnosť MiddKid Productions
Kansas Art Productions
Original Film
Perfect Storm Entertainment
CBS Television Studios
Sony Pictures Television
Distribútor CBS Television Distribution
Sony Pictures Television
Vysielanie
Pôvodné 2. november 2017 – súčasnosť
CBS
Slovenské 22. august 2020 – súčasnosť
Dajto
Formát obrazu HDTV 1080i
Obsadenie
Externé odkazy
Oficiálna webstránka

S.W.A.T. je americký kriminálny dramatický seriál, založený na rovnomennom seriáli z roku 1975 vytvorený Robertom Hamnerom a Rickom Huskym. Nový seriál, ktorý vytvorili Aaron Rahsaan Thomas a Shawn Ryan,[1] mal premiéru 2. novembra 2017 na CBS.[2] Seriál je produkovaný spoločnosťami Original Film, CBS Television Studios a Sony Pictures Television.

27. marca 2018 stanica CBS oznámila, že seriál získal druhú sériu,[3] ktorá mala premiéru 27. septembra 2018.[4]

9. mája 2019 bola stanicou CBS objednaná tretia séria,[5] ktorá mala premiéru 2. októbra 2019.[6]

6. mája 2020 bol seriál obnovený pre štvrtú sériu,[7] ktorá mala premiéru 11. novembra 2020.[8]

15. apríla 2021 bol seriál predĺžený o piatu sériu,[9] ktorá mala premiéru 1. októbra 2021.[10]

9. apríla 2022 bol seriál obnovený pre šiestu sériu.[11]

Na Slovensku mal premiéru 22. augusta 2020 na Dajto.

Seriál existuje v zdieľanom vesmíre s krimi drámou stanice FX Policajný odznak, ktorý tiež vytvoril Ryan.[12]

V máji 2023 bol seriál obnovený na siedmu sériu.

V apríli 2024 bol obnovený na pravdepodobne poslednú ôsmu sériu.

O seriáli[upraviť | upraviť zdroj]

