Severonemecký spolok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Severonemecký spolok
Norddeutscher Bund
 Nemecký spolok 18661871 Nemecké cisárstvo (1871 – 1918) 
Vlajka štátu
vlajka
Štátny znak
znak
Geografia
Mapa štátu
Severonemecký spolok je vyznačený na červeno
Obyvateľstvo
Štátny útvar
Vznik
Zánik
Predchádzajúce štáty:
Nemecký spolok Nemecký spolok
Nástupnícke štáty:
Nemecké cisárstvo (1871 – 1918) Nemecké cisárstvo (1871 – 1918)

Severonemecký spolok (nem. Norddeutscher Bund) bol spolkový štát (pôvodne 1866 – 1867 vojenský spolok) severonemeckých štátov nachádzajúcich sa severne od rieky Mohan v rokoch 1866 – 1871.

Bol vytvorený v roku 1866 po rakúsko-pruskej vojne a bol to de facto nástupca Nemeckého spolku, hoci zahŕňal len severnejšie položené štáty. Spolok tvoril základ pre budúce Nemecké cisárstvo, bol jeho priamym predchodcom. Hlavnú rolu v spolku malo samozrejme Prusko, ktoré bolo aj majoritnou silou, tak vojensky, ako aj rozlohou, a v spolkovom parlamente malo 17 zo 43 hlasov. V roku 1867 sa z pôvodného vojenského zväzku (konfederácie) stal spolkový štát (federácia).

Súčasťou spolku boli všetky nemecké štáty, resp. štáty, ktoré boli predtým súčasťou Nemeckého spolku, okrem Rakúska, Bavorska, Württemberska, Badenska a južných častí Hessenska. Hessensko (Hessenské veľkovojvodstvo), resp. Hessensko-Darmstadtsko, ktorého severne od rieky Mohan ležiaca polovica sa v roku 1867 tiež stala súčasťou Severonemeckého spolku, bolo spolovice nezávislým štátom a spolovice členom spolku, takže jeho južná časť zostávala mimo. Jediným územím južne od rieky Mohan bolo Hohenzollersko, ktoré v tom období bolo pevnou súčasťou Pruska.

Jeho snem (parlament) zasadal v Berlíne. Jediným prezidentom spolku bol pruský kráľ Viliam I. a kancelárom bol Otto von Bismarck.

Štát prestal existovať, keď bolo 18. januára 1871 v zrkadlovej sále vo Versailles po víťazstve Severonemeckého spolku a spojeneckých juhonemeckých štátov v prusko-francúzskej vojne vyhlásene Nemecké cisárstvo.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]