Société nationale des chemins de fer français

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Société nationale des chemins de fer français (väčšinou skracované ako SNCF; Francúzska národná železničná spoločnosť) je národný železničný dopravca vo Francúzsku.

Má na starosti asi 32 000 km železničných tratí, z toho 1 500 km vysokorýchlostných. Zamestnáva asi 180 000 ľudí. Sídli v Paríži na Rue du Commandant-René-Mouchotte.

Význam[upraviť | upraviť zdroj]

SNCF prevádzkuje takmer všetky železničné trate na území Francúzska, vrátane vysokorýchlostných vlakov TGV a parížskej prímestskej železnice RER (spolu s RATP). Najprv zaisťovala aj prevádzku traťovej infraštruktúry, od roku 1997 však toto už neexistuje z dôvodov nových regulácií Európskej únie. Bola teda zriadená spoločnosť Réseau Ferré de France, ktorú riadi priamo štát. Takéto usporiadanie umožňuje zavedenie podmienok voľného trhu do železničnej dopravy, zatiaľ to však nebolo realizované.

Vznik a vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

SNCF vznikla zlúcením niekoľkých menších spoločností, operujúcich v jednotlivých častiach krajiny, v roku 1938. Novú spoločnosť vlastnil už štát a investoval do nej nemalé sumy. V 70. rokoch 20. storočia bol spustený projekt na výstavbu vysokorýchlostných tratí z metropoly na juh, do Lyonu a tak sa zrodila prvá trať TGV v roku 1981. Na konci 80. rokov a v 90. rokoch pribudli ďalšie vysokorýchlostné trate, technológia TGV sa rozšírila aj do ďalších krajín. V roku 2006 sa vyjadril prezident republiky Jacques Chirac, že do dvadsiatich rokov má byť už železnica nezávislá od fosílnych palív. Pravdepodobne tak bude pokračovať elektrifikácia tratí.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]