Sadská rovina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sadská rovina
geomorfologický okrsok
Přerovská hůra nad Přerovem n.L.
Štát Česko Česko
Nadradená
jednotka
Nymburská kotlina
Susedné
jednotky
Čelákovická pahorkatina
Kouřimská tabule
Kolínská tabule
Středolabská niva
Labsko-vltavská niva
Podradené
jednotky
Přerovská hůra
Semická hůra
Sadská
Najvyšší bod Přerovská hůra
 - výška 237 m n. m.
Rozloha 173,6 km² (17 360 ha)
Geologické zloženie slieňovec, pieskovec,
prachovec
Česko: Sadská rovina
Sadská rovina
Poloha na mape Česka
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Súradnice: 50°07′27″S 15°00′55″V / 50,1242711°S 15,0151647°V / 50.1242711; 15.0151647

Sadská rovina je geomorfologický okrsok v strednej a západnej časti Nymburskej kotliny, ležiaci v okresoch Nymburk a Kolín.

Poloha a sídla[upraviť | upraviť zdroj]

Semická hůra z Přerovské hůry
Rieka Výrovka v Dobřichove

Územie okrsku sa nachádza medzi sídlami Přerov nad Labem na severozápade, Nymburk na severe, Poděbrady na východe a Kolín na juhovýchode. Úplne vnútri okrsku ležia mestá Sadská a Pečky.

Charakteristika územia[upraviť | upraviť zdroj]

Je to erózne-akumulačná rovina na ľavom brehu Labe vytvorená Labem a jeho prítokmi. Leží na turónskych slieňovcoch, vápnitých prachovcoch a pieskovcoch jizerského súvrstvia vrchnej kriedy. Sú tu rozsiahle plošiny nižších stredopleistocénnych (prevažne riských) a mladopleistocénnych (würmských) terás, s pokryvmi a presypmi viatych pieskov a široké nivy labských prítokov. V okolí svedeckých vrchov a pri úpätí vyšších okrajových svahov sú na slieňovcovom podloží würmské kryopedimenty. Miestami sú fluviálne erózne povrchy v úrovni würmskej terasy (pri Hořátve).

Územie je zalesnené z 20% prevažne borovicovými porastami, miestami s dubom alebo smrekom, ojedinelé sú lužné lesíky. V okolí Sadskej v lesoch je početná chatová zástavba (Kersko, Písty), pri Velime je železničný skúšobný okruh.

Okrsok zahŕňa chránené územia Písečný přesyp u Píst, Písečný přesyp u Osečka, Slatinná louka u Velenky, V jezírkách a Prírodný park Kersko-Bory.[1]

Geomorfologické členenie a vrcholy[upraviť | upraviť zdroj]

Okrsok Sadská rovina (podľa značenia Jaromíra Demka VIB-3A-1) patrí do celku Středolabská tabule a podcelku Nymburská kotlina.

Ďalej sa člení len na jednotlivé vrcholy, ktoré sú zároveň geomorfologickými časťami: Přerovská hůra (237 m - najvyšší bod okrsku), Semická hůra (231 m) a Sadská (215 m).[2]

Rovina susedí s ďalšími okrskami Středolabskej tabule: Čelákovická pahorkatina na západe, Kouřimská tabule na juhu, Kolínská tabule na juhovýchode, Středolabská niva na východe a severe a Labsko-vltavská niva na severozápade.[1]

Kompletné geomorfologické členenie celej Středolabské tabule uvádza nasledujúca tabuľka:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektív. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno : AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9.
  2. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha : Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sadská rovina na českej Wikipédii.