Software development kit

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Software development kit (skr. SDK) je súbor nástrojov pre vývoj softvéru, ktorý umožňuje vytváranie aplikácií pre určitú softvérovú platformu, hardvérovu platformu, herné konzoly, operačný systém, alebo podobné platformy.

SDK tiež často obsahujú ukážkový kód a podporné technické poznámky alebo iné podklady na pomoc objasniť niektoré body z primárneho referenčného materiálu.

SDK môže mať pripojené licencie, ktoré ich robia nevhodné pre tvorbu softvéru, ktorý je zamýšľaný pre nekompatibilné licencie. Napríklad, súkromný software development kit pravdepodobne nebude kompatibilný s vývojom slobodného softvéru, zatiaľ čo SDK pod GPL licenciou by mohla byť nezlučiteľná s vývojom proprietárneho softvéru. SDK pod GNU Lesser General Public License sú zvyčajne bezpečné pre proprietárne vývoj.

Softvérový inžinier zvyčajne dostane SDK od developera cieľového systému. Často možno SDK stiahnuť priamo z internetu. Mnoho SDK je k dispozícii zadarmo pre podporu vývojárov používajúcich určitý systém alebo jazyk. Niekedy je používaný ako marketingový nástroj.

Poskytovatelia Software development kitu pre konkrétne systémy alebo podsystémy môžu niekedy nahradiť konkrétnejšie termíny namiesto slova software (development kit). Napr., ako Microsoft a Apple poskytujú zostavy Driver Development kit (DDK) pre vývoj ovládačov zariadení.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]