Sally Carrera

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sally Carrera

Porsche 996 ako animovaná postava Sally Carrera.
Základné informácie
AutorJohn Lasseter
DabingBonnie Hunt
Sofie Veloz (Cars 3: Drivin to Win)
Slovenský dabingHelena Geregová
Andrea Somorovská
Prvý výskytAutá (2006)
Posledný výskytAutá 3 (2017)
O postave
Pohlavieženské
Druh bytostiauto Porsche 996
Povolanieprávnička, hoteliérka
RodinaJerry Carrera (starý otec, pravdepodobne zosnulý)

pán a pani Carrerovci (rodičia) Dorothy Carrera (teta)

Lori Carrera (prateta)
Národnosťamerická
Partner(ka)Bleskový McQueen
PriateliaBleskový McQueen (partner)

Mater
Doc Hudson
Flo
Ramone
Šerif
Red
Luigi
Guido
Seržant
Fillmore
Lizzie
Cruz Ramirezová
Smokey

Mack

Sally Carrera je animovaná postava v troch animovaných filmoch – Autá, Autá 2, Autá 3. V mestečku Chladičové Kúpele je miestnou právničkou[1] a majiteľkou motela Útulný kužeľ (Cozy Cone Motel), ktorý pripomína dizajn Wigwam motelov. Je zástankyňa a partnerka Bleskového McQueena.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Sally Carrera bola pred príchodom do mestečka Chladičové Kúpele úspešnou právničkou v Los Angeles. Sally je auto typu Porsche 911 Carrera[2][3]. Spočiatku spoločnosť Pixar chcela pre túto úlohu klasické Porsche[4]. Nakoniec vybrali práve takýto modernejší model, ktorý by medzi ostatnými postavami pôsobil živo a čerstvo. Hoci je predurčená rýchlej jazde, presadzuje pokojný život a vidiecku idylku.

Autá (2006)[upraviť | upraviť zdroj]

Sally Carrera sa prvýkrát ako obyvateľka Chladičových Kúpeľov objavuje až v jej oneskorenom príchode na dopravný súd mesta. Tak prichádza k jej prvému stretnutiu s Bleskovým McQueenom, ktorý s ňou začne  hneď flirtovať a pozve ju na večeru. Ako mestská právnička a majiteľka motelu chce pomáhať mestu, znovu pripomína prítomným na súdnom pojednávaní „hrdé dejiny mesta“, mesta na matke ciest Route 66. Presadí svoj návrh a spoluobčania ho podporia, aby Bleskový McQueen opravil miestnu cestu. McQueenovi sa to nepáči a odvolá pozvanie na večeru.

Po presadení Sallyinho návrhu Doktor Hudson Hornet ukázal Bleskovému McQueenovi „najlepší“ asfaltovací stroj na svete, Bessie. Avšak Bleskovému McQueenovi sa podarilo vďake chybe Matera utiecť. Musel sa za mestom zastaviť, lebo mu došiel benzín. Tam ho už čakala Sally so Šerifom, ktorá sa mu priznala, že mu predtým vypustili  benzín.

Príchod manželov Minnie a Vana ako návštevníkov vyvolá v mestečku medzi obchodníkmi nadšenie. Sally ich ide s veľkou ochotou privítať. Pretože do mesta vlastne zablúdili, odmietajú jej i ostatných ponuky.  Požiada ich, žeby povedali známym o kvalitných službách mesta. Sally sa obráti k obchodníkom a povzbudí ich do lepšej budúcnosti.

Sally vidí nešťastného Bleskového McQueena pri práci. Keď uvidela jeho výsledok hodinovej opravy cesty, bolo jej ľúto Matera, ktorý prvý vyskúšal kvalitu cesty a pritom prišiel o niekoľko súčiastok. Ohodnotila cestu za hroznú. McQueen jej nahnevaný  odpovie, že táto cesta sa celkom hodí k schátranému mestu. Z toho prirovnania sa Red, hasičské auto, rozplakalo. Celé toto jej prišlo veľmi ľúto a nahnevala sa na Bleskového McQueena.

