Sharon Tatová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sharon Tate
americká herečka a modelka
americká herečka a modelka
Narodenie24. január 1943
Dallas, Texas, Spojené štáty
Úmrtie9. august 1969 (26 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty
Odkazy
Webstránkasharontate.net
CommonsSpolupracuj na Commons Sharon Tatová

Sharon Tatová[pozn 1] (angl. Sharon Tate; * 24. január 1943, Dallas, Texas, Spojené štáty – † 9. august 1969, Los Angeles, Kalifornia) bola americká herečka a modelka. Manželka režiséra Romana Polańského.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Texase ako najstaršia z troch detí. Jej otec bol major americkej armády a vďaka tejto profesií žila v rôznych častiach sveta. Študovala na Vicenza American High School v Taliansku, tiež stvárnila v školskom divadle postavu Júlie, z predstavenia Rómeo a Júlia.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Zo začiatku sa objavovala v menších filmových postavách, v talianskych filmoch. Po odsťahovaní do Ameriky, sa začala objavovať v reklamách a neskôr, jej agent Martin Ransohoff, jej dohodil rolu vo filme Eye of the Devil. Vtedy Sharon už mala vzťah s kaderníkom hviezdy, Jayom Sebringom, s ktorým sa aj zasnúbila. Všetko sa však skončilo, keď Sharon odišla do Londýna na kasting filmu Ples upírov. Tam spoznala režiséra Romana Polańskeho, ktorému sa neskôr do filmu nepáčila, no neskôr získala postavu Sáry a počas natáčania sa s režisérom zblížili a dňa 20. januára 1968 sa zosobášili. Sharon medzitým natočila pár filmov, ako príklad Nerobme zmätok (1967) kde sa objavila po boku herečky Claudie Cardinale či herca Tonyho Curtisa. Podľa jej postavy bola vytvorená slávna bábika – Malibu Barbie.

Za sfilmovanú drámu Údolie bábik (1968), získala nomináciu na Zlatý glóbus a na akčné scény vo filme ju pripravoval Bruce Lee. Jej posledný film je s názvom 12+1, ktorý vyšiel až po jej náhlej smrti.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Bola vyhlásená za jednu z najkrajších žien Hollywoodu. Na konci roku 1968 zistila, že je tehotná a so svojim manželom Romanom Polańskim si prenajali nádherný dom v Los Angeles. No ešte len ako sa nasťahovali, Roman musel odísť kvôli filmu do Londýna. Dom bol však prísne strážený.

Úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

Posledné dni svojho života Sharon prežila v spoločnosti Wojciecha Frykowskeho (Romanov kamarát z Poľska), Abigail Folgerovej (Wojciechovej priateľky) a jej bývalého snúbenca Jaya Sebringa, ktorí boli zároveň jej najbližšími známymi a v dome zostali na požiadanie od Romana, aby v ňom nebola Sharon sama, keď už vtedy bola vo vysokom štádiu tehotenstva.

Dňa 8. augusta 1969, sa vrátila Sharon aj so svojimi priateľmi z večere (večerali v reštaurácií El Coyote) okolo 22 hodiny domov. V izbe pre hostí bol tiež ubytovaný aj William Garretson, ktorého tesne pred polnocou navštívil jeho známy Steven Parent.

Tesne po polnoci (9. august 1969) k bráne domu v aute prišla banda Charlesa Mansona, t. j. –  Charles „Tex“ WatsonPatricia KrenwinkelováSusan Atkinsová a Linda Kasabianová. Charles presvedčil svoju partiu, že musia začať s tzv. rasovou vojnou, aby sa neskôr tieto vraždy mohli zviesť na miestnych černochov. Neskôr sa Watson vyšplhal na stĺp a prestrihol elektrické vedenie, neskôr si skupina vzala revolvery a nože a nasmerovala si to k domu. Vtedy sa k nim priblížilo auto Stevena Parenta, ktorému sa Watson postavil do cesty a strelil ho do hlavy. V tom dostala Kasabianová hysterický záchvat, pretože bola presvedčená že idú lúpiť a nie zabíjať, preto sa neskôr rozhodlo, aby dávala pozor, či niekto nepríde na pozemok. Keď sa už dostali k domu, Watson prestrihol sieťku na okne a cez okno dnu vliezli Atkinsonová a Krewlinkerová. Na gauči v obývačke spal Wojciech Frykowski, ktorého zobudil Watson kopancom do hlavy. Neskôr ho Krewlinkerová zviazala. Hneď po tom šla Atkinsonová prehľadať zvyšok domu. V jednej z izieb uvidela Abigail Folgerovú, ktorá si čítala knihu. Abigail sa na Atkinsonovú dokonca usmiala a zamávala jej, pretože bola presvedčená, že ide o nejakú neskorú nočnú návštevu. Vo vedľajšej izbe boli Jay Sebring spolu so Sharon. Atkinsonová všetkých pod vyhrážkou, že ich zabije, odviedla do obývačky, kde im Watson prikázal, že si majú potichu ľahnúť na zem. Panika nastala, keď Jay začal protestovať a oddôvodnil to tým, že Sharon je tehotná. Toho hneď Watson zastrelil. Následne Watson prikázal Atkinsonovej, aby zabila Wojciecha, tá síce najskôr zaváhala a Wojciech to využil, keďže si stihol medzitým zosunúť z rúk putá, začal bojovať s Atkinsonovou, ktorá ho štyrikrát bodla do nohy a dal sa utekať smerom k dverám. Toho však zastihol Watson, ktorý ho strelil a následne do neho začal zúrivo pichať nožom. Jeho telo bolo zohavené k nepoznaniu a zostalo ležať pred domom. V tom Abigail začala zápasiť s Krewlinkerovou a nakoniec sa rozbehla k vchodu k bazénu. Vonku ju však dostihli Krewlinkerová s Watsonom, kde ju dobodali.

V obývačke zostala uplakaná Sharon spolu s Atkinsonovou. Sharon prosila o život jej nenarodeného dieťaťa, no Aktinsonová nemala žiadne zľutovanie. Spolu s Watsonom ju dobodali. Jej nenarodený syn Richard Paul Polanski, zomrel spolu s ňou. Atkinsonová namočila handričku do Sharoninej krvi a napísala na dvere anglicky PIG (v preklade prasa).

Sharon pochovali spolu so synom dňa 13. augusta 1969 v Holy Cross Cemetery v Culver City v Los Angeles. Na pohreb prišlo nespočetne veľa celebrít, okrem Polańského, ktorý nebol schopný zúčastniť sa pohrebu.

Manson, Watson, Krenwinkelová a Atkinsová boli v roku 1971 odsúdení na trest smrti, ktorý bol však po zmenení zákonov v Kalifornii zmenený na doživotie. Kasabianová bola zbavená viny, pretože nikomu neublížila a stala sa kľúčovou svedkyňou.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pravidlá slovenského pravopisu. 3. upr. a dopl. vyd. Bratislava : Veda, 2000. 590 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0655-4. S. 129. uvádza „Od mužských priezvisk anglického a francúzskeho pôvodu zakončených na -e, ktoré sa nevyslovuje, toto tzv. nemé e sa pri tvorení ženských priezvisk vynecháva aj v písme, napr. Stone [stoun] – Stonová [stounová], Wilde [vajld] – Wildová[vajldová].“

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sharon Tate na anglickej Wikipédii.