Selenec (prítok Nitry)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Selenec je potok v Podunajskej pahorkatine, na území okresu Nitra.[1] Je to ľavostranný prítok Nitry, meria 7,3 km a je tokom IV. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení na južnom okraji Tribča, v geomorfologickom podcelku Zobor[2], na južnom svahu Breziny (410 m n. m.) v nadmorskej výške cca 340 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Najprv tečie južným smerom cez vinice na podhorí Tribeča, následne vstupuje do Žitavskej pahorkatiny a preteká popri osadách Horná Malanta na pravom a Dolná Malanta na ľavom brehu. Sprava potom priberá Štitársky kanál (156,7 m n. m.), stáča sa na juhozápad a pri osade Selenec priberá sprava Hrnčiarovský kanál. Odtiaľ pokračuje západným smerom, preteká územím mesta Nitra a zľava sa oddeľuje Janíkovský kanál, tečúci na juhovýchod. Napokon sa opäť stáča na juhozápad, tečie v zregulovanom koryte a na okraji mesta ústi v nadmorskej výške 136,6 m n. m. do Nitry.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-10-05]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-10-05]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-10-05]. Dostupné online.