Singapurský samit

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kim Čong-un a Donald Trump

Singapurský samit bola bilaterálna schôdzka predstaviteľov Spojených štátov amerických a Severnej Kórey (KĽDR). Odohrala sa 12. júna 2018Singapure na ostrove Sentosa, odtiaľ jej pomenovanie. Išlo o prvé stretnutie medzi vodcami týchto krajín. Bolo pripravované sériou bilaterálnych stretnutí v Bielom dome a v Pchjongjangu za účasti diplomatov oboch strán, o. i. amerického ministra zahraničia Mika Pompea.

Účastníci a závery[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavnými aktérmi summite v Singapure boli americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un. Trump opustil stretnutie G7 v Kanade tri hodiny pred jeho koncom a priletel lietadlom Air Force 1. Kim použil služieb spoločnosti Air China. USA zariadili Kimovi v Singapure ubytovanie.

Za USA sa summitu ďalej zúčastnili minister zahraničia Mike Pompeo, poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton a riaditeľ kancelárie Bieleho domu John Kelly. Za KĽDR boli na summite tiež minister zahraničia Ri Jong-ho a Ri So-jong, podpredseda Ústredného výboru Kórejskej strany práce. Na záver summitu bolo oboma lídrami podpísané singapurskú vyhlásenie, v ktorom boli deklarované:

  1. Snaha o nadviazanie nových diplomatických vzťahov medzi USA a KĽDR
  2. Spoločný záujem o trvalý mier na Kórejskom polostrove
  3. Záväzok jadrového odzbrojenia Severnej Kórey v nadväznosti na Pchanmundžomskú deklaráciu
  4. Spoločná snaha o výmenu vojnových zajatcov a pozostatkov vojakov

Skeptici a kritici zdôrazňujú, že v texte deklarácie chýba akákoľvek záruka a možnosť verifikácie deklarovaného vytvorenia denuklearizovaných zón., opomínajú však technické možnosti verifikácie, ktoré majú USA k dispozícii. Okrem toho zostávajú v platnosti veľmi prísne sankcie, ktoré na Severnú Kóreu uvalila Bezpečnostná rada OSN. Minister zahraničia Pompeo vyhlásil, že Amerika chce dosiahnuť úplné nukleárne odzbrojenie Severnej Kórey do novembra 2020.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Washington dringt auf nukleare Abrüstung Nordkoreas bis Ende 2020 Archivované 2020-07-22 na Wayback Machine (Washington nalieha na nukleárne odzbrojenie severnej Kórey do konca roka 2020). Frankfurter Allgemeine Zeitung, 14. júna 2018.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Singapurský summit na českej Wikipédii.