Seven Card Stud

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

7 Card Stud Poker patrí medzi menej známe druhy pokru. Od známejšieho Texas Holdem sa líši hlavne tým, že hráči nemajú žiadne spoločné karty a všetky sú im rozdané osobitne. 7 Card Stud sa môže hrať vo verziách no limit, pot limit a fixed limit. Najčastejšie hraným variantom je fixed limit, teda s pevne stanovenou výškou stávok na jednotlivých streetoch.

Rozdávanie kariet[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Prvé 3 karty: každý hráč dostane 2 karty, ktoré vidí len on (tzv. hole cards) a jednu zobrazenú všetkým hráčom (tzv. door card). Nasleduje stávkovanie.
  2. 4. street: každý hráč dostane 1 kartu zobrazenú všetkým hráčom. Nasleduje stávkovanie.
  3. 5. street: každý hráč dostane 1 kartu zobrazenú všetkým hráčom. Nasleduje stávkovanie.
  4. 6. street: každý hráč dostane 1 kartu zobrazenú všetkým hráčom. Nasleduje stávkovanie.
  5. River: rozdá sa posledná 7. karta. Každý hráč dostane 1 kartu, ktorú tentoraz pre zmenu vidí len on. Nasleduje posledné stávkovanie.

Po dokončení stávkovania príde showdown – porovnanie kariet hráčov, ktorí sú ešte v hre, aby sa rozhodlo, kto má najsilnejšiu kombináciu 5 kariet a vyhráva pot.

Stávkovanie v 7 Card Stud Pokri[upraviť | upraviť zdroj]

Pred rozdaním prvých kariet zaplatí každý hráč ante (povinnú stávku) vo výške danej konkrétnym stolom.

Po rozdaní prvých 3 kariet hru začne hráč s najnižšou kartou, ktorú vidia všetci hráči. V prípade rovnosti najnižšej karty rozhodne farba od najnižšej po najvyššiu – kríž (clubs), kára (diamond), srdce (heart) a pika (spade) a musí staviť tzv. bring-in. Po stavení bring-in pokračuje hra v smere hodinových ručičiek.

Každý hráč musí buď dorovnať, zvýšiť alebo zahodiť karty. Checkovať sa na tomto streete nedá, pretože bring-in stávka je povinná a automaticky začne akciu.

4. street je mierne odlišný. Minimálna stávka je dvojnásobok bring-in a stávkovať začína hráč ukazujúci najsilnejšiu kombináciu (ako prvý teda staví hráč s najvyšším párom, ak nikto nemá pár, začne hráč s najvyššou kartou). Tento hráč môže checkovať, alebo staviť. Ak checkne, môžu checkovať aj ďalší hráči, až kým niekto nestaví. Po stávke už musia hráči len dorovnať, zvýšiť alebo zahodiť. Kolo pokračuje, až kým sú všetky stávky na stole dorovnané, alebo hráči zahodili karty.

Na 5. streete sa stávka oproti 4. streetu zdvojnásobí. Akciu začína hráč s najsilnejšou kombináciou na troch odhalených kartách a hra pokračuje v smere hodinových ručičiek. Po rozdaní tretej odhalenej karty už môže mať silnejšie karty iný hráč než v predošlom streete a tak môže v 7 card stud začať akciu na každom streete iný hráč.

Po 5. streete už stávky nenarastajú a na 6. streete a na riveri sa stávkuje rovnako ako na 5. streete.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]