Senegambia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Senegambijská konfederácia
Senegambia

Senegambia alebo Senegambijská konfederácia bola konfederácia štátov Senegal a Gambia v západnej Afrike, vznikla 1. februára 1982. Únia koordinovala zahraničnú, ekonomickú a vojenskú politiku. Konfederácia zanikla v roku 1989.

Prvé pokusy o zjednotenie Senegalu a Gambie sa uskutočnili už okolo roku 1700. Oblasti týchto dvoch štátov boli kolóniami Francúzska a Veľkej Británie (bolo to významné obchodné centrum medzi Európou a Severnou Amerikou a samozrejme miesto obchodu s otrokmi). V roku 1758 Veľká Británia obsadila všetky hlavné francúzske základne a vytvorila korunnú kolóniu – Senegambiu. V roku 1783 sa vďaka Versaillskej zmluve oblasť rozdelila na časť Gambie, ktorá bola pridelená Veľkej Británii a časť Senegalu Francúzsku. V roku 1960 získal Senegal od Francúzska nezávislosť a o päť rokov neskôr sa osamostanila aj Gambia. Od roku 1970 bol gambijským prezidentom Dawda Jawara. Jawara viedol štát pomerne stabilne, v čele štátu stál vyše 20 rokov.

V roku 1981 sa Kukoi Samba Sanyang pokúsil o prevrat (dvakrát neúspešne kandidoval na prezidenta). Keďže samotná Gambia armádu nemala, Jawara požiadal senegalské vojská o pomoc. Senegalská armáda rebela porazila. Následne Senegal a Gambia podpísali zmluvu o vzniku konfederácie, v čele ktorej stál senegalský prezident. Gambijský prezident bol viceprezidentom konfederácie. Každý štát mal vlastný parlament. Okrem senegalského a gambijského parlamentu existoval aj parlament konfederácie. V spoločnom zákonodarnom zbore mal Senegal dvojtretinovú väčšinu. Obe krajiny spojili ozbrojené sily, vytvorili menovú a hospodársku úniu. Po čase sa Gambíjci začali obávať, že by ich Senegal úplne pohltil, báli sa straty identity. Konfederácia vznikla na udržanie stability a bezpečnosti v regióne, neskôr strácala svoj primárny význam a rozpadla sa v roku 1989.[1] [2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Senegambie, online 2014-18-7.
  2. [1], online 2014-18-7.