Shannon (rieka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tok rieky.

Shannon (angl. River Shannon, ír. Sionainn alebo Sionna) je rieka v Írsku. Je to najdlhšia rieka na ostrove a zároveň najdlhšia rieka celých Britských ostrovov. Má dobre vyvinuté povodie s mnohými prítokmi a odvodňuje západnú časť ostrova. Ústi do Atlantického oceána rozsiahlym, 113 km dlhým estuárom (Shannon Estuary). Meria 386 km, zaberá povodie cca 15 700 km² a na dolnom toku má priemerný prietok 200 m³/s.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Shannon vzniká v pohorí Cuilcagh Mountains v južnej časti grófstva Fermanagh v Severnom Írsku. Následne sa stráca v podzemí, preteká jaskyňou Shannon Cave a na povrch opätovne vyteká v tzv. Shannon Pot v grófstve Cavan v Írsku.

Priebeh toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie sprvu juhozápadným smerom, vteká do jazera Lough Allen, z ktorého pokračuje severojužným smerom. Za mestom Carrick-on-Shannon vytvára oblúk prehnutý na východ a pri Lanesborough vteká do jazera Lough Ree. Následne preteká cez Athlone znovu smerom na juh až k mestu Banagher, odkiaľ prechodne tečie na juhozápad. Pri meste Portumna vteká do Lough Derg a nad Limerickom sa definitívne stáča na západ. Západne od mesta sa tok výrazne rozširuje do estuára. Dolný tok Shannonu je v dosahu slapových javov, ktoré zanikajú východne od Limericka.

Prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

Jazerá[upraviť | upraviť zdroj]

Shannon preteká cez viaceré ľadovcové jazerá (loughs), z ktorých najväčšie sú Lough Allen na hornom, Lough Ree na strednom a Lough Derg na dolnom toku. Jazerá v smere toku:

Mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Rieka je už od antického obdobia dôležitou dopravnou tepnou, prvýkrát ju zaznačil do mapy Ptolemaios. Viacerými kanálmi je prepojená s inými riečnymi systémami na ostrove, Royal Canal a Grand Canal ju spája s Liffey a Írskym morom, Shannon-Erne Waterway s riekou Erne, Boyle Canal s riekou Boyle. Ďalšími kanálmi sú Ardnacrusha Canal, Lecarrow Canal a Jamestown Canal.

Shannon je splavná takmer na celom toku pre malé plavidlá, kým v estuári aj pre námorné lode. Vo Foynes stojí terminál pre ropné tankery, v blízkosti letiska Shannon International Airport je vybudované veľké prekladisko a v Aughinish stojí huta na výrobu oxidu hlinitého.

V Moneypoint bola v roku 1985 vybudovaná uhoľná elektráreň a v Ardnacrusha stojí vodná elektráreň.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]