Doktor Hudson Hornet skontroloval „kvalitu“ cesty. Vyzýva McQueena k pretekom, v ktorých porazený opraví cestu. Sally nechápe výzvu Doktora Hudsona k pretekom, na ktorých si začína myslieť, že pri takomto súperovi ako je Bleskový McQueen, cesta už nebude nikdy hotová.

Cozy Cone Motel v Cars Lande

Preteky sledovala z útesu spolu s ostatnými obyvateľmi. Bola však nadšená, keď uvidela rýchlu jazdu McQueena. Tiež ju prekvapilo jeho spadnutie medzi kaktusy. V tú noc  začína pochybovať o svojom návrhu, keď vidí Bleskového McQuena, ktorý sa trápi. Ráno je však potešená, keď ju Mater volá k novej ceste, ktorá je urobená poriadne a páči sa jej. Pýta sa doktora Hudsona na názor, či ho nemohol hodiť do kaktusov skôr.           

Aj ona sa ide previesť novou cestou s využitím jej rýchlostných kapacít. 

Kým Bleskový McQueen pokračoval v namáhavej práci, Sally prichádza k podniku Casa Della Pneu, kde chváli údržbové práce majiteľov Luigiho a Guida v taliančine (neskôr v angličtine). Flo, majiteľka čerpacej stanice Café 8-valec, ju poprosí o to, aby postrážila jej podnik, keď sa ide pozrieť na manžela Ramona.  Pozoruje takto všetky aktuálne situácie v meste.

Sally poprosí hasičské auto Red, či by nemohol za uspokojivú prácu na Bleskového McQueena strieknuť prúd studenej vody zo svojej striekačky, a tak ho prekvapí. Spravila to preto, aby mu mohla ponúknuť ubytovanie v jej moteli Útulný kužeľ  a odvďačiť sa za dobre odvedenú prácu. Prekvapilo ju, že až teraz McQueen zisťuje vtip  myšlienky využitia dopravných kužeľov na ubytovanie. Keď sa Sally od neho vracia do motela, McQueen si všime jej malé pásikavé tetovanie na kufri. V noci Sally opravuje  svetlá reklamy na motel a pozerá sa, či náhodou do mesta nezavítali zákazníci. Sally vidí Bleskového McQueena a Matera, keď sa vracajú z nočného zásahu na traktory. Vypočuje si Materovo vyhlásenie McQueena za svojho najlepšieho kamaráta. Po ceste do svojho kužeľa č. 1 vedie s McQueenom náročnejší dialóg. Pýta sa ho, či berie dostatočne na vedomie, že Mater ho považuje za najlepšieho kamaráta. McQueen je jej vďačný za ponuku ubytovania v kuželi. Začínajú sa medzi sebou romanticky správať.

Na ďalší deň Sally s dôverou natankuje Bleskovému McQueenovi, napriek šerifovej nedôvere. Ponúka mu okružnú jazdu po okolí. Sally však vidí, že McQueen uvažuje, či ísť za ňou alebo na diaľnicu. Podrýpne ho a možno preto si vyberie Sally.   Páči sa jej pretekanie Porsche a pretekárskeho auta. Sally si s ním užíva dominanciu a krásu prírody a užíva si pomalú cestu na veľkom moste. Sally si váži dejiny Route 66, matky ciest, a miluje toto prostredie. Zavedie Bleskového McQueena až na miesto k motelu Koleso.

Motel Koleso, kedysi najpopulárnejší motel na matke ciest, je miesto, kde Sally chodieva s obľubou. Tento motel však úpadkom kraja schátral a nájdu sa tu iba muchy, malé autíčka typu VW chrobák. Sally mu začína vysvetľovať svoj príbeh:

Bola som právničkou v L. A, žila som rýchlym životom.
– Sally Carrera, Citácia fiktívnej postavy Sally Carrera z filmu Autá - vysvetľovanie svojho príbehu – 1.časť

Otázka bohatstva ju zaskočí a neodpovedá na ňu.

