Obrazová frekvencia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Snímková frekvencia)

Obrazová frekvencia (iné názvy: snímková frekvencia, obrazový kmitočet, snímkový kmitočet, časové rozlíšenie) je počet celých jednotlivých obrázkov (obrazov, snímok; angl. frames) zobrazených, zaznamenaných alebo prenesených za sekundu.[1] Jednotka tejto veličiny sú obrázky za sekundu alebo snímky za sekundu (angl. frames per second), skr. fps alebo FPS, alebo (ekvivalentne) hertz, skr. Hz. Človek pri rýchlom striedaní obrazov vníma ich sled ako plynulý dej spôsobený doznievaním obrazu.

V kontexte metódy (režimu) tzv. prekladaného riadkovania (t. j. keď sa celá snímka zobrazí tak, že sa najprv zobrazí jedna polsnímka a potom druhá polsnímka) v televízii či videu sa obrazovou frekvenciou (resp. synonymá) myslí obyčajne frekvencia nie celých snímok (angl. frames), ale polsnímok (angl. fields), t. j. 50 Hz v takom kontexte znamená 50 polsnímok za sekundu, t. j. 25 celých snímok za sekundu (25i).

Klasický film má 24 fps (resp. Hz), t.j. 24 celých snímok (obrázkov, obrazov) za sekundu.

Štandardy obrazových frekvencii[upraviť | upraviť zdroj]

Aktuálne poznáme mnoho rôznych štandardov pre snímkovacie frekvencie.

Najpoužívanejšie snímkovacie frekvencie:

  • 23.976p - snímkovacia frekvencia určená najmä pre tvorbu s umeleckým zameraním - napríklad filmy. Tento štandard umožňuje vytvoriť "trhavý" dojem obrazu bežný pre filmy a zároveň bezproblémovú konverziu spôsobom 3:2 pulldown do 29.97 alebo 59.94 fps - televízny štandard NTSC.
  • 24p - snímkovacia frekvencia určená najmä pre tvorbu s umeleckým zameraním - napríklad filmy. Tento štandard umožňuje vytvoriť "trhavý" dojem obrazu bežný pre filmy. Je to momentálne najrozšírenejší štandard pre bežné filmy. Niekedy sa označením 24p myslí 23.976p.
  • 25p - snímkovacia frekvencia určená najmä pre tvorbu s umeleckým zameraním - napríklad filmy. Tento štandard umožňuje vytvoriť "trhavý" dojem obrazu bežný pre filmy bez nutnosti špeciálnej konverzie do 50Hz štandardov ako PAL (okrem napr. PAL60), SECAM, NTSC50, atď.
  • 25i (často označované aj ako 50i) - snímkovacia frekvencia určená najmä pre televízne programy a vysielanie v oblastiach s 50Hz striedavým elektrickým prúdom. Používaná najmä v oblastiach so štandardmi PAL (okrem napr. PAL60), SECAM, NTSC50, atď.
  • 29.97p - snímkovacia frekvencia používaný najmä pre televízne programy určené pre odvysielanie v televíziach používajúcich 60Hz štandardy ako NTSC, PAL60, atď.
  • 29.97i (často označované aj ako 59.94i alebo aj ako 60i) - snímkovacia frekvencia určená najmä pre televízne programy a vysielanie v oblastiach s 60Hz striedavým elektrickým prúdom. Používaná najmä v oblastiach so štandardmi NTSC (okrem napr. NTSC50), PAL60, atď.
  • 30p - dnes nie veľmi často používaný štandard, občas je používaný pri niektorých filmoch a rôzne videohry určené pre moderné herné konzoly a počítače. Často ju používajú aj modely rôznych mobilných telefónov, webkamier, atď.
  • 30i (často označovaný aj ako 60i) - snímkovacia frekvencia určená najmä pre televízne programy a vysielanie v oblastiach s 60Hz striedavým elektrickým prúdom. Aktuálne nepoužívaná, ide o predchodcu štandardu 29.97 - ten vznikol po zavedení farebného vysielania do NTSC normy. Z dôvôdu rôznych nepríjemných efektov obrazu musel byť frame rate 30i znížený o 0.1%, z čoho vznikol štandard 29.97i. Vyriešilo to problémy po zavedení farebného vysielania v oblastiach používajúcich 60Hz striedavý prúd a štandardy ako NTSC, PAL60, atď. Niekedy sa označením 30i/60i myslí 29.97i/59.94i
  • 47.952p - dvojnásobok štandardu 23.976p, ktorý ponúka plynulejší obraz a kompatibilitu s NTSC štandardmi. Niekedy sa označením 48p myslí 47.952p.
  • 48p - dvojnásobok štadardu 24p, ktorý ponúka plynulejší obraz.
  • 50p - snímkovacia frekvencia určená najmä pre televízne programy a vysielanie v bývalých oblastiach používajúcich 50Hz štandardy ako PAL (okrem napr. PAL60), SECAM, NTSC50, atď. Ponúka rovnako plynulý pohyb ako štandard 25i, ale snímky sú vykresľované po celých snímkoch, nie polsnímkoch ako je tomu u štandardu 25i.
  • 59.94p - snímkovacia frekvencia určená najmä pre televízne programy a vysielanie v bývalých oblastiach používajúcich 60Hz štandardy ako NTSC (okrem napr. NTSC50), PAL60, atď. Ponúka rovnako plynulý pohyb ako štandard 29.97i, ale snímky sú vykresľovaná po celých snímkoch, nie polsnímkoch ako je tomu u štandardu 29.97i.
  • 60p - nie veľmi často používaný štandard. občas je používaný pri filmoch s vysokou snímkovacou frekvenciou a rôzne videohry určené pre moderné herné konzoly a počítače. Často ju používajú aj prémiovejšie modely mobilných telefónov, webkamier, atď. Niekedy sa označením 60p myslí 59.94p.
  • Štandardy ako napr. 72p, 100p, 119.88p, 120p, atď. sú väčšinou len násobky momentálne používaných štandardov. Aktuálne nie veľmi používané pre bežný výstup.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Robinson, M.: Dictionnaire de technologie numérique: anglais-français, français-anglais, 2004