Sandur

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sandur
dedina
Štát Dánsko Dánsko
Autonómna provincia Faerské ostrovy Faerské ostrovy
Súradnice 61°50′33″S 6°48′28″Z / 61,84250°S 6,80778°Z / 61.84250; -6.80778
Obyvateľstvo 558 (2 010)
Poloha dediny v rámci Faerských ostrovov
Poloha dediny v rámci Faerských ostrovov
Wikimedia Commons: Sandur
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Sandur (čo znamená piesočná pláž) je dedina na južnom pobreží ostrova Sandoy na Faerských ostrovoch. História Sanduru sa datuje od konca 11. storočia. V januári 2010 žilo v dedine 558 obyvateľov.

Je to najľudnatejšie miesto na ostrove a nachádza sa na rozmedzí jazier Gróthúsvatn na severozápade a Sandsvatn na severovýchode, s výhľadom na zátoky Grótvík a Sandsvágur na juhu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Sandur je miesto, kde sa každoročne konal miestny Várting. Vykopávky odhalili základy kostola z 11. storočia, pričom dnes sa tu nachádza typický drevený kostol Faerských ostrovov s trávovou strechou. V roku 1988 moderný kostol postihol zničujúci požiar, pri ktorom sa rozpustilo všetko kostolné striebro. Požiar bol pritom založený úmyselne. Už v nasledujúcom roku bol kostol obnovený, práve v čase jeho 150. výročia.

V roku 1863 bol pri rozširovaní kostola nájdený poklad skladajúci sa z 98 strieborných mincí zo 11. storočia, pričom polovica z nich bola nemeckého pôvodu. Ďalej v roku 1989 archeológovia objavili pohanské pohrebisko z dôb Vikingskej okupácie. Našla sa tu zachovalá kostra ženy z Faerských ostrovov, asi 150 cm dlhá. V hrobe boli aj tri korálky jantáru, modré korálky a nôž.

V skanzene v Dánsku je možné vidieť vodný mlyn, ktorý bol pôvodne v 18. storočí inštalovaný v Sandure. Miestne múzeum Sands Bygdasavn je otvorené v lete. Nachádzajú sa v ňom predmety každodenného života, ktoré patrili predkom miestnych obyvateľov.

Turizmus[upraviť | upraviť zdroj]

Na ostrov sa možno dostať z Tórshavn do prístavov Gamlarætt alebo Skopun. Odtiaľ pozdĺž jazera Sandsvatn vedie cesta 30 do Sandur. Do všetkých dedín na ostrove sa dá dostať autobusom zo Sanduru. Vzhľadom k topografii ostrova je to miesto vhodné na bežné prechádzky a cyklistiku. Obľúbené sú výlety do Søltuvíku na západnom pobreží, Skarvanesu na juhu (mierne náročnejšia turistika) a Húsavíku na východnom pobreží.

Malý osobný trajekt MV Sildberin premáva zo Sanduru na Skúvoy, čo je ostrov na juhu. Obzvlášť zaujímavá je túra do faerskej veslice Hvíthamar zo Sanduru na vtáčie skaly na západnom pobreží alebo Skúvoy. Lodivodom je sám Joan Petur Clementsen.

V Sandure sa nachádza jeden z troch kempingov na ostrove Munkinum. Ďalšie dva kempy sú v Húsavíku a Dalure. Okrem toho sú tu atraktívne miesta pre rybárčenie – Sandsvatn a Gróthúsvatn. Pre ubytovanie slúži hotel Ísansgarður, ktorý je po rekonštrukcii.

Sands Bygdasavn[upraviť | upraviť zdroj]

Významnou inštitúciou v dedine je múzeum umenia Sands Bygdasavn. Je otvorené od mája do októbra. Múzeum a umelecké diela v ňom boli darčekom od Sofusa Olsena. Múzeum bolo postavené v roku 2005 a odovzdané obci Sandur v decembri 2005, na 92. narodeniny pána Olsena.

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

Sandur je najviac známy pre svoj futbalový klub B71 Sandoy, ktorý si užil skromný úspech vo Faerskej futbalovej lige a UEFA.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Sandur

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sandur,Faroe Islands na anglickej Wikipédii.