Salajka (potok)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Salajka je potok v Novohrade, v severnej časti okresu Lučenec[1], na cca 3 km úseku tvorí hranicu s okresom Poltár. Je to ľavostranný prítok Krivánskeho potoka, meria 7,9 km a je tokom IV. rádu. Niekedy je označovaný aj ako Lovinka.

Pramení na okraji Stolických vrchov, v podcelku Málinské vrchy, na juhozápadnom svahu Sebeniny (672 m n. m.) v nadmorskej výške okolo 540 m n. m. Na krátkom úseku tečie na juh, následne juhozápadným smerom obteká osadu Horné Fafáky, sprava priberá krátky prítok, opätovne sa stáča na juh a vstupuje do Revúckej vrchoviny, do podcelku Cinobanské predhorie. Postupne sa stáča na juhovýchod až východ a následne výrazným oblúkom na juhozápad. Z pravej strany priberá prítok (260,9 m n. m.) z južného svahu Maťašovieho vrchu (506,0 m n. m.) a na cca 750 m dlhom úseku tečie severojužným smerom. Napokon sa opäť stáča na juhozápad a južne od obce Lovinobaňa ústi v nadmorskej výške okolo 227 m n. m. do Krivánskeho potoka.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-04-22]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-04-22]. Dostupné online.