Seriál rozpráva príbeh seržanta Daniela „Hondo“ Harrelsona. Hondo ako bývalý mariňák a súčasný elitný policajt Los Angeles sa stal vedúcim jednotky SWAT. Pretože sa narodil a bol vychovaný v L.A., Hondo sa cíti hlboko lojálny nielen svojim „bratom v modrom“, ale aj ľuďom, ktorým slúžia. Vďaka tomu je obzvlášť kvalifikovaný na vedenie tímu a budovanie mosta medzi políciou a komunitou.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Shemar Moore (slovenský dabing: Pavol Plevčík) ako seržant Daniel „Hondo“ Harrelson Jr., rodák z Los Angeles, ktorý bol povýšený na vedúceho tímu v očividnom pokuse zmierniť napätie medzi komunitou a LAPD. Na konci štvrtej série bol degradovaný po tom, čo médiám oznámil informácie o rasizme v LAPD a v piatej sérii opäť získal velenie. Ako veliteľ tímu mal volaciu značku 20-David, ale počas degradácie to bolo zmenené na 27-David. Pozná každého v okolí a zaobchádza s nimi s rešpektom, ktorí mu zvyčajne poskytujú informácie súvisiace s jeho prípadmi. Bol v tajnom vzťahu s Jessicou Cortezovou, ale boli nakoniec nútení ukončiť vzťah, aby ochránili svoju kariéru, napriek tomu, že si navzájom vzájomne akceptovali svoju lásku.
  • Stephanie Sigman (slovenský dabing: Ivana Kuxová) ako kapitánka Jessica „Jess“ Cortezová,[13] veliaci dôstojník mestskej divízie LAPD a Hondova milenka a a neskôr bývalá milenka. Je to rešpektovaná dôstojníčka, ktorá má v pláne zlepšiť vzťah medzi políciou a občanmi Los Angeles, napriek určitému odporu zo strany správnej rady. Vo finále druhej série prijala ponuku FBI a odišla do utajenia. Na začiatku tretej série sa stala natrvalo súčasťou FBI. (prvá a druhá séria)
  • Alex Russell (slovenský dabing: Přemysl Boublík) ako strážnik James „Jim“ Street, posila z policajného oddelenia Long Beach. Jeho volacia značka je 26-David. Jeho matka Karen skončila vo väzení za vraždu jej násilníckeho manžela a Jimovho otca; zatkol ju bývalý veliteľ tímu S.W.A.T. Buck Spivey. Spočiatku mal problémy prispôsobiť sa tomu, že je súčasťou tímu kvôli svojej impulzívnosti, ako aj kvôli tomu, že sa vzdal svojich povinností starať sa o matku, kvôli čomu musel odísť zo S.W.A.T.. Odvtedy si získal cestu späť do tímu.
  • Lina Esco (slovenský dabing: Natália Kóšová) ako strážnička Christina „Chris“ Alonsová, bývalá psovodkyňa a (pôvodne) jedna z dvoch žien pridelených k S.W.A.T. Jej volacia značka je 24-David. Slúži ako ostreľovačka jednotky a so Streetom sa stanú blízkymi priateľmi. Otvorene bisexuálna, v druhej sérii vstupuje do polyamorného vzťahu, no neskôr ho preruší. Alonsová je krstnou matkou Deaconových detí.
  • Kenny Johnson (slovenský dabing: Rastislav Sokol) ako strážnik Dominique Luca, dôstojník tretej generácie S.W.A.T.. Jeho volacia značka je 22-David. Pôvodne bol vodičom a mechanikom tímového vozidla „Čierna Betty“, kým ho zranenie nezaradilo do taktickej podpornej úlohy. Johnson predtým hral v seriáli Policajný odznak, ktorý taktiež vytvoril Shawn Ryan.
  • Peter Onorati (slovenský dabing: Ján Greššo) ako seržant Jeffrey „Jeff“ Mumford, veliteľ iného S.W.A.T. tímu spolu s Hondom. Je trikrát rozvedený; v epizóde „Payback“, sa opäť zasnúbil a v závere epizódy „Jack“ oznámil svoju rezignáciu z tímu S.W.A.T., potom čo bol postrelený. (hlavná: prvá séria; vedľajšia: druhá séria; hosť: štvrtá séria)
  • Jay Harrington (slovenský dabing: Martin Hronský) ako seržant David „Deacon“ Kay, 10-ročný veterán tímu S.W.A.T., ktorý sa vzdal svojho povýšenia v Hondov prospech. Jeho volacia značka je 30-David. Pôsobí ako druhý veliteľ tímu a slúži ako mentor svojim mladších kolegov. Je jediným členom tímu, ktorý je ženatý a má deti. V epizóde „Shaky Town“ sa ukázalo, že hovorí plynule francúzsky. Má štyri deti. V epizóde „School“ je odhalené, že jeho dcéra Lila je pomenovaná podľa obete streľby v škole.
  • David Lim (slovenský dabing: Michal Domonkos) ako strážnik Victor Tan, bývalý dôstojník LAPD Vice Squad. Jeho volacia značka je 25-David. K tímu S.W.A.T. sa pripojil tri roky pred štartom seriálu. Keď bol Tan na ceste za prestížnou kariérou na naliehanie svojich rodičov, namiesto toho sa rozhodol ísť vlastnou životnou cestou a stal sa policajtom. Je veľmi dobre informovaný o obchode s drogami v Los Angeles z čias svojho pôsobenia vo Vice a udržiava niekoľko spojení, ktoré využije počas prípadov. Vo finále štvrtej série sa oženil so svojou dlhoročnou priateľkou Bonnie.
  • Patrick St. Esprit (slovenský dabing: Miroslav Trnavský) ako veliteľ Robert Hicks, vedúci pracovník Úradu pre špeciálne operácie LAPD. Vdovec a dlhoročný priateľ rodiny Kayovcov. St. Esprit bol od druhej série povýšený na hlavnú postavu.[14] (vedľajšia: prvá séria; hlavná: od druhej série)
  • Amy Farrington ako poručíčka detektívka Piper Lynchová, skúsená detektívka z LAPD Hollywood Division, ktorú starostka vymenovala za taktickú poradkyňu Hondovho tímu.[15] (hlavná: tretia séria; vedľajšia: štvrtá séria)

