Sauropelta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sauropelta
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Sauropelta edwardsorum
Ostrom, 1970
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Sauropelta (v preklade jašter s pancierom) bol bylinožravý obrnený dinosaurus, primitívny zástupca čeľade Nodosauridae. Žil v spodnej kriede (pred 108 Ma), nájdený bol v USA (štáty Wyoming, Montana a možno aj Utah). Jeho jediný druh je Sauropelta edwardsorum.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Tento trojtonový bylinožravec sa nemusel obávať prakticky žiadneho dravca. Dorastal do úctyhodných rozmerov (od nosa po chvost meral 5 m)[1] a v pevnej rohovinovej koži chrbta i vrchu chvosta mával veľké množstvo kostených štítkov. Z krku a pliec mu dokonca vyrastali dlhé, kužeľovité ostne, zrejme smerujúce do strán (na rozdiel od rodu Edmontonia). Rod Sauropelta sa ďalej vyznačoval značne dlhým a mohutným chvostom, pričom je pomerne dobre známy. Zachovali sa nám totiž napríklad prekrásne skameneliny trupu. Prednedávnom boli objavené aj ďalšie časti brnenia, okrem iného kostené platne chrániace chvost.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CARPENTER, K.. Skeletal reconstruction and life restoration of Sauropelta (Ankylosauria: Nodosauridae) from the Cretaceous of North America. Canadian Journal of Earth Sciences, 1984, roč. 21, čís. 12, s. 1491 – 1498. DOI10.1139/e84-154.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]