School of the Air

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

School of the Air je všeobecný termín pre korešpondenčné školy, ktoré zabezpečujú primárne a rané stredoškolské vzdelávanie detí v odľahlej Austrálii, kde niektoré alebo všetky triedy boli tradične vykonávané rozhlasom, aj keď dnes je to nahradené internetovými technológiami. V týchto oblastiach je populácia v školskom veku príliš malá, aby bola bežná škola životaschopná.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé hodiny School of the Air boli oficiálne odoslané z Royal Flying Doctor Service v Alice Springs 8. júna 1951. Služba oslávila svoj 50. jubilejný deň 9. mája 2001, pred skutočným jubileom 8. júna. Každý štát Austrálie, ktorý využíva tento spôsob školenia, má dobre zdokumentované kontroly a prehľady služby.

Metóda[upraviť | upraviť zdroj]

K dispozícii sú School of the Air vo všetkých štátoch okrem Tasmánie.

Školské kurzy boli od roku 2003 do roku 2009 prevádzkované prostredníctvom rádioprijímača, po ktorom väčšina škôl prešla na bezdrôtové internetové technológie, aby poskytli lekcie, ktoré zahŕňajú živé jednosmerné video kanály a jasný obojsmerný zvuk.

Každý študent má priamy kontakt s učiteľom v hlavnom vnútrozemskom meste, ako je Broken Hill, Alice Springs alebo Meekatharra. Každý študent zvyčajne trávi jednu hodinu denne, pričom od učiteľa absolvuje skupinové alebo individuálne lekcie a zvyšok dňa pracuje prostredníctvom priradených materiálov s rodičom, starším súrodencom alebo najatým tútorom v domácnosti.

Tradične študenti dostali svoje materiály a vrátili svoju písomnú prácu a projekty do centra svojich stredísk buď prostredníctvom služby Royal Flying Doctor Service, alebo prostredníctvom poštových služieb. Rozšírenie internetových služieb do vnútrozemia teraz však umožňuje rýchlejšie preskúmanie domácich prác každého dieťa.

Keďže deti sú v izolovaných situáciách, School of the Air je často prvou šancou na socializáciu s deťmi mimo ich najbližšej rodiny. Toto je doplnené o 3 alebo 4 výročné stretnutia, kde deti cestujú do školy, aby strávili jeden týždeň so svojimi učiteľmi a spolužiakmi.

Štúdie ukázali, že takéto vzdelávanie má paritu, ak nie vyššiu úroveň ako tradičné metódy školskej dochádzky.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku School of the Air na anglickej Wikipédii.