Vedľajšie postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Louis Ferrigno Jr. ako seržant Donovan Rocker, člen Mumfordového S.W.A.T. tímu a výcvikový inštruktor S.W.A.T. (vedľajšia: prvá, druhá, tretia a štvrtá séria; hosť: piata séria)
  • Louis Ferreira ako seržant William „Buck“ Spivey, bývalý veliteľ tímu S.W.A.T., ktorého kariéra sa otriasla v základoch potom, čo omylom postrelil neozbrojeného černošského teenagera (hosť: prvá a druhá séria; vedľajšia: tretia séria)
  • Sherilyn Fenn ako Karen Streetová, matka Jima Streeta (vedľajšia: prvá séria; hosť: druhá a štvrtá séria)
  • Bre Blair ako Annie Kayová, Deaconova manželka (vedľajšia: prvá, druhá a štvrtá séria; hosť: tretia a piata séria)
  • Peter Facinelli ako Michael Plank, predseda predstavenstva policajných komisárov v Los Angeles (prvá séria)
  • Deshae Frost ako Darryl Henderson, Leroyov syn, ktorého Hondo neskôr adoptoval (hosť: prvá séria; vedľajšia: druhá, tretia a štvrtá séria)
  • Michael Beach ako Leroy Henderson, Hondov kamarát z detstva a Darrylov otec, ktorý skončil vo väzení a počas štvrtej série bol prepustený na slobodu (hosť: prvá, druhá a piata séria; vedľajšia: štvrtá séria)
  • Cathy Cahlin Ryan ako doktorka Wendy Hughesová, psychologička, ktorá zvyčajne pomáha jednotke S.W.A.T.. Ryan predtým hrala v seriáli Policajný odznak, ktorý taktiež vytvoril jej manžel Shawn Ryan. (hosť: prvá, druhá, štvrtá a piata séria; vedľajšia: tretia séria)
  • Obba Babatundé ako Daniel Harrelson Sr., Hondov a Brianin otec (hosť: prvá, druhá a piata séria; vedľajšia: tretia a štvrtá séria)
  • Lyndie Greenwood ako strážnička Erika Rogersová, nová posila Rockerovho 50-David S.W.A.T. oddielu. Bola zabitá pri prestrelke s podozrivým. (hosť: prvá séria; vedľajšia: štvrtá séria)
  • Nikiva Dionne ako Nia Wellsová, prokurátorka a Hondova ex-priateľka (vedľajšia: druhá séria; hosť: tretia séria)
  • Aaron Bledsoe ako Raymont Harris, teenager, ktorého Buck omylom postrelil (prvá séria)
  • Otis Gallop ako seržant Stevens, veterán jednotky S.W.A.T. (hosť: prvá a piata séria; vedľajšia: druhá, tretia a štvrtá séria)
  • Juan Javier Cardenas ako strážník Beni, člen jednotky SWAT (druhá séria)
  • Debbie Allen ako Charice Harrelsonová, Hondova matka (vedľajšia: druhá séria; hosť: tretia a piata séria)
  • Daniel Lissing ako Ty, Chrisin priateľ v polyamornom vzťahu (vedľajšia: druhá séria; hosť: tretia séria)
  • Claire Coffee ako Kira, Chrisina priateľka v polyamornom vzťahu (vedľajšia: druhá séria; hosť: tretia séria)
  • Laura James ako Molly Hicksová, právnička a dcéra veliteľa Roberta Hicksa (hosť: druhá a štvrtá séria; vedľajšia: tretia séria)
  • Michael Marc Friedman ako seržant Becker (tretia séria)
  • Cory Hardrict ako Nate Warren, Streetov nevlastný brat. Natea v epizóde „Good Cop“ zavraždil mafián Teague Nolan potom, čo Street chcel Nolana zatknúť. (tretia séria)
  • David Gautreaux ako Edward Yannick (hosť: druhá séria; vedľajšia: štvrtá séria)
  • Rochelle Aytes ako Nichelle, Hondova priateľka (tretia a štvrtá séria)
  • Susan Chuang ako Chan Fei (štvrtá séria)
  • Chris L. McKenna ako agent DEA Simons (štvrtá séria)
  • David Desantos ako Rodrigo Sanchez, nový veliteľ tímu 20 (piata séria)

Hosťujúce postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Amanda Lowe-Oadell ako Lila Kayová, Deaconova a Anniena dcéra
  • Gabrielle Dennis ako Briana Harrelsonová, Hondova nevlastná sestra (prvá, druhá a tretia séria)
  • Joseph Lee Anderson ako strážník Tony Larmen (druhá séria)
  • Bess Armstrong ako Barrettová, starostka Los Angeles (druhá séria)
  • Bailey Chase ako Owen Bennett (tretia séria)
  • Donald Dash ako mladý Hondo (štvrtá séria)
  • Rico E. Anderson ako mladý Daniel Harrelson Sr. (štvrtá séria)

