Severný Málosmadulu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Severný Málosmadulu atol (hore malý bezmenný atol).

Severný Málosmadulu prírodný atol. Nachádza sa na Maldivách. Severný Málosmadulu sa nachádza na severe Maldív. Administratívne je celý atol súčasťou atolu . Nad Severným Málosmadulu sa nachádza ešte jeden malý bezmenný atolček, ktorý je považovaný jeho za súčasť (aj administratívne spadá pod Rá.)

Nachádza sa v severozápadnej časti Maldív pod atolom Thiladunmathí-Miladunmadulu vo vzdialenosti 14 km, a 5 km severne od Južného Málosmadulu. Medzi Severným a Južným Málosmadulu sa nachádza ešte jeden bezmenný atol (je považovaný za súčasť Južného Málosmadulu, administratívne atol .).

Dĺžka atola je 71 km v severojužnom smere a šírka 28 km. Má skoro 40 plytčín, pričom najväčšia sa netradične nachádza práve v lagúne atola. Na atole je 86 ostrovov navyše sa započítavajú aj dva ostrovy na bezmennom atole na severe, takže oficiálne až 88, z ktorých je 15 obývaných.

Obývané ostrovy:Alifusi (na severnom bezmennom atole), Angolitímu, Fainu, Huluduffáru, Inguraidú, Innamádú, Kandoludú, Kinolas, Mákuratu, Maduvvarí, Mídú, Rasgetímu, Rasmádú, Ungúfáru, Vádú


Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Stránka Oceandots + obrázok atola z vesmíru - anglicky