Soho (Londýn)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mapa Soho.
Krčma Spice of Life.
Divadlo Palace na Cambridge Circus.
Krčma Admiral Duncan určená pre gay komunitu.
Obchod so spodnou bielizňou Agent Provocatuer.

Soho je londýnska štvrť v obvode City of Westminster. Hranice Soho tvoria na sever Oxford Street, na západe Regent Street, na juhu Shaftesbury Avenue a Piccadilly Circus a na východe Leicester Square a Charing Cross Road. Oblasť na západ od Soho sa nazýva Mayfair.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V oblasti, ktorá sa teraz nazýva Soho, boli kedysi pastviny. V roku 1536 boli zabavené kráľom Henrichom VIII., ktorý z nich vytvoril park pri paláci Whitehall. Názov Soho sa prvýkrát objavil v 17. storočí. Označovalo pôvodne jeden konkrétny dom, zrejme hostinec, ktorý navštevovali lovci, ktorí usporadúvali v parku poľovačku. Slovo „soho“ bolo používané ako lovecký pozdrav. Iná, rozšírenejšia, verzia hovorí, že názov vznikol zo slov South of Holborn (angl.: južne od Holborn), pričom Holborn je štvrť na severovýchod od Soho.

V priebehu 17. storočia pozemky rýchlo menili svojich vlastníkov. V každom prípade sa však začalo s výstavbou obytných domov. Navzdory dobrým úmyslom bohatých vlastníkov vytvoriť tu atraktívnu oblasť pre majetných podobnú susedným Bloomsbury, Marylebone a Mayfair, sa tu usadzovali skôr chudobní prisťahovali, napr. Hugenoti z Francúzska. Soho sa teda nikdy nestalo atraktívnou štvrťou pre zámožných, namiesto toho sa stávalo zanedbanou, divokou a kozmopolitnou.

Po roku 1700 sa aristokrati bývajúci na Soho Square a Gerard Street odsťahovali a do ich domov sa začali sťahovať herci a umelci. V polovičke 19. storočia už boli všetky vážené rodiny vysťahované a ich miesto zaujali prostitútky, hudobné kluby a malé divadlá. Na počiatku 20. storočia sa tu objavili lacné jedálne ponúkajúce kuchyne rôznych národností a tak sa Soho stalo obľúbeným miestom stravovania pre intelektuálov, spisovateľov a umelcov. V období 30. až 60. rokov boli krčmy v Soho každý večer plné opitých spisovateľov, básnikov a umelcov, ktorí väčšinou ani nestihli vytriezvieť aby dosiahli nejaký úspech.

John Snow a cholera[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1854 vypukla v Soho epidémia cholery. Lekár John Snow skúmal výskyt cholery v oblasti a zistil, že príčinou šírenia nákazy je vodná pumpa na Broadwick Street. Snow uzavrel pumpu a zastavil tak ďalšie šírenie ochorenia. Kópia tejto pumpy a pamätná plaketa teraz stoja na mieste pôvodnej pumpy, neďaleko pamätníka Johna Snowa.

Soho dnes[upraviť | upraviť zdroj]

Bohémské Soho[upraviť | upraviť zdroj]

Soho, ako malá multikulturálna oblasť, je domovom priemyslu, obchodu, kultúry a zábavy a je domovom chudobných i bohatých. Dlhé storočia vstrebávala vlny imigrantov: v 17. a 18. storočí to boli prisťahovalci z Francúzska a na začiatku 20. storočia to boli zasa Taliani.

Soho sa tak stalo domovom veľkému množstvu rôznorodých klubov, krčiem, barov, reštaurácií a kaviarní, ktoré sú otvorené do neskorých nočných hodín a vytvárajú kolorit celej štvrte. Obzvlášť na Berwick Street sa nachádzajú predajne s hudobnými nosičmi. Najznámejšie z nich sú Blackmarket Records a Vinyl Junkies.

Londýnska gay komunita sa sústredí v krčmách, baroch a kluboch v okolí Old Compton Street a v uliciach Broadwick Street, Dean Street a Archer Street. Medzi najznámejšie podniky patria: Comptons, Admiral Duncan, G-A-Y a Barcode Soho.

Južne od Soho, v okolí Gerard Street sa nachádza Chinatown – londýnska čínska štvrť, v ktorej sa nachádza pestrá zmes obchodov a gastronomických zariadení. V priebehu roka je štvrť dejiskom najrôznejších osláv súvisiacich s čínskymi tradíciami.

Divadlo a film[upraviť | upraviť zdroj]

Soho sa nachádza v srdci londýnskeho divadelníctva – vo West Ende. Južnú hranicu štvrte tvorí Shaftesbury Avenue, ktorá je doslova posiata divadlami. Na Dean Street sa nachádza Soho Theatre, ktoré sa špecializuje na uvádzanie novej dramatiky. Prevažne muzikály uvádza Prince Edward Theatre na Old Compton Street.

Na Soho Square sídli British Board of Film Classification, pôvodne známa ako British Board of Film Censors. Taktiež sa tu nachádza britská pobočka americkej filmovej spoločnosti 20th Century Fox a firmy International Creative Management, ktorá zastupuje mnohé filmové hviezdy a iné celebrity.

Celá štvrť je popretkávaná sieťou optických káblov, známou ako Sohonet. Táto sieť spája post-produkčné spoločnosti sídliace v Soho s britskými filmovými štúdiami ako napr. Pinewood Studios alebo Shepperton Studios a ďalšími produkčnými spoločnosťami v Ríme, New Yorku, Los Angeles, Austrálii a na Novom Zélande.

Erotický priemysel[upraviť | upraviť zdroj]

Soho má povesť ako stredisko erotického priemyslu Spojeného kráľovstva. V 50. rokoch 20. storočia tu existovalo niekoľko nevestincov a v 70. rokoch sa v oblasti medzi Čínskou štvrťou, pozdĺž Wardour Street a Old Compton Street usídlilo viac ako 250 sex shopov, kín, ilegálnych barov, obrovské množstvo nevestincov a pouličných prostitútiek.

V 80. rokoch policajné čistky a prísne kontroly licencií miestnymi úradmi pomohli ukončiť tieto ilegálne činnosti. Malá časť legálnych podnikov poskytujúcich tieto služby sa sústredila do okolia ulíc Brewer Street a Berwick Street. Povesť Soha ako štvrti červených svietidiel je teda definitívne minulosťou.

Zaujímavé miesta[upraviť | upraviť zdroj]

  • Carnaby Street: Ikona Swingujúceho Londýna 60. rokov. V tomto období bola Carnaby Street strediskom londýnskej módy. Dnes tu nájdete butiky svetových značiek a obchody so suvenírmi.
  • Soho Square: Prekrásny malý park v srdci Soho.
  • Berwick Street: Na Berwick Street býva od pondelku do soboty trh s potravinami, okrem toho tu nájdete mnohé obchody s CD nosičmi a LP platňami.
  • Old Compton Street: Je jedným z centier londýnskej gay komunity.
  • The Raymond Revuebar na Brewer Street: Bol prvým legálnym striptízovým lokálom v Londýne; otvorili ho v roku 1952.
  • Chinatown: Londýnska čínska štvrť sa nachádza v okolí Gerard Street.

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Najbližšie stanice London Underground:

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]