Sninské rybníky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O rovnomennom bio kúpalisku pozri Biokúpalisko Sninské rybníky.
Sninské rybníky
rekreačná oblasť
Biokúpalisko Sninské rybníky v rekreačnej oblasti Sninské rybníky
Štát Slovensko Slovensko
Regióny Prešovský kraj, Horný Zemplín
Okres Snina
Mesto Snina
Pohorie Vihorlatské vrchy
Nadmorská výška 275 m n. m.
Súradnice 48°58′28″S 22°11′25″V / 48,97446°S 22,19032°V / 48.97446; 22.19032
Najľahší výstup po chodníku z mesta Snina
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Prešovského kraja
Poloha v rámci Prešovského kraja
Wikimedia Commons: Sninské rybníky
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Rekreačná oblasť pôvodne vznikla pre rozvoj rybárstva

Sninské rybníkyrekreačná oblasť v regióne Horný Zemplín, na okraji mesta Snina, približne 3 km od jeho centra v doline potoka Bystrá.

Rekreačná oblasť Sninské rybníky je obklopená Vihorlatskými vrchmi s cyklotrasami a turistickými chodníkmi. Je východiskovým bodom pešej turistickej trasy, vyznačenej modrou turistickou značkou na obľúbený Sninský kameň (1 006,0 m n. m.), odkiaľ je možné pokračovať k najväčšiemu zahradenému sopečnému jazeru na SlovenskuMorskému oku.[1] Tieto prírodné výtvory sú súčasťou územia Vihorlatský prales[2], skrátene aj Vihorlat, ktoré bolo v roku 2007 zapísané do zoznamu Svetového prírodného dedičstva UNESCO v kategórii Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Nemecka (angl. Primeval Beech Forests of the Carpathians and the Ancient Beech Forests of Germany). Dôvodom boli zachovalé bukové pralesy s vyše 240-ročnými exemplármi.

Biokúpalisko Sninské rybníky

V areáli rekreačnej oblasti sa nachádza prírodné kúpalisko (pozri: Biokúpalisko Sninské rybníky), ktoré bolo v roku 2010 prestavané z pôvodných troch prírodných kúpalísk. Je druhým bio kúpaliskom na Slovensku, využívajúcim technológiu samočistenia vody pomocou rastlín a rias. Získalo ocenenie NAJ produkt cestovného ruchu Prešovského kraja za rok 2014.[3] Jeho areál pozostáva z kúpaliska s troma hĺbkovými pásmami – priestor pre malé deti (hĺbka 0,05 m - 0,4 m), časť pre neplavcov (hĺbka 1,1 m - 1,5 m) a plavecká časť (hĺbka 2,0 m - 3,5 m), ktorá je od neplaveckej oddelená mólom, zo zatrávnených plôch na oddych a zo samotného bazéna slúžiaceho na filtráciu a čistenie vody. Napustenie biotopu je napojené z prírodného zdroja vodného toku Bystrá. Návštevníkom na rekreáciu slúžia ihriská pre športové aktivity, detské ihriská.

Vedľa kúpaliska sa nachádza kemp Autocamping Snina, ktorý je najvýchodnejším kempom na Slovensku. Ide o sezónne zariadenie, každoročne od 15. 5. do 30. 9. navštevované turistami. Ponúka ubytovanie v chatkách, stanovanie a kempovanie na trávnatej ploche.

V letných mesiacoch sa v rekreačnej oblasti v areáli amfiteátra konajú viaceré známe hudobné festivaly, ako Podvihorlatský folklórny festival, Farfest Snina či najznámejší z nich Rock pod Kameňom – Snina Open Air Festival.

V rekreačnej oblasti sú poskytované stravovacie a ubytovacie služby.

Prístup[upraviť | upraviť zdroj]

Do mesta Snina je možné dopraviť sa prímestskou dopravou autobusovými linkami SAD Humenné[4], alebo vlakovou dopravou ŽSR. Vzdialenosť: Humenné-Snina 21,5 km. Pre vyhľadanie spojenia možno použiť internetový cestovný poriadok Archivované 2016-12-22 na Wayback Machine.

Pravidelné podujatia[upraviť | upraviť zdroj]

Rock pod Kameňom
Usporiadateľ: Rock Free Production, s. r. o.
Termín konania: august
Miesto konania: RO Sninské rybníky – Amfiteáter
Druh podujatia: hudobný festival
Spoločnosť Rock Free Production, s. r. o.[5] organizuje každoročne, od roku 2003, zvyčajne v druhý augustový víkend, tradičný viacdňový hudobný festival, pod názvom Rock pod Kameňom – Snina Open Air Festival.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Kliknite na obrázok pre jeho zväčšenie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Turistická mapa 126 Vihorlatské vrchy – Zemplínska šírava 1 : 50 000. 5. vyd. Harmanec : VKÚ, akciová spoločnosť, 2010. ISBN 978-80-8042-594-4.
  2. Vihorlat – mapa [online]. Združenie - Slovenské dedičstvo UNESCO, 2014-04-08, [cit. 2015-07-30]. Dostupné online. Archivované 2015-05-19 z originálu.
  3. Barbora Čechová. NAJ v cestovnom ruchu PSK [online]. Prešovský samosprávny kraj, 2015-01-20, [cit. 2016-04-17]. Dostupné online.
  4. Pravidelná doprava > Prímestská doprava > Humenné na stránke SAD Humenné, a. s.
  5. www.rockpodkamenom.sk

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]