Série a časti[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj Zoznam častí seriálu S.W.A.T. (2017)
Séria Časti USA USA Slovensko Slovensko
Premiéra série Finále série Stanica Premiéra série Finále série Stanica
1 22 2. november 2017 17. máj 2018 CBS 22. august 2020 10. október 2020 Dajto
2 23 27. september 2018 16. máj 2019 10. október 2020 7. november 2020
3 21 2. október 2019 20. máj 2020 11. apríl 2021 3. máj 2021
4 18 11. november 2020 26. máj 2021 21. november 2021 19. december 2021
5 22 1. október 2021 22. máj 2022 N/A N/A
6 22 7. október 2022 19. máj 2023 N/A N/A
7 13 16. február 2024 17. máj 2024 N/A N/A
8 13 N/A N/A N/A N/A

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Výroba[upraviť | upraviť zdroj]

26. septembra 2016 bolo oznámené, že Shawn Ryan sa rozhodol vytvoriť televízny seriál založený na filme a na vývoji konceptu sa spojil s Original Film. CBS Television Studios a Sony Pictures Television kúpili seriál pre americké televízie. 3. februára 2017 bolo oznámené, že CBS dalo zelenú pre produkciu pilotnej epizódy, ktorú napísali Aaron Rahsaan Thomas a Shawn Ryan[1] a zrežíroval Justin Lin.

Nový seriál stanica CBS objednala 12. mája 2017. Tvorcovia seriálu a výkonní producenti Thomas a Ryan sú zároveň showrunnermi.[16] Seriál mal premiéru 2. novembra 2017.[2] 17. novembra 2017 CBS objednala celú 20-dielnu sériu[17] a 1. decembra 2017 CBS objednala dve ďalšie epizódy pre prvú sériu, čím sa celkový počet zvýšil na 22 epizód.[18] 27. marca 2018 CBS predĺžila seriál o druhú sériu,[3] ktorá mala premiéru 27. septembra 2018.[4] 9. mája 2019 bola stanicou CBS objednaná tretia séria,[5] ktorá mala premiéru 2. októbra 2019.[6]

16. marca 2020 spoločnosť Sony Pictures Television pozastavila výrobu tretej série v dôsledku pandémie COVID-19.[19] 6. mája 2020 bol seriál obnovený pre štvrtú sériu,[7] ktorá mala mať pôvodne premiéru v medzisezónnom období.[20] 14. júla 2020 však bolo oznámené, že si vymenil miesto s reality show Survivor a namiesto toho bude mať premiéru na jeseň roku 2020.[21]

Kasting[upraviť | upraviť zdroj]

Vo februári 2017 bola bývala hviezda seriálu Myšlienky vraha Shemar Moore oznámená ako Daniel „Hondo“ Harrelson,[22] spolu s novými hviezdami Kennym Johnsonom ako Dominic Luca, ktorý sa pôvodne mal volať Brian Gamble[23] a Linou Esco ako Christina „Chris“ Alonsová, ktorá sa takisto pôvodne volala Sanchezová.[24] V marci 2017 bolo oznámených niekoľko ďalších členov obsadenia: Jay Harrington hraje seržanta Deacona Kaya,[25] Alex Russell je James „Jim“ Street[26] a v neposlednom rade Peter Onorati bol obsadený ako Jeff Mumford;[27] všetci štyria sú členmi tímu S.W.A.T policajného oddelenia v Los Angeles v pôvodnom filme. 21. septembra 2017 bol David Lim obsadený do role nového člena Hondovho tímu Victora Tana a neskôr bol povýšený na hlavnú postavu prvej série.[28] 4. októbra 2019 herečka Stephanie Sigman oznámila svoj odchod zo seriálu a následne ju nahradila Amy Farrington ako súčasť hlavného obsadenia tretej série.[29]

Natáčanie[upraviť | upraviť zdroj]

