Simpsonovci – 1. séria

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Prvá séria Simpsonovcov sa v USA vysielala medzi decembrom 1989 a májom 1990. Obsahuje 13 epizód.

# Dátum vysielania[1] Kód Anglický názov Slovenský názov[2]
1 - 101 17. december 7G08 Simpsons Roasting on an Open Fire Vianoce u Simpsonovcov
Vianoce sú pred dverami a Bart a Lisa ukazujú Homerovi a Marge ich list so želaniami. Lisa si želá poníka, Bart zasa tetovanie. Keď Bart nakoniec príde domov aj s tetovaním, všetky peniaze idú na odstránenie tetovania. Medzi tým sa Homer dozvie, že tento rok nedostanú Vianočné odmeny. Vezme si preto vedľajšiu prácu ako Dedo Mráz (Santa Claus). Peniaze, ktoré zarobí, prehrá na psích dostihoch. Napriek tomu sa mu podarí niečo získať.
2 - 102 14. január 7G02 Bart the Genius Malý génius
Pri jednom inteligenčnom teste v škole vymenil Bart jeho test s testom najlepšieho žiaka v triede Martinom. Potom ho školský psychológ pošle do školy pre nadané deti. Bart je najprv spôsobom výučby nadšený: Každý môže robiť iba to, na čo má chuť. Ale už čoskoro si ho nový spolužiak doberal, že s nimi nedrží krok. Ani jeho starí priatelia nechcú mať už nič dočinenia s "geniálnym" Bartom.
3 - 103 21. január 7G03 Homer's Odyssey Homerova odysea
Deti zo Springfieldskej základnej školy idú na výlet do atómovej elektrárne, kde pracuje Homer. Avšak, zatiaľ čo sa pokúša zapôsobiť na Barta, spôsobí nehodu a stratí prácu. Pred samovraždou napíše list na rozlúčku pre rodinu a odchádza. Lisa nájde tento list a všetci sa ponáhľajú aby Homera zachránili. Keď prechádzajú cez most, takmer ich zrazí dodávka, ale našťastie ich Homer včas zachráni. Rozhodne sa spraviť zo Springfieldu bezpečnejšie miesto. Nakoniec ide po elektrárni, z ktorej ho vyhodili, začínajúc protestom pred elektrárňou. Naštvaný Mr. Burns zavolá Homera do svojej kancelárie a ponúkne mu miesto bezpečnostného inšpektora.
4 - 104 28. január 7G04 There's No Disgrace Like Home Taká nenormálna rodinka
Po trápnej skúsenosti na podnikovom pikniku, sa začína Homer diviť či je jeho rodina "normálna". Preto všetci podstúpia rodinnú terapiu s Dr. Marvinom Monroeom, neortodoxným psychoterapeutom, ktorý používa šokovú terapiu na "preliečenie". Dáva pritom záruku vrátenia dvojnásobku peňazí v prípade nevyliečenia. Takto príde rodina k rýchlym peniazom a Dr. Monroe skoro o rozum.
5 - 105 4. február 7G05 Bart the General Bart generálom alebo kto by sa Nelsona bál
Bart sa dostáva do konfliktu s Nelsonom, školským bitkárom, pretože chránil Lisine koláčiky. Nelson ho po škole zbije, a slubuje mu že ho bude biť každý deň. Bart sa obráti s prosbou o pomoc ku Grampovi, ktorý ho zavedie k Hermanovi. Vojenskému veteránovi čo vedie obchod s vojenskými potrebami. Herman mu pomôže vybudovať a vytrénovať armádu detí zo susedstva. Bart sa Nelsonovi postaví oproti a dá rozkaz páliť na neho a jeho kamošov vodné balony. Nakoniec je zviazaný a musí podpísať dohodu, že už nebude viac biť deti.
6 - 106 11. február 7G06 Moaning Lisa Smutná Líza
Lisa bola poslaná domov kvôli veľmi zlej nálade. Jednej noci stretne Bleeding Gums Murphy, jazzového muzikanta, ktorý ju naučí ako vyjadriť svoje pocity prostredníctvom hudby. Lisa napíše pieseň pre Bleeding Gums Murphyho, ktorý to zahrá v jeho klube a tým dodá Lise potrebnú energiu a šťastie.
7 - 107 18. február 7G09 The Call of the Simpsons Volanie prírody
Homer kúpi karavan a ide s rodinou kempovať. Nanešťastie zaparkuje na hrane útesu. Sú uväznení v lese a musia sa postarať sami o seba. Marge sa vráti späť do civilizácie, ale Homera si popletú za Yetiho a nakoniec je chytený lovcami.
8 - 108 25. február 7G07 The Telltale Head Hovoriaca hlava
Bart sa snaží zapôsobiť na Jimba Jonesa a jeho priateľov, tým, že ukradne hlavu soche Jebediaha Springfielda, ktorá je v strede námestia. Obyvatelia mesta sú zhrození z tohto činu a iba Homer mu vie pomôcť vrátiť späť hlavu tam, kam patrí a zastaviť rozvášnený dav.
9 - 109 18. marec 7G11 Life on the Fast Lane Vo víre vášne
Homer kúpi Marge na jej narodeniny bowlingovú guľu. Marge sa darček neľúbi, ale rozhodne sa ísť na bowling. Tu spozná francúzskeho inštruktora bowlingu, Jacquesa. Ako sa zlepšuje jej hra, tak majú k sebe Marge a Jacques bližšie a bližšie, až spolu trávia každý večer v týždni na bowlingu a delia sa o obed. Homer pomaly zisťuje že stráca Marge a snaží sa jej pripomenúť ako sa cíti on a ako sa cíti celá rodina.
10 - 110 25. marec 7G10 Homer's Night Out Svätý Homer
Bart si kúpil špionážnu kameru, s ktorou fotografuje okrem iného aj svoj vlastný zadok. Jedného dňa ide Marge s deťmi do reštaurácie, kde sa vo vedľajšej miestnosti zabáva Homer, pri rozlúčke so slobodou jedného svojho kolegu. Zábava graduje príchodom brušnej tanečnice Princeznej Kashmir, ktorá ho donúti vyjsť na stôl a zatancovať si s ňou. Vtedy sa objaví Bart a odfotí Homera s tanečnicou, čo má fatálne následky. Kópie fotky sa roznesú po celom meste a nanešťastie sa k jednej dostane aj Marge.
11 - 111 15. apríl 7G13 The Crepes of Wrath Kyslé hrozno sladkého Francúzska
Riaditeľ Skinner navrhne Bartovim rodičom, v rámci výmeny študentov do zahraničia, aby poslali Barta do Francúzska. Na oplátku musia Marge a Homer prijať malého Albánca Adila. Kým Bart zažíva vo Francúzsku ťažké časy, vysvitne že Adil je špión, ktorý prezrádza tajné informácie o atómovej elektrárni. Nato je Adil okamžite vymenený za amerického detského špióna.
12 - 112 29. apríl 7G12 Krusty Gets Busted Je Šašo vinný?
Klaun Krusty je idolom mnohých detí. Bart patrí tiež medzi obdivovateľov tohto moderátora detskej relácie. Jedného dňa sa však pre fanúšikov zrúti svet. Krusty je obvinený, že prepadol Supermarket. Páska z bezpečnostnej kamery a k tomu Homerovo očité svedectvo sú vážnymi dôkazmi o jeho vine. Ale Bart chce aj napriek tomu dokázať Krustyho nevinu, o ktorej je presvedčený.
13 - 113 13. máj 7G01 Some Enchanted Evening Pekný večer
Marge je nespokojná s jej manželským životom a zavolá psychológovi do rozhlasového programu. Homer si to vypočuje a neodváži sa už ísť domov. Potom ale Marge kúpi kvetiny a zorganizuje romantický večer, len pre nich dvoch. Aby si však mohli vyjsť, musí zaobstarať opatrovateľku. Z tej sa však nakoniec vykľuje podvodníčka, ktorá zviaže Barta a Lisu a hľadá v dome cenné veci.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Dátum označuje deň keď bola epizóda po prvýkrát odvysielaná v USA
  2. tv-program.aktuality.sk

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]