Tak to bol môj život. A vieš ty, čo? Nebola som šťastná... Áno, tak som odišla z Kalifornie, len som išla a išla, až tu som sa pokazila. Keď ma Doktor Hudson Hornet opravil a všetci vrátane Flo ma prijali, už som odtiaľ neodišla.
– Sally Carrera, Citácia fiktívnej postavy Sally Carrera z filmu Autá - vysvetľovanie svojho príbehu – 2.časť

Do Kalifornie sa nevrátila, lebo tu našla lásku. Zaľúbila sa do tunajšieho nádherného kraja. Sally ďalej vysvetľuje, ako nová diaľnica I-40 za 40 rokov spôsobila úpadok mestečka Chladičové Kúpele presláveného službami a pohostinnosťou. Cesta nešla krížom cez krajinu ako diaľnica, kopírovala terén, stúpala a klesala, autá sa nesnažili dosiahnuť čo najlepší čas, ale ako si čas na  ceste užiť. Sally často sníva vidieť mesto, aké bolo v časoch najväčšej slávy[5]. Dúfa, že jedného dňa nájdu spôsob, ako ho vrátiť na mapu. Sally sa podarilo zaujať Bleskového McQueena.

Sallyin motel Útulný kužeľ je inšpirovaný motelom Wigwam motel v Arizone.

Sally je spokojná, keď nasledujúci deň vidí nadšeného Luigiho s Guidom, ktorí prezúvajú pneumatiky McQueena. Jeho nový imidž a pomoc všetkým sa Sally páči. Nové mesto s opravenými neónmi ju dojme a poďakuje mu. Chce prijať návrh Bleskového McQueena na jazdu, ale

predbehne ju Lizzie. Ponuku Matera Sally neodmieta. Je rada, keď sa McQueen prostredníctvom najrýchlejšieho vlečného lana v Chladičových kúpeľoch vracia k nej. Prichádzajú novinári, ktorých zavolal Doktor Hudson Hornet. Mack, oddaný šofér Bleskového McQueena, naňho nalieha, aby nastúpil do prívesu. McQueen sa Sally za všetko poďakuje. Sally dúfa, že nájde, čo skutočne hľadá. Keď však zistí, že novinárov zavolal Hudson  Hornet len, aby mesto zbavil Bleskového McQueen, nahnevá sa naňho a odchádza do svojho motelu.

Sally sa veľkých automobilových pretekov nezúčastňuje, lebo zostala v Chladičových kúpeľoch spolu s Redom a Lizzie. Napriek tomu sa Bleskovému McQueenovi dvakrát prisnila – v situácii, keď prechádzali po moste a pri ceste k motelu. Doma v Chladičových kúpeľoch držala v napätí palce McQueenovi.

Sally je nadšená z toho, ako sa McQueen vrátil do pretekov. Praje si, aby už vyhral. Aj keď nevyhral, je naňho veľmi hrdá ako na morálneho víťaza.                                                                                                                                                                                    

Znova prichádza k motelu Koleso, motelu z 30.rokov minulého storočia, a spomína. Poteší ju príchod Bleskového McQueena, navzájom si chýbali.

Spolu s pomocou Bleskového McQueena oživila atmosféru mesta, teší ju znovuobjavenie mesta na mape a prílev turistov i zákazníkov.

S Bleskovým McQueenom tvoria už odvtedy pár,  znovuotvorili motel Koleso a chodia spolu do Drive-in kina.

Autá 2 (2011)[upraviť | upraviť zdroj]

Sally Carrera sa prvýkrát vo filme objavuje vedľa Bleskového McQueena, keď ho s ostatnými víta po nabitom lete na Hudson Hornet Piston Cupe 2011.

