Shane Dawson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Shane Dawson
Shane Dawson v roku 2010 na Streamy Awards
Shane Dawson v roku 2010 na Streamy Awards
Rod. menoShane Yaw
Narodenie19. júl 1988 (35 rokov)
Long Beach, Kalifornia, USA
Známy vďakavideá pre YouTube
Profesiaherec, tvorca videí pre YouTube
Odkazy
Webstránkahttp://www.shanedawsontv.com
CommonsSpolupracuj na Commons Shane Dawson

Shane Dawson (rodený Shane Yaw; * 19. júl 1988, Long Beach, Kalifornia, USA) je americký komik a herec na sieti YouTube. Dawson je známy ako tvorca komediálnych videí s mnohými vlastnými postavami (ako napríklad Shananay, Ned the Nerd, S. Deezy a teta Hilda), v preoblečení za známych ľudí (ako Paris Hilton, Miley Cyrusová a Sarah Palin), ale aj tvorca paródií na populárne hudobné videá ako Telephone Dudes Version (Ned the Nerd) a Last Sunday Night (Aunt Hilda). Od 7. marca 2011 je jeho hlavný YouTube kanál v poradí 3. s najväčším odberom vôbec, hneď po kanáloch Nigahiga a RayWilliamJohnson. Dawson si dovtedy rozšíril tvorbu vytvorením druhého kanála (8. najodberanejší) kde uverejňuje video blogy a seriál "Ask Shane", ktorý presunul na jeho hlavný kanál 26. februára 2011. Je jediným "YouTuberom", ktorý má 2 kanály v tridsiatke najodberanejších kanálov na sieti Youtube.

Dawsonova kariéra začala keď chcel s niekoľkými priateľmi na strednej škole radšej robiť videá ako domáce úlohy. Dawsonove prvé videá na Youtube boli úlohy, ktoré neurobil na strednej.

V novembri 2009 účinkoval v Attack of the Show! V 2010 ho časopis Forbes vyhlásil za ich 25. najpopulárnejšiu celebritu.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Dawson vyrástol na Long Beach v Kalifornii, kde navštevoval Lakewood High School. Dawson sa ukázal vo videu, kde mal ako násťročný nadváhu, bol šikanovaný a zbitý svojim otcom, alkoholikom, ktorý opustil ich rodinu. Odvtedy zhodil 70 kíl. Shane má dvoch psov - Uno a Honey, a jednu mačku - Cheeto. Často ich je možné vidieť vo videách. Jeho súčasný partner je Ryland Adams, taktiež youtuber.

Kedysi pracoval v Jenny Craig, Inc. spolu s jeho matkou a bratom, ale keď nahral video kde tancoval pri tyči v budove kde pracoval, vyhodili ho. Jeho mama, brat a približne 6 ďalších kolegov, ktorí sa tiež objavili vo videu, boli vyhodení po zhliadnutí videa spoločnosťou.

YouTube kanály[upraviť | upraviť zdroj]

Shane Dawson uverejňuje nové videá na hlavnom kanáli, ShaneDawsonTV, každú sobotu a video blogy na jeho druhom kanáli, ShaneDawsonTV2, počas týždňa. Každý pondelok uverejňuje aj internetový seriál "Ask Shane", kde odpovedá na otázky od jeho divákov. Tento seriál je podobný s predchádzajúcim, "Viewer Orgy Party", ktorý momentálne uverejňuje len približne raz za mesiac. Jeho tretí YouTube kanál s názvom Shane je určený pre nijak neupravované videá priamo z jeho iPhonu. Tento kanál začal používať v máji 2010. Tiež vytvoril nový seriál nazvaný "Shane and friends" na jeho hlavnom kanáli, ktorý robí raz za mesiac. Obsahuje rady a iný materiál v podaní všetkých jeho postáv. Shane často spolupracuje s ďalšími "YouTubermi" alebo sa objavuje v ich videách, napríklad u BrittaniLouiseTaylor, TheFineBros, JoeNationTV a ijustine.

SD High[upraviť | upraviť zdroj]

V auguste 2010 oznámil, že napíše pilotný diel pre televízny seriál o ňom na strednej škole, v ktorom bude on a jeho hlavné postavy z predchádzajúcich videí a uverejní ho na hlavnom kanáli.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Shane Dawson bol nominovaný na rôzne ocenenia. 9. augusta 2010 Dawson vyhral cenu Choice Web Star na udeľovaní cien Teen Choice Awards 2010. Hoci táto kategória nebola zahrnutá v odovzdávaní cien, Dawson to uviedol vo videu, ktoré uverejnil na YouTube na druhý deň ako "It was just great to be nominated and at the show itself". V tejto kategórii boli nominovaní aj jeho priatelia z YouTube – Justine Ezarik, Charles Trippy, Lucas Cruikshank, známy ako postava Fred, a spevák Greyson Chance.

Rok Kategória Ocenenie
2010 Best Vlogger The Streamy Awards
2010 Choice Web Star Teen Choice Awards

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]