Sophie, vojvodkyňa z Edinburghu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sophie Helen Rhysová-Jonesová
členka britskej kráľovskej rodiny
členka britskej kráľovskej rodiny
Narodenie20. január 1965 (59 rokov)
Oxford, Spojené kráľovstvo
Odkazy
Webstránkaroyal.uk
CommonsSpolupracuj na Commons Sophie, vojvodkyňa z Edinburghu

Sophie, vojvodkyňa z Edinburghu, rodená Sophie Helen Rhysová-Jonesová (* 20. január 1965, Oxford, Spojené kráľovstvo) je členka britskej kráľovskej rodiny ako manželka princa Edwarda. Jej manžel je najmladším dieťaťom kráľovnej Alžbety II. a princa Philipa.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila v Radcliffskej nemocnici v Oxforde ako druhé dieťa manželov Christophera Bournesa Rhys-Jonesa a Mary, rod. O'Sullivanovej. Pomenovali ju po otcovej sestre Helen[1], ktorá tragicky zahynula pri dopravnej nehode. Rodina Rhys-Jonesonovcov sa presťahovala z Walesu do Brenchley v Kente, keď bola Sophie ešte malá. Prípravku navštevovala v dulwichskej škole, po presťahovaní strednú školu v Kente, Pembury. Na West Kent College v Tonbridge vyštudovala za sekretárku.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Svoju kariéru rozbehla prácou vo verejnej sfére pre rôzne firmy (Capital Radio, The Quentin Bell Organisation, MacLaurin Communications & Media). Tiež pracovala vo Švajčiarsku a Austrálii. V roku 1996 si na základe získaných skúseností založila svoju vlastnú agentúru nazvanú RJH Public Relations, ktorú rozbiehala so svojím obchodným partnerom Murray Harkinom.

Manželstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Sophie a Edward sa zoznámili v roku 1993 na charitatívnej akcii.[2] Ich zasnúbenie bolo oznámené dňa 6. januára 1999. Svadba sa konala 19. júna toho istého roku v zámockej kaplnke sv. Juraja vo Windsore.[3] V deň sobáša udelila kráľovná svojmu najmladšiemu synovi titul gróf z Wessexu a vikomt Severn a zo Sophie sa stala Jej kráľovská výsosť grófka z Wessexu. Manželia sa po svadbe presťahovali do Bagshot Park v Surrey.

V decembri 2001 bola Sophie v nemocnici kráľa Edwarda VII., kde jej lekári diagnostikovali a akútne operovali mimomaternicové tehotenstvo.[4][5]

O dva roky neskôr, 8. novembra 2003 porodila dcéru, Louise Alice.[6][7] Išlo o predčasný, rizikový pôrod v nemocnici Frimley Park Hospital.
V rovnakej nemocnici porodila dňa 17. decembra 2007 syna Jamesa Alexandra, vikomta Severn.[8][9] Deti, na základe dohody medzi kráľovnou a ich rodičmi, nebudú používať titul princ a princezná, ani oslovenie Kráľovská výsosť.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Sophie mala blízky vzťah so svojou svokrou, kráľovnou Alžbetou II., s ktorou jazdievala na koni a zdieľala záujem o vojenskú históriu. Je považovaná za prvú z kráľovniných neviest, s ktorou mala kráľovná vrúcny vzťah.[10]

Kráľovské povinnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Sophie si začala po svadbe plniť kráľovské povinnosti svojou prvou zámorskou cestou do kanadských provincií na Ostrov princa Eduarda v roku 2000.[11] Je patrónkou viacerých organizácií (SAFC Foundation, Girlguiding UK).

Spolu s manželom reprezentovala kráľovnú na zahraničných kráľovských udalostiach ako bola svadba nórskeho korunného princa Haakona, princeznej Louisy Nórskej, dánskeho korunného princa Frederika, korunnej princeznej Viktórie Švédskej, narodeniny holandského korunného princa Willema-Alexandra a korunovácia a svadba monackého kniežaťa Alberta II.

V decembri 2011 sprevádzala manžela na návšteve vojenských jednotiek v Afganistane, pri ktorej zároveň navštívili Bahrajn a dostali do daru dve súpravy šperkov od bahrajnskej kráľovskej rodiny, kráľa Hamada ibn Ísá al-Chalífa a predsedu vlády.

10. marca 2023 udelil princovi Edwardovi na 59. narodeniny jeho starší brat Karol III titul vojvodu z Edinburghu, ktorý predtým patril ich otcovi, a zo Sophie sa stala Jej kráľovská výsosť vojvodkyňa z Edinburghu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Portant un titre royal, Sophie n'a pas de nom de famille, cependant, quand un est utilisé, c'est Mountbatten-Windsor.
  2. http://www.bbc.co.uk/history/events/prince_edwards_wedding, 27. devember 2011
  3. Hochzeit, Artikel aus Spiegel Online vom 19. Juni 1999
  4. Eileiterschwangerschaft und Notoperation, Artikel aus Spiegel Online vom 7. Dezember 2001
  5. Entlassung aus Krankenhaus, Artikel aus Spiegel Online vom 10. Dezember 2001
  6. Schwangerschaft mit Tochter, Artikel aus Spiegel Online vom 6. Mai 2003
  7. Geburt Tochter Louise, Artikel aus Spiegel Online vom 9. November 2003
  8. Offizielle Bekanntgabe der Geburt von Viscount Severn [online]. [Cit. 2008-01-08]. Dostupné online. Archivované 2008-01-08 z originálu.
  9. Geburt Viscount Severn, Artikel aus Spiegel Online vom 17. Dezember 2007
  10. http://www.dailymail.co.uk/news/article-1300096/What-pictures-say-Royals.html?ito=feeds-newsxml, 4. august 2010
  11. http://www.monarchist.ca/cmn/2001/wessex.htm Archivované 2009-07-08 na Wayback Machine, 27. október 2008

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]