Natáčanie štvrtej série bude pokračovať 4. augusta 2020.[30]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b HOLLOWAY, Daniel; HOLLOWAY, Daniel. Variety [online]. 2017-05-19, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. a b Breaking News - CBS Announces New 2017-2018 Fall Schedule | TheFutonCritic.com [online]. www.thefutoncritic.com, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online.
  3. a b AUSIELLO, Michael; AUSIELLO, Michael. TVLine [online]. 2018-03-27, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. a b PEDERSEN, Nellie Andreeva,Erik; ANDREEVA, Nellie; PEDERSEN, Erik. Deadline [online]. 2018-07-09, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. a b PETSKI, Denise; PETSKI, Denise. Deadline [online]. 2019-05-09, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. a b ANDREEVA, Denise Petski,Nellie; PETSKI, Denise; ANDREEVA, Nellie. Deadline [online]. 2019-06-13, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. a b AUSIELLO, Michael; AUSIELLO, Michael. TVLine [online]. 2020-05-06, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. PETSKI, Nellie Andreeva,Denise; ANDREEVA, Nellie; PETSKI, Denise. CBS Sets Premiere Dates For 10 Scripted Series Including ‘NCIS’ Trio, ‘Young Sheldon’ & ‘S.W.A.T’ [online]. 2020-10-13, [cit. 2022-04-03]. Dostupné online. (po anglicky)
  9. ANDREEVA, Nellie; ANDREEVA, Nellie. ‘NCIS’, ‘Blue Bloods’, ‘Bull’ ‘Magnum P.I.’ & ‘S.W.A.T.’ Renewed By CBS, Mark Harmon Expected To Return [online]. 2021-04-15, [cit. 2022-04-03]. Dostupné online. (po anglicky)
  10. PEDERSEN, Erik; PEDERSEN, Erik. CBS Fall Premiere Dates: New ‘NCIS’, ‘CSI’, ‘FBI’ Series Plus Returning Comedies, Dramas & Reality Fare [online]. 2021-07-12, [cit. 2022-04-03]. Dostupné online. (po anglicky)
  11. WHITE, Peter; WHITE, Peter. ‘S.W.A.T.’ Renewed For Season 6 At CBS [online]. 2022-04-09, [cit. 2022-04-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  12. bleedingcool.com, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online.
  13. ANDREEVA, Nellie; ANDREEVA, Nellie. Deadline [online]. 2017-05-12, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  14. PETSKI, Denise; PETSKI, Denise. Deadline [online]. 2018-06-27, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  15. PETSKI, Denise; PETSKI, Denise. Deadline [online]. 2019-07-08, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (e)
  16. AUSIELLO, Michael; AUSIELLO, Michael. TVLine [online]. 2017-05-12, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  17. ANDREEVA, Nellie; ANDREEVA, Nellie. Deadline [online]. 2017-11-17, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  18. ANDREEVA, Nellie; ANDREEVA, Nellie. Deadline [online]. 2017-12-01, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  19. ANDREEVA, Nellie; ANDREEVA, Nellie. Deadline [online]. 2020-03-16, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  20. ANDREEVA, Nellie; ANDREEVA, Nellie. Deadline [online]. 2020-05-19, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  21. WHITE, Peter; WHITE, Peter. Deadline [online]. 2020-07-14, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  22. ANDREEVA, Nellie; ANDREEVA, Nellie. Deadline [online]. 2017-02-28, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  23. PETSKI, Denise; PETSKI, Denise. Deadline [online]. 2017-03-01, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  24. PETSKI, Denise; PETSKI, Denise. Deadline [online]. 2017-03-01, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  25. ANDREEVA, Nellie; ANDREEVA, Nellie. Deadline [online]. 2017-03-14, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  26. PETSKI, Denise; PETSKI, Denise. Deadline [online]. 2017-03-17, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  27. PETSKI, Denise; PETSKI, Denise. Deadline [online]. 2017-03-17, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  28. DENISE PETSKI. ‘S.W.A.T.’: David Lim Upped To Series Regular Ahead Of Season 1 Premiere. Deadline, 2017-09-21. Dostupné online [cit. 2020-07-28]. (po anglicky)
  29. MITOVICH, Matt Webb; MITOVICH, Matt Webb. TVLine [online]. 2019-10-04, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  30. ANDREEVA, Nellie; ANDREEVA, Nellie. Deadline [online]. 2020-07-18, [cit. 2020-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku S.W.A.T. (2017 TV series) na anglickej Wikipédii.