Spin-off (médiá)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Spin-off[1] (alebo spinoff[2]) je v médiách rozhlasový program, televízny program, videohra, film alebo literárne dielo odvodené z jednej alebo viacerých už existujúcich diel, ktoré sa zameriava najmä na jeden aspekt pôvodnej práce (napr. určitá téma, postava alebo udalosť).

V prípade, že spin-off existuje v rovnakom časovom období ako pôvodné dielo, môže byť tiež označovaný ako sidequel.[3] Jeden z prvých spin-offov modernej mediálnej éry vznikol v roku 1941, keď Throckmorton P. Guildersleeve, vedľajšia postava rozhlasového komediálneho seriálu Fibber McGee and Molly (1935 – 1959), dostala vlastný seriál s názvom The Great Gildersleeve, ktorý bol vysielaný až do roku 1957.[4][5]

Príklady známych spin-offov[upraviť | upraviť zdroj]

Zmena názvu[upraviť | upraviť zdroj]

  • Pred 11. sériou seriálu M*A*S*H sedem hlavných členov hereckého obsadenia hlasovalo, či to bude ich posledná sezóna. Po záverečnej sérii traja herci hlasovali za pokračovanie, William Christopher, Jamie Farr a Harry Morgan. Následne sa objavili v povojnovom seriáli AfterMASH, ktorý trval menej než dve kompletné série.
  • Po skončení The Suite Life of Zack & Cody, bol seriál prestavaný s novým názvom The Suite Life on Deck. Zmena zahŕňala presun hlavných aktérov (Zacka Martina, Codyho Martina, London Tiptonovej a pána Mosebyho) na výletnú loď.

Vedľajšia postava získala svoj vlastný seriál (počas vysielania pôvodného)[upraviť | upraviť zdroj]

Vedľajšia postava získala svoj vlastný seriál (po vysielaní pôvodného)[upraviť | upraviť zdroj]

  • Joey je spin-offom seriálu Priatelia, ktorý vznikol po odvysielaní záverečnej sezóny. Sitkom sa sústreďuje na život Joeyho Tribbianiho, ktorý sa presťahoval do Los Angeles. Sitkom sa vysielal 2 sezóny a kvalitou zaostal za pôvodným seriálom.
  • Austrálsky seriál Mako Mermaids je spin-offom H2O: Stačí pridať vodu.
  • Sitkom Frasier je spin-offom seriálu Cheers, vysielať sa začal zhruba 4 mesiace po skončení pôvodného seriálu, v ktorom sa vedľajšia postava Frasiera Cranea stala hlavnou. Frasier sa vysielal 11 sezón medzi rokmi 1993 - 2004 a všeobecne sa považuje za úspešnejší seriál ako Cheers, čo aj dokazuje lepšie hodnotenie seriálu na portáli imdb.com. V roku 2023 sa aj Frasier dočkal voľného pokračovania, ktorý dej posunul do inej roviny, ale zatiaľ nedosahuje kvality pôvodného seriálu.

Hlavná postava získala svoj vlastný seriál (po vysielaní pôvodného)[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. For example: TUCKER, Ken. The best (and worst) spin-offs [online]. June 4, 2004, [cit. 2016-03-15]. Dostupné online.
  2. KROLL, Justin. Paramount Expanding ‘Transformers’ Universe with Spinoffs, Sequels [online]. March 27, 2015, [cit. 2016-03-15]. Dostupné online.
  3. sidequel [online]. December 4, 2006, [cit. 2014-01-28]. Dostupné online.
  4. Dunning, John R (1998). On the Air: The Encyclopedia of Old Time Radio, Oxford University Press US, ISBN 0-19-507678-8, p. 293.
  5. STEWART, R.W.. One Thing and Another. The New York Times, August 3, 1941, s. X10.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Spin-off (media) na anglickej Wikipédii.