Bleskový McQueen pozval Sally na tichú večeru v moteli Koleso. Mater sa nečakane (ako čašník) dostal ku nim, čo prekvapilo rovnako ju ako samotného McQueena. Znovuotvorením podniku zažívajú všetci vrátane nej príjemné a nezabudnuteľné chvíle. Mater je zmätený, keď si obaja objednali nápoj, ktorý si „McQueen dáva vždy“. Keď s Bleskovým McQueenom vidia, že sa všetci zákazníci presúvajú k televízoru nad barom, pôjdu tam. V televízii vidia  reláciu s talianskou formulou Francescom Bernoulim, na ktorom sa jej páčia jeho odkryté kolesá. Napriek tomu samozrejme miluje Bleskového McQueena, hoci on začína trochu žiarliť.

Sally má v Chladičových kúpeľoch práce dosť. Navrhne Bleskovému McQueenovi, aby na World Grand Prix vzal namiesto nej  Matera. Na letisko prišla spolu s Redom, Šerifom, Flo a Ramoneom celú posádku Bleskového McQueena odprevadiť. Utešovala trošku aj smutného a citlivého Reda.         

Prípadné víťazstvo na Veľkej cene JaponskaTokiu jej chcel venovať Francesco Bernouli, ale venoval ho jej už Bleskový McQueen. Inak Sally Carrera sa v japonskej metropole Tokio, francúzskej metropole Paríž či vo fiktívnom talianskom mestečku Porto Corsa nevyskytuje.

Sally so všetkými, ktorí ostali v Chladičových kúpeľoch, hneď prišla do miesta konania záverečných pretekov World Grand Prix, do Londýna. Zavolal ich Bleskový McQueen, pretože nevie, kde sa Mater stratil.

Sally si myslí, že stratený  Mater by chcel, aby Bleskový McQueen pretekal.

Keď sa Mater objaví v pit stope, čuduje sa, čo obyvatelia z Chladičových kúpeľov robia v Londýne. Sally mu hovorí, že ho prišli hľadať. Začína sa báť kvôli informáciám o bombe na pretekoch. Neskôr s ostatnými sleduje v televízii, ako Mater vyletel z dráhy s raketovým pohonom a Bleskovým McQueenom na vlečnom lane. Potom Sally vidíme pri zásahu obyvateľov Chladičových Kúpeľov v uličke Londýna, keď staré mafiánske autá obklopili Matera a McQueena.

Po úspešnom ukončení celej akcie Sally z prvej rady vedľa McQueena a Guida sleduje slávnostné vymenovanie Matera do rytierskeho stavu Britského kráľovstva kráľovnou – získava titul Sir Mater.

V Chladičových kúpeľoch s Bleskovým McQueenom na benzínovej pumpe u Flo počúva príbeh Matera ako tajného agenta. Bleskový McQueen jej predstaví Francesca Bernouliho. Iba Flo priznáva, že sa jej páčia jeho otvorené kolesá. Avšak pri následných pretekoch povzbudzuje McQueena. Na konci filmu ju vidíme vyobrazenú na pohľadnici z Chladičových kúpeľov.

Autá 3 (2017)[upraviť | upraviť zdroj]

Vo filme Autá 3 sa Sally Carrera objavuje v zostrihoch z jednotlivých pretekov. Z pit stopu povzbudzuje svoju lásku Bleskového McQueena. Povzbudzovala ho aj na pretekoch Dinoco 400, ktoré s veľkým zrýchlením vyhral Jackson Hrom. Je to pretekár novej generácie a spolu s McQueenom sleduje reláciu Cihicka Hicksa o ňom.

Sally veľmi prežívala vážnu nehodu Bleskového McQueena na 500-kolových pretekoch v Los Angeles. Okamžite vyráža za ním.

 O štyri mesiace neskôr navštevuje McQueena v jeho garáži, ktorá bola garážou Doktora Hudsona Horneta, a snaží sa ho povzbudiť. Pýta sa ho, ako sa cíti, a spomína s ním na Doktora. Povzbudzuje ho slovami:

Neboj sa zlyhania. Boj sa toho, že nedostaneš šancu.
– Citácia Sally Carrera pri dohováraní Bleskovému McQueenovi z filmu Autá 3, ktorý trávil dlhé dni počas 4 mesiacov po nehode na Piston Cupe v garáži.

Radí mu, aby skúsil niečo nové. Podpichne ho za pochmúrny interiér garáže, ale pochváli ho za vynovený základný lak. Spolu s Materom je spokojná s optimistickejším názorom u McQueena. Pri rozlúčke sa jej poďakuje za doterajšiu pomoc. Pred prvými pretekmi v novej sezóne Sally s Materom prišla Bleskového McQueena povzbudiť do jeho pit stopu. V rozhovore s McQueenom odsudzuje správanie sa neďaleko stojaceho Hroma voči Cruz Ramirezovej, novej a mladej trénerky McQueena.  Bleskový McQueen začína preteky, ale po veľkej nehode na pretekárskej dráhe  musí ísť do pit stopu. Bleskový McQueen vie, že Cruz Ramirezová nechcela byť trénerkou, ale automobilovou pretekárkou. Navrhne jej, aby pod štartovým číslom 95 dokončila preteky. Cruz Ramirezová zvíťazila. Pretože McQueen začal preteky s číslom 95 a Cruz s číslom 95 zvíťazila, zvíťazili obidvaja a obidvaja sa z víťazstva tešili. Sally je potešená z víťazstva McQueena, aj keď ho pred pretekmi považovali za starého a súceho do šrotu. V závere filmu Sally je pri slávnostnom odhalení sochy Doktorovi Hudsonovi Hornetovi v Thomasville a je vyobrazená na obraze pri Bleskovom McQueenovi na stretnutí v Café 8-valec.

Konštrukčné informácie[upraviť | upraviť zdroj]

Porsche 996 ako animovaná postava Sally Carrera.

Sally Carrera je auto typu Porsche 911 Carrera, motor flat-6 s objemom 3 596 cm3. Dosahuje rýchlosť 177 míľ/h (285 km/h)[6]. Používa pneumatiky Lightyear[7].

Strieborná chvostová plutva[upraviť | upraviť zdroj]

Sally Carrera sa ako väčšina obyvateľov Chladičových kúpeľov vyskytuje aj v knihe z produkcie Disney Pixar – Autá – Príbehy z pretekárskej dráhy. Kniha rozpráva príbehy z pretekov „Strieborná chvostová plutva“.

V prvom príbehu, Chickov plán, Sally sa s ostatnými pozerala v Akadémii Hudsona Horneta na televízne vyhlásenie súťaže, ktorá by mohla pomôcť Akadémii v jej propagácii.

V piatom príbehu, Sláva v rýchlom pruhu, Sally s Bleskovým McQueenom prichádzajú do prístavného mestečka Santa Carbuera, dejiska záverečných pretekov súťaže Strieborná chvostová plutva. Za Akadémiu Chicka Hicksa jazdí pretekárka Candice. Candice sa rada predvádza, čo sa Sally nepáči.

Sally navrhuje McQueenovi, aby si zatrénovali. V noci Sally vidí, že Candice usporiadala večierok a počula, ako Candice vysvetľuje svoje plány Chickovi na zajtrajšie preteky. Na ďalší deň ráno Sally porozprávala McQueenovi, čo Candice chystá. Poradí mu, aby nechal Candice jazdiť s náskokom a až pred cieľom ju predbehol. Bleskový McQueen vyhral i tieto preteky a Sally povedal, že sa cíti najlepšie v jej spoločnosti.

Mater a Bludička[upraviť | upraviť zdroj]

Mater a Bludička je krátka filmová komédia. Mater si rád uťahuje z ostatných obyvateľov mestečka Chladičové Kúpele. Konkrétne Sally vystrašil tak, keď s jedným kužeľom na hlave a dvomi kužeľmi na zuboch na ňu strašidelne zvrieskol, keď bola v moteli.

Bleskovým McQueenom sa uprostred krásnej noci díva na oblohu pri benzínovej pumpe Café 8-Valec. Mater napríklad vytvoril z plechoviek od oleja svoju podobizeň a na strašenie ju umiestnil pri benzínovej pumpe Café 8-Valec.

Sally s ostatnými predstiera vydesenie zo šerifovho strašidelného príbehu o bludičke.

S obyvateľmi pozoruje vystrašeného Matera, ktorý si myslí, že ho prenasleduje bludička. Mater však zistí, že mal na vlečnom lane zavesený iba lampáš. Všetci sa mu smejú a dúfajú, že sa poučil o tom, že nie je pekné uťahovať si z druhých.

The Radiator Springs 500½[upraviť | upraviť zdroj]

The Radiator Springs 500½ je jedna z epizód seriálu Tales from Radiator Springs. Sally Carrera za Spoločnosť pre históriu Chladičových kúpeľov sa prihovára obyvateľom mestečka a turistom pri oslave uctenia si Stanleyho, zakladateľa mesta. Pre túto významnú príležitosť si upravila aj svoj vzhľad do retro štýlu. Privíta Bleskového McQueena, ktorý vystupuje v úlohe Stanleyho. Je prekvapená spolu s prítomnými, keď do mesta vo veľkej rýchlosti vchádzajú rýchle staršie autá terénneho typu. Vyzvú McQueena na Stanleyho preteky.

Sally s ostatnými vyráža na prechádzku po okolí. Vedie ich Mater, ktorý zastupuje Bleskového McQueena v úlohe Stanleyho, pretože Bleskový McQueen sa zúčastňuje pretekov.  Pýta sa Matera (akoby Stanleyho), aké to bolo jazdiť týmito cestami v roku 1909.

Všetko sa dobre končí. Pretekári po blúdení sa vrátili do mestečka a pokračovali vo večerných oslavách.

Znenie[upraviť | upraviť zdroj]

V pôvodnom anglickom znení Sally Carrera dabuje americká herečka Bonnie Hunt[8] a v slovenskom znení túto postavu vo všetkých filmoch dabovala Helena Geregová, vo filme Autá 3 aj Andrea Somorovská.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Očarujúca, inteligentná a vtipná sa stala advokátom. (Charming, intelligent and witty, she became the town attorney.) - Citácia z knihy The World of Cars: Meet the Cars od Disney Pixar. 2008, str. 9
  2. Mike Hanlon (March 26, 2006). Disney's cute Porsche - Sally Carrera
  3. Sally Carrera makes Porsche happy [online]. Automotive News Europe, 2006-09-18, [cit. 2020-08-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. Porsche Goes Hollywood in New Disney-Pixar Movie CARS; Porsche's Flagship Model Stars as Leading Lady `Sally Carrera' in New Animated Summer Film [online]. www.businesswire.com, 2006-06-05, [cit. 2020-08-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. David Hanigar (August 2006) "Dawn Welch, the Little Blue Porsche Archivované 2018-07-11 na Wayback Machine". Edmond Outlook.
  6. Sally Carrera [online]. Pixar Wiki, [cit. 2020-08-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. Sally Carrera [online]. Pixar Wiki, [cit. 2020-08-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. Bonnie Hunt Is Revved Up In 'Cars' [online]. www.cbsnews.com, [cit. 2020-08-28]. Dostupné online. (po anglicky)

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • film Autá od produkcie Disney Pixar z roku 2006.
  • film Autá 2 od produkcie Disney Pixar z roku 2011.
  • film Autá 3 od produkcie Disney Pixar z roku 2017.
  • Simon Jowett. Autá : Základná príručka. 1. vydanie, Praha : Egmont, 2006. 45 s., Kapitola Sally, s. 22, 23. ISBN 80-252-0446-4
  • Autá: Zlatá kniha rozprávok 2. [s.l.] : Disney Pixar, 2017. ISBN 80-252-0446-4.
  • film Mater a Bludička, Mater and the Ghostlight, od produkcie Disney Pixar z roku 2006.
  • epizóda The Radiator Springs 500½ zo seriálu Tales from Radiator Springs od produkcie Disney Pixar z roku 2014.
  • Strieborná chvostová plutva, Disney Pixar, Autá : Príbehy z pretekárskej dráhy. 1. vydanie, Praha : Egmont, 2010. 120 s. ISBN 978-80-252-1493-0.