South Padre Island

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
South Padre Island
mesto
Panoráma mesta
Štát Spojené štáty Spojené štáty
Fed. štát Texas
County Cameron County
Rozloha 4,9 km² (490 ha)
Obyvateľstvo 2 816 (2010) [1]
Hustota 574,69 obyv./km²
Časové pásmo North American Central Time Zone Central (CST)
 - letný čas CDT
PSČ 78597
Telefónna prevoľba +1(0)956
Poloha South Padre Island v rámci štátu USA Texas a v rámci Cameron county
Poloha South Padre Island v rámci štátu USA Texas a v rámci Cameron county
Wikimedia Commons: South Padre Island, Texas
Webová stránka: http://www.sopadre.com/
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu South Padre Island pozri South Padre Island (rozlišovacia stránka).

South Padre Island je americké mesto v Cameron County v južnom Texase. Je súčasťou aglomerácie Brownsville–Harlingen Metropolitan Statistical Area. Podľa sčítania z roku 2010 malo 2 816 obyvateľov. Nachádza sa na rovnomennom ostrove South Padre Island, bariérovom ostrove pozdĺž Texaského zálivu. Ostrov je spojený diaľnicou s mestom Port Isabel. V posledných rokoch mesto zažilo viacero hurikánov. South Padre Island je nazvaný po José Nicolásovi Ballí (Padre Ballí), katolíckom duchovnom a jedným z obyvateľov mesta.

Letiská Brownsville/South Padre Island International Airport v Brownsville a Valley International Airport v Harlingene slúžia obyvateľom a návštevníkom mesta.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

South Padre je miestom viacerých vodných športov a aktivít, najpopulárnejšími sú kiteboarding a pozorovanie delfínich atrakcií. Ďalšími obľúbenými sú jazda na koni po plážach mesta a ekologické túry. Veľmi populárne je aj rybárstvo. Každoročne sa tu koná Texas International Fishing Tournament a ďalšie súťaže v lovení rýb, napríklad Ladies Kingfish Tournament, Hooters Tournament a Redfish Rodeo.

Ostrov je tiež obľúbenou destináciou študentov stredných a vysokých škôl. South Padre International Music Festival je každoročná udalosť, ktorá sa koná prvý novembrový víkend. V roku 2007 ho navštívilo približne 10 000 návštevníkov. Šesťdesiatštyri skupín na štrnástich pódiách tu hrá rôzne štýly, country, reggae, rock, indie jams, Latin rock, ska a jazz.

V januári 2011 bol ostrov miestom podujatia National Basketball Association Developmental League Showcase v South Padre Island Convention Center.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. U.S. CENSUS BUREAU, American FactsFinder. 2010 Census Redistricting Data (Public Law 94-171) Summary File [online]. [Cit. 2011-09-19]. Dostupné online. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku South Padre Island, Texas na anglickej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálna stránka mesta South Padre Island (po anglicky)