Salvatore Maranzano

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Salvatore Maranzano
americký gangster
Salvatore Maranzano
Narodenie1886
Castellammare del Golfo, Taliansko
Úmrtie10. september 1931
New York, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Salvatore Maranzano

Salvatore Maranzano (* 1886, Castellammare del Golfo, Taliansko – † 10. september 1931, New York) bol jeden z popredných mafiánskych bossov v 20. rokoch 20. storočia. Pokúšal sa presadiť ako Capo di tutti capi, boss všetkých newyorských bossov, čo nakoniec viedlo k jeho smrti.

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa roku 1886 na Sicílii (niekedy sa chybne uvádza dátum 1868). Ako mladík sa venoval štúdiu náboženstva, chcel sa stať kňazom. Štúdia však zanechal a venoval sa zločinu.

Po 1. svetovej vojne priplával prvýkrát do Ameriky, potom sa niekoľkokrát vrátil na Sicíliu. Trvalo sa v Spojených štátoch usídlil okolo roku 1923. Pricestovala za ním aj jeho žena Elisabetta (zomrela roku 1964).

Podľa jednej verzie mohol Maranzana do New Yorku poslať mafiánsky predák z Palerma, Vito Cascio Ferro.

Little Caesar[upraviť | upraviť zdroj]

Salvatore Maranzano bol puntičkársky, autoritatívny a mal rasistické predsudky. Rovnako ako Joe Masseria nechcel, aby v mafii fungovali Židia a Íri.

Jeho najväčšou záľubou bola rímska ríša, predovšetkým obdivoval Julia Caesara. Z toho vznikla jeho prezývka Little Caesar.

Vedel latinsky a svoje príhovory často dopĺňal latinskými frázami. Potrpel si na formalitu.

Medzi Maranzanove činnosti patrilo pašovanie drog, organizovaná prostitúcia a za prohibície obchod s alkoholom.

Časť Manhattanu vtedy kontroloval Joe Masseria a tým krížil Maranzanove záujmy. Maranzano chcel rozšíriť svoje teritóriá a sféry vplyvu a dostal sa tak do konfliktu nielen s Masseriom, ale aj s ostatnými newyorskými klanmi.

Castellamarská vojna[upraviť | upraviť zdroj]

Na jednej strane stáli imigranti z okolia mesta Castellammare del Golfo, ktorých viedol Salvatore Maranzano, na druhej strane bol Joe Masseria a muži z ostatných častí Sicílie a priľahlých regiónov. V priebehu vojny však toto rozdelenie prestalo platiť, pretože ľudia prechádzali z jednej strany na druhú.

Lucky Luciano, ktorý pracoval pre Masseria, bol v októbri roku 1929 prepadnutý a utrpel vážne porezania na krku a tvári. Prepadnutia mal mať na svedomí Salvatore Maranzano (chcel, aby Luciano prešiel na jeho stranu). Luciano útok prežil a s Maranzanom sa dohodol. Luciano sľúbil, že pripraví Masseriovu vraždu. Stalo sa tak 15. apríla 1931 v reštaurácii, v ktorej Masseria obedoval. Štyria muži vošli dovnútra a Masseria zastrelili.

Maranzano sa tak stal víťazom Castellamarské vojny. Luciano bol jeho hlavným mužom a Maranzano sám sa vyhlásil Cape di tutti capi, bossom všetkých bossov. Newyorské klany so svojimi šéfmi mali byť Maranzanovi podriadené.

Lucky Luciano a ďalší gangstri však s Maranzanovou nadvládou nesúhlasili. Obojstranná nedôvera vyústila v prípravu niekoľkých vrážd. Zabitý mal byť nielen Luciano, ale aj Vito Genovese alebo Frank Costello. Vražda Maranzana však bola v tej dobe už tiež naplánovaná.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

10. septembra 1931 bol Salvatore Maranzano vo svojej kancelárii, keď dovnútra vošli štyria daňoví úradníci, ktorí predtým odzbrojili Maranzanových strážcov. Boli to prezlečení Lucianovi ľudia. Maranzana najprv dobodali a potom zastrelili.

Luciano toho dňa zabil ešte niekoľko ďalších Maranzanových mužov. Stal sa najmocnejším mužom newyorskej mafie.

Vykonal niekoľko významných zmien v štruktúre mafie. Zrušil miesto Capa di tutti capi a vytvoril tzv. Komisiu, ktorá sa skladala z jednotlivých bossov. Otvoril mafiu pre Židov, Írov a iné etnické skupiny. Reorganizoval päť hlavných newyorských rodín (Maranzanovo rozdelenie s niekoľkými zmenami). Zvyšky Maranzanovej ríše boli pridelené Josephovi Bonannovi, vznikol z toho klan Bonanno. Okrem toho existoval klan Genovese, Colombo, Gambino a Lucchese. Mafia tak dostala modernú podobu, ktorá v podstate platí dodnes.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Salvatore Maranzano na českej Wikipédii.