Sienna Millerová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sienna Millerová
Celé menoSienna Rose Diana Miller
Narodenie 28. december 1981 (42 rokov)
New York, New York, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2000 – súčasnosť
PriateľJude Law (2003 – 2006; 2009 – 2011)
Tom Sturridge (2011 – 2015)
Deti1

Sienna Rose Diana Miller (* 28. december 1981, New York, New York, USA) je americká herečka.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Millerová sa narodila v New Yorku v Spojených štátoch, ale keď mala osemnásť mesiacov sa s rodinou presťahovala do Anglicka. Jej matka, Josephine, pochádza z Juhoafrickej republiky a jej otec, Edwin Miller, je americký bankár, ktorý sa stal obchodníkom s čínskym umením. Millerová má sestru Savannah a dvoch nevlastných bratov, Charlesa a Stephena. Jej rodičia sa rozviedli v roku 1987 a Millerová sa presťahovala do Parsons Green v Londýne spoločne so svojou matkou. Millerová navštevovala Heathfield School, internátnu školu v Ascote v Berkshire, kde tiež hrala a hrávala Lacrosse. Po maturite pôsobila ako modelka pre nemeckú reklamu pre soda-pop. S peniazmi, ktoré zarobila, sa presťahovala do New Yorku a zapísala sa na trojmesačný kurz do divadelného a filmového inštitútu Lee Strasberg.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2000 si zahrala v niekoľkých filmoch. Zlom prišiel až v roku 2004 vo filme Alfie, kde hrala spoločne s Judeom Lawom a Susan Sarandon. Neskôr hrala v thrilleri Layer Cake, spolu s Danielom Craigom. Millerová v roku 2005 hrala spisovateľku ilegálnych feministických kníh o Giacomovi Casanovi, ktorého vo filme stvárnil Heath Ledger, vo filme Casanova.

V roku 2006 prijala úlohu Edie Sedgwick v životopisnom filme Factory Girl. V roku 2008 hrala po boku Keiry Knightley a Cilliana Murphyho v životopisnej dráme The Edge of Love. Film získal zmiešané recenzie. Millerová za svoj herecký výkon bola nominovaná na cenu BAFTA v kategórií najlepšia herečka v miniseriály alebo TV filme.

V roku 2007 vyšiel film Stardust, na ktorom pracovala spoločne s Claire Danes, Michelle Pffeifer a Henrym Cavillom.

V roku 2012 hrala vo filme The Girl, kde hrala herečku Tippi Hedren, múzu režiséra Alfreda Hitchcocka. Počas natáčania bola Millerová tehotná a niekoľko krát sa kontaktovala s Hedrenovou aby svoju úlohu vedela lepšie zahrať. Kritici sa zhodli, že na herecké stvárnenie Hedrenovej, bola Millerová tou najlepšou voľbou. Za túto úlohu získala nomináciu na cenu BAFTA a tiež nomináciu na cenu Zlatý glóbus.

V roku 2014 hrala po boku Bradleyho Coopera vo filme American Sniper. Kvôli filmu si Millerová prefarbila vlasy na čierno. O rok neskôr stvárnila jednu z úloh vo filme Unfinished Business. V rovnakom roku si zahrala znovu vedľa Bradleyho Coopera, v komédií The Chef.

V roku 2019 hrala vo filme 21 Bridges. Jej úloha bola inšpirovaná rolou Edie Falcovej v televíznom seriály The Sopranos. Od roku 2019 pôsobí v seriály The Loudest Voice, kde hrá manželku Russella Crowea.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Na Štedrý deň roku 2004 sa Millerová zasnúbila so svojím hereckým kolegom Judeom Lawom. V novembri 2006 sa rozišli. V decembri 2009 spolu znovu začali chodiť a trávili Vianoce spoločne na Barbadose spolu s tromi náhradnými deťmi. Vo februári 2011 oznámili znovu rozchod.

Od roku 2011 do roku 2015 Millerová chodila s hercom Tomom Sturridgeom, s ktorým má dcéru, Marlowe Ottoline Layng Sturridge, narodenú 7. júla 2012.

V máji 2011 dostala Millerová od spoločnosti News of World náhradu škody vo výške 100 000 GBP, keď novinári pripustili, že sa dostali do telefónu.

Charita[upraviť | upraviť zdroj]

Millerová je veľvyslankyňou Medzinárodného zdravotníckeho zboru. V apríli 2009 spolu s nimi odcestovala do Konžskej demokratickej republiky v ktorej viedla blog o svojich skúsenostiach. Po zemetrasení na Haiti v roku 2010 navštívila ich krajinu kde poskytla pomoc ľudom ktorý prišli o domov. Spolupracuje tiež s Global Cool.

Je tiež ambasádorkou Nadácie Starlight Children Foundation, ktorá pracuje s vážne chorými deťmi a ich rodičmi. Od 1. júla 2007 sa Millerová zúčastnila vystúpenia na koncerte pre princeznú Dianu, ktorý sa konal na štadióne Wembley v Londýne, aby oslávila život princeznej takmer 10 rokov po jej smrti. Výťažok z koncertu smeroval do charitnej organizácie Diana, ako aj do charitatívnych organizácií, ktorých patrónmi sú jej synovia kniežatá Wiliam a Harry.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sienna Miller na anglickej Wikipédii.