Bottleneck

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Slide gitara)
Príklad hrania oceľovým slidom na rezonátorovej gitare
Oceľový slide

Bottleneck[1] (iné názvy: bottle-neck, bottleneck/slide gitara; bottleneck = angl. hrdlo fľaše) je osobitý štýl hry na gitaru. Odlišnosť tohto spôsobu hry spočíva v kĺzaní (angl. slide) predmetov z rôznych materiálov po strunách gitary. Najčastejšie sa používa tzv. slide, čo je predmet rúrkovitého tvaru, ktorý sa nastokne na prst ruky, ktorá pri normálnom spôsobe stláča struny. Slide je vyrobený najčastejšie z kovu (ocele alebo bronzu), no niektorý gitaristi používajú výhradne sklený alebo keramický slide. Pri hre pomocou slideu sa struny nepritláčajú o pražce, iba sa na nich pridrží slide, ktorý sa posúva po strunách a výsledkom je plynulý prechod medzi jednotlivými tónmi, ktorý je normálnym štýlom hry nedosiahnuteľný. Existuje viacero možných štýlov hry technikou slide, ale hlavný rozdiel medzi nimi nie je ani tak v odlišnom výsledku, ale skôr v odlišnom štýle hry.

  • Keď je gitara v normálnej pozícii a na jednom prste ľavej (u ľavákov pravej) ruky je slide, v tomto prípade zvaný bottleneck, ide o bottleneck gitaru.
  • Keď je gitara v horizontálnej polohe, strunami otočená ku gitaristovi a používa sa slide zvaný steel, je to steel gitara.

Technika slide sa môže v podstate uplatniť pri hre na akúkoľvek gitaru, ale gitaristi, ktorí preferujú túto techniku zväčša uprednostňujú gitary prispôsobené tomuto štýlu. Najčastejšie sa pri technike slide používajú:

Technika[upraviť | upraviť zdroj]

Slide sa pritlačí malou silou na struny. Struny sa pod tlakom nesmú dotýkať pražcov a slide sa musí držať rovnobežne s nimi. Výška tónu sa mení pomocou plynulého pohybu slidu po strunách. Takto zaniká obmedzenie na dvanásť tónov v oktáve, lebo slide sa môže držať v ľubovolnej polohe medzi pražcami.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Slovník cudzích slov (akademický) 2005

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Kategória:Slide gitaristi