Sicílske grófstvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sicílske grófstvo
Contea di Sicilia
 Sicílsky emirát 1071 – 1130 Sicílske kráľovstvo 
Štátny znak
znak
Geografia
Mapa štátu
Obyvateľstvo
Štátny útvar
Vznik
1071 – Róbert Guiscard prenechal svojmu bratovi Rogerovi dobyté sicílske územie a vymenoval ho grófom.
Zánik
1130 – Sicílske grófstvo sa spojilo s vojvodstvo Apúlia a Kalábria a vzniklo tak Sicílske kráľovstvo
Predchádzajúce štáty:
Sicílsky emirát Sicílsky emirát
Nástupnícke štáty:
Sicílske kráľovstvo Sicílske kráľovstvo

Sicílske grófstvo bol historický štátny útvar založený Normanmi na území Sicílskeho emirátu, ktoré dobyli. Grófstvo existovalo v rokoch 10711130, kedy sicílsky vládca Roger II. získal vojvodstvá Apúlia a Kalábria a takto spojené územie sa stalo základom novo-vzniknutého Sicílskeho kráľovstva.

Grófstvo sa začalo formovať počas dobývania Sicílskeho emirátu kresťanskými Normanmi v rokoch 10611091. Vytvoril ho Robert Guiscard v roku 1071 pre svojho mladšieho brata Rogera Bossu. Sám Guiscard však získal v roku 1056 od pápeža Mikuláša II. titul sicílskeho vojvodu ako výzvu k dobytiu Sicílie z rokov moslimov. V roku 1061 získal mesto Messina a o desať rokov neskôr padlo aj mesto Palermo, bývalé hlavné mesto emirátu a zároveň budúce hlavné mesto Sicílskeho grófstva. Guiscard prenechal Rogerovi plnú moc nad ostrovom a pre seba si nechal polovicu mesta Palermo, Messinu a Val Demone. Roger si mal ďalej moc nad ostrovom ponechať, pričom získal aj ďalšie dobyté územia, ktoré získal Róbert. Úplné získanie Sicílie bolo dokončené dobytím Nota vo februári 1091. Dobývanie Malty začalo v tom istom roku o niečo neskôr a bolo dokončené vyhnaním arabských miestodržiteľov o tridsať rokov neskôr (r. 1127)

Róbert Guiscard zanechal Rogera v nejasnom vzťahu voči Róbertovým nástupcom vo vojvodstve Apúlia a Kalábria. Počas vlády Rogera II. Sicílskeho a Viliama II., vojvodu z Kalábrie, vypukol medzi oboma normanskými vládcami konflikt. Vďaka pomoci pápeža Kalixta II. a výmenou za pomoc proti Jordanovi z Ariana (1121) sa rozhodol bezdetný Viliam prenechať Rogerovi všetky sicílske územia a zároveň ho vymenoval za svojho dediča. Po Viliamovej smrti v roku 1127 zdedil Roger aj pevninskú časť vojvodstva. O tri roky neskôr potom spojil všetky územia do jedného štátneho útvaru – Sicílskeho kráľovstva.

Zoznam panovníkov[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sicilské hrabství na českej